Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Λύση οι κυματοθραύστες για το παραλιακό μέτωπο Κολυμπαρίου

Περισσότερους κυματοθραύστες για το παραλιακό μέτωπο ανατολικά του Κολυμπαρίου, μετά την επιτυχημένη παρέμβαση αποκατάστασης της παραλίας, σχεδιάζουν από κοινού ο Δήμος Πλατανιά και το Λιμενικό Ταμείο Χανίων.
Oι τρεις κυματοθραύστες που κατασκευάστηκαν στα πλαίσια των εργασιών επέκτασης και προστασίας του λιμανιού της περιοχής επανέφεραν την αμμουδιά. Μια αμμουδιά που είχε χαθεί για χρόνια εξαιτίας των αρχικών αστοχιών στην κατασκευή του λιμανιού στις αρχές του 2000.

 

Εσεις γνωρίζατε ότι το 1979, στα Χανιά υπήρχε ιδιωτική σχολή στην οποία η εισαγωγή των σπουδαστών γινόταν μέσω των πανελληνίων; Περισσότερα για την εισαγωγή των σπουδαστών και σπουδαστριών στις ανώτερες και ανώτατες σχολές της χώρας τη δεκαετία του ’70 “Στο Αρχείο ” με την Βασιλική Τωμαδάκη και τον Νεκτάριο Κακατσάκη

 

Πλέον σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ και το σύλλογο “Αρχέλων” για την προστασία της καρέτα-καρέτα εκπονείται σχετική μελέτη για κατασκευή άλλων 4 κυματοθραυστών.
«Το 2003 υπήρχε μια μελέτη του καθηγητή του κ. Κ. Μουτζούρη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) που προέβλεπε επτά κυματοθραύστες μπροστά από το παραλιακό μέτωπο ανατολικά του λιμανιού του Κολυμβαρίου. Όταν η μελέτη επρόκειτο να περάσει από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και την αρμόδια διεύθυνση λιμενικής πολιτικής μετά από πολλές ενστάσεις δόθηκε μια έγκριση για τρεις κυματοθραύστες και όχι για επτά. Συγκεκριμένα υπήρξε έντονη αντίδραση από το σύλλογο προστασίας της καρέτα-καρέτα “Αρχέλων” καθώς θεωρούσε ότι οι επτά κυματοθραύστες θα επιβάρυναν την αναπαραγωγή των χελωνών» λέει στα “Χ.Ν.” ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης.
Στη συνέχεια σύμφωνα με τον κ. Μαλανδράκη η δημοτική αρχή Πλατανιά όταν ανέλαβε καθήκοντα το 2011 προχώρησε σε δύο προγραμματικές συμβάσεις με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προκειμένου το ίδρυμα να εκπονήσει αντίστοιχες μελέτες. «Η μια προγραμματική σύμβαση αφορούσε μελέτη επικαιροποίησης των περιβαλλοντικών όρων του παλιού λιμανιού του Κολυμβαρίου που είχαν καταπέσει και η δεύτερη προγραμματική σύμβαση προέβλεπε τη σύνταξη περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση και την προστασία του λιμανιού. Τότε πήραμε ως προϋπόθεση ότι είχαν εγκριθεί οι τρεις κυματοθραύστες. Βάση αυτού έγινε η όλη διαδικασία και βρεθήκαμε το 2016 να μας εγκριθεί ένα περιβαλλοντικά έργο σε τρεις φάσεις (επέκταση λιμανιού, κυματοθραύστες, διαμόρφωση χερσαίας ζώνης) από όλα τα συναρμόδια υπουργεία κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Σήμερα δεδομένου ότι το έργο του λιμανιού και των κυματοθραυστών έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό σχεδόν 90% φαίνονται τα αποτελέσματα της παρέμβασης αυτής και η επιτυχία της στην αποκατάσταση της παραλίας του Κολυμβαρίου» αναφέρει ο δήμαρχος.
Με τη σύμφωνη γνώμη της λιμενικής επιτροπής του Λιμενικού Ταμείου Χανίων αποφασίσθηκε να γίνει μια μελέτη -προγραμματική σύμβαση με το ΕΛΚΕΘΕ που θα συνεργαστεί με τον σύλλογο “Αρχέλων” για να εξεταστεί το ενδεχόμενο κατασκευής και άλλων 4 κυματοθραυστών ώστε να προστατευτεί η συνέχεια της παραλίας προς ανατολικά. «Η μελέτη αυτή έχει χρονικό ορίζονται ένα χρόνο με δικαίωμα παράτασης αλλά η προσπάθεια μας είναι παραδοθεί καταρχήν για τον τέταρτο κυματοθραύστη και στη συνέχεια για τους άλλους τρεις. Αν καταφέρουμε και πάρουμε τη μελέτη σε ένα χρόνο για έναν από τους 4 κυματοθραύστες πιθανόν από τα υπόλοιπα του έργου που εκτελείται τώρα στο λιμάνι να μπορέσουμε να εντάξουμε την εργολαβία κατασκευής του ενός εξ αυτών και στο μέλλον να αναζητήσουμε πόρους και για τους άλλους τρεις» δηλώνει ο κ. Μαλανδράκης.
Αναφορικά με τις παρεμβάσεις του Δήμου στο χερσαίο μέτωπο (από το λιμάνι και ανατολικά) και στο σημείο όπου υπάρχουν εστιατόρια, καφέ και σπίτια ο δήμαρχος Πλατανιάς λέει πως «δώσαμε μερικά μέτρα στο κύμα ώστε να μπορεί ο λουόμενος να μπει στη θάλασσα. Υπήρχαν κάποιες πέτρες που είχαν τοποθετηθεί το 2006-2007 για την προστασία των κατοικιών και των καταστημάτων και δεν πρόσφεραν τίποτα στην προστασία της παραλίας πλέον και κάναμε ένα συμμάζεμα λειτουργικό για τους καταστηματάρχες της περιοχής και τους επισκέπτες για να περπατήσουν και να κάνουν το μπάνιο τους. Συγχρόνως μετακινήσαμε κάποιες πέτρες ανατολικότερα για να προστατεύσουμε κατοικίες. Θα ζητήσουμε από την Κτηματική Υπηρεσία που είναι ο κύριος κάτοχος του παραλιακού μετώπου να μας δώσει την άδεια για να κάνουμε μια μελέτη ανάπλασης στο τμήμα από το λιμάνι και ανατολικά , μια ήπια παρέμβαση για να δώσουμε ακόμα περισσότερο χρώμα και χαρακτήρα στην περιοχή».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα