Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Λύση η υπογειοποίηση για το πρόβλημα με τους πυλώνες υψηλής τάσης

» Επιβεβλημένη η αλλαγή σχεδιασμού από τη Ρ.Α.Ε.

 

Μονόδρομο αποτελεί η λύση της υπογειοποίησης της γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα, απόφαση που επαφίεται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.).
Σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.”, στον ΑΔΜΗΕ εκτιμούν ότι το κόστος της υπογειοποίησης θα είναι εξαπλάσιο από το έργο που προτείνεται, όμως τοπικοί κι άλλοι φορείς επισημαίνουν πως η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να… αποτιμάται σε ευρώ.
Η απόφαση της υπογειοποίησης θα αποτρέψει το «περιβαλλοντικό έγκλημα» για το οποίο έκανε λόγο ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο οποίος έχει καλέσει σε σύσκεψη φορέων την Παρασκευή το πρωί στις 11 στις Βρύσες.
Για το ίδιο ζήτημα υπενθυμίζεται ότι έχει αντιδράσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, καθώς οι πυλώνες υψηλής τάσης που προβλέπονται στα σχέδια του ΑΔΜΗΕ χωροθετούνται και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Δήμου Χανίων.
Το έργο προβλέπει την κατασκευή γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης από τον υφιστάμενο υποσταθμό Χανίων στην Ξυλοκαμάρα (Δ. Χανίων) έως τον υπό κατασκευή υποσταθμό στη Δαμάστα (Δ. Μαλεβιζίου), η οποία αρχικά βαίνει υπόγεια για μήκος 4,5km και συνεχίζει εναέρια για μήκος 96,8 km, περιλαμβάνοντας 269 πυλώνες, διπλού κυκλώματος, βαρέως τύπου.
Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Χανίων, η προτεινόμενη γραμμή υψηλής τάσης διέρχεται από τις Δημοτικές Κοινότητες Νεροκούρου (Δ.Ε. Ελ. Βενιζέλου), Ιούδας και Τσικαλαριών (Δ.Ε. Σούδας) και Μαλάξας, Καμπών, Κοντοπουλων (Δ.Ε. Κεραμειών).
Η υπόγεια ΓΜ διέρχεται για μήκος 240 η απ’ τα εξωτερικά όρια αποτερματισμού της Β’ ζώνης του αρχαιολογικού Χώρου Νεροκούρου (ΦΕΚ 558/ΑΑΠ/31-12-2007) και έχει θετικές γνωμοδοτήσεις των Εφορειών Αρχαιοτήτων Χανίων (Α.Π. 294215/23.06.2023) και Ρεθύμνου (208476/21-8-2023). Η αρχή της εναέριας όδευσης κινείται ανατολικά του οικισμού Τσικαλαριά και συνεχίζει νότια έως την θέση Αλιγύρου. Έπειτα στρέφεται ΝΑ και
διέρχεται από το ύψωμα Χωραφάκια μέχρι τον ποταμό Κοιλιάρη, απ’ όπου συνεχίζει νότια από τα υψώματα Κεφάλα, Ασφέντου. Η προτεινόμενη λύση διέρχεται για τμήμα μήκους 3,403 km από το ΚΑΖ “Στύλου-Κατωχωρίου”.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ

Το ζήτημα έχει φτάσει στη Βουλή από την περασμένη εβδομάδα, με ερώτηση που κατέθεσε στις 2 Ιανουαρίου η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Η κα. Βολουδάκη διατυπώνει ενστάσεις που αφορούν περιβαλλοντικά και υγειονομικά θέματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:
«α.Στην ΜΠΕ αναφέρεται ότι επιβαρύνονται το φυσικό και περιβάλλον και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής με 25 νέους πυλώνες που διαπερνούν και το Φαράγγι Δίκταμου, το οποίο είναι σημαντικό σημείο αναφοράς της περιοχής.
β. Η ύπαρξη Πυλώνων Υψηλής Τάσεως με την εκπεμπόμενη Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία,, θα έχει επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, που είτε διατηρούν στην περιοχή αγροτικές ιδιοκτησίες, ποιμνιοστάσια, ιδιοκτησίες για εκμετάλλευση, είτε διέρχονται από αυτήν.
γ. Η νέα ΓΜ θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων με την επιβάρυνση του πρωτογενούς τομέα, που είναι ο κυριότερος τομέας που στηρίζεται η επιβίωση τους όπως κτηνοτροφία, αμπελουργία, μελισσοκομία, ελαιοκομία κλπ.
δ. Η νέα ΓΜ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό και ειδικότερα στον εναλλακτικό, στον οποίο η περιοχή έχει μεγάλη και υποσχόμενη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
ε. Δεν εξετάστηκαν άλλες λύσεις που να εξασφαλίζουν την υγεία των κατοίκων, την ποιότητα ζωής τους και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».
Βάσει των παραπάνω, η κα Βολουδάκη ρωτά «σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί προκειμένου να εξεταστεί η λύση της υπογειοποίησης των γραμμών υψηλής τάσης και η κατασκευή του έργου παράλληλα με το έργο διάνοιξης του νέου ΒΟΑΚ».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

«Είναι δίκαια τα αιτήματα των Χανιωτών να μην προχωρήσει το έργο για τη γραμμή υψηλής τάσης Χανιά -Δαμάστα. Οι ανησυχίες των κατοίκων είναι δικαιολογημένες».
Αυτό τονίζει την ίδια ώρα σε δήλωσή του ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης, με αφορμή τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη γραμμή υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα, αλλά και τα σχέδια για Πιλοτικό Θαλάσσιο Πλωτό Φωτοβολταϊκό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, 16.800,00m², στη θαλάσσια περιοχή “Αθερινόλακος” της Σητείας.
Αναφερόμενος στην γραμμή υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα, τονίζει μεταξύ άλλων: «Αφορά εναέρια μεταφορά με 270 πυλώνες, 400m2 ο καθένας, πάνω από Κεραμειά, Νεροκούρου, Τσικαλαριά, με αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα των περιοχών και στην οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων, στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα