«Τα Χανιά είναι η δική μου πρωτεύουσα του κόσμου. Είναι περιουσία και προίκα μου ότι μεγάλωσα σε αυτά». Η Μάρω Δούκα εμφανώς συγκινημένη ξετύλιξε το βράδυ του Σαββάτου, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Θεάτρου “Μίκης Θεοδωράκης” το νήμα που συνδέει το συγγραφικό της έργο με τα παιδικά της βιώματα αλλά και τον κομβικό ρόλο που παίζουν τα Χανιά στα βιβλία της. Μια βραδιά όπου στην ατμόσφαιρα αισθανόταν κανείς τη συγκίνηση, τη βαθιά εκτίμηση και την αγάπη του κοινού προς το πρόσωπό της καθώς ο Δήμος Χανίων, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων την τίμησε για όσα έχει προσφέρει στον πολιτισμό και τα γράμματα, αλλά και για το γεγονός ότι μέσα από τα βιβλία της τα Χανιά ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.
Είχε προηγηθεί η συζήτησης της Χανιώτισσας δημιουργού με τη δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη, όπου μέσα από μια εξομολογητική κουβέντα η Μάρω Δούκα αποκάλυψε στοιχεία του συγγραφικού της κόσμου αλλά και πρόσωπα και βιώματα που την σημάδεψαν στην πορεία της.
«Τα παιδικά μας χρόνια λένε ότι είναι η πατρίδα μας. Κι εγώ τα παιδικά μου χρόνια τα εμπιστεύτηκα στα Χανιά», ανέφερε κα η κα Δούκα υπογραμμίζοντας τη στενή σχέση της με την πόλη, την οποία όπως χαρακτηριστικά είπε κουβαλάει πάντα στις αποσκευές της όπου κι αν βρίσκεται.
Μίλησε ακόμα για την προσπάθεια σύζευξης Μύθου και Ιστορίας που διατρέχει το συγγραφικό έργο της καθώς όπως είπε μέσα από αυτό «προσπαθώ πάντα να τοποθετηθώ στον καιρό μου». Σημείωσε πάντως ότι ανεξάρτητα από τα αυτοβιογραφικά ή ιστορικά στοιχεία που περιέχονται στο έργο της, «ένα μυθιστόρημα δεν είναι ποτέ μια αυτοβιογραφία του συγγραφέα αφού η μυθοπλασία έχει την τάση να ξεστρατίζει». «Ο συγγραφέας είναι πάντα ο ίδιος αλλά αλίμονο αν από βιβλίο σε βιβλίο δεν αλλάζει», επεσήμανε.
Εξήγησε για τη γλώσσα που χρησιμοποιεί στα βιβλία της ότι ακολουθεί τους κώδικες του προφορικού λόγου.
Μνημόνευσε τον Ρίτσο και τον Τσίρκα, προσωπικότητες των γραμμάτων που την καθόρισαν μέσα από την επικοινωνία της μαζί τους, αλλά και τις εκδότριες Άννα Πατάκη και Νανά Καλλιανέση, όπου ιδιαίτερα για τη δεύτερη σημείωσε ότι αποτέλεσε για εκείνην πρότυπο εκδότριας και βιβλιοπώλισσας.
Αναφέρθηκε στη ζωντανή σχέση που διατηρεί μέχρι σήμερα με το έργο των σύγχρονων αλλά και των παλαιότερων συναδέλφων της, το οποίο διαβάζει και ξαναδιαβάζει.
Μίλησε για τις γυναίκες και τα βάσανά τους, τα οποία “στοιχειώνουν” πολλές ηρωίδες της: «Η μοίρα του ανθρώπου είναι να βασανίζεται αλλά και να αντιστέκεται και να αγωνίζεται για να αλλάξει αυτή τη μοίρα. Όσο κι αν κάποια πράγματα έχουν καταρρεύσει. Το σίγουρο είναι ότι η ιστορία δεν έχει τελειώσει όπως μας είπαν», επεσήμανε η κα Δούκα.
Την πολύπλευρη και πολύτιμη προσφορά της κας Δούκα στα Χανιά, την οποία χαρακτήρισε «φάρο» για τους ανθρώπους αυτής της πόλης, υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, ενώ ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης που επέδωσε την πλακέτα στην κα Δούκα εξέφρασε την πεποίθηση ότι το φεστιβάλ θα έχει συνέχεια.
Το “παρών”, μεταξύ άλλων, έδωσε στην εκδήλωση η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εξέφρασε τον θαυμασμό της για τη Μάρω Δούκα και τον ενθουσιασμό της για το φεστιβάλ, ενώ ο αντπιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής μίλησε για μια διοργάνωσε που ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών.