Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει τα κύρια ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία και τονίζει ότι ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι η στόχευση της Ένωσης για τα επόμενα χρόνια. Αλλά αυτό δεν μπορεί να επισυμβεί με κάθε κόστος. Γιατί μόνο οι χώρες που γνήσια συνιστούν κράτη δικαίου πληρούν την ελάχιστη αυτονόητη προϋπόθεση για την ένταξή τους στη μεγάλη οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών. Στην Ευρώπη δεν γίνεται κανένας μέλος της με εκπτώσεις. Εκπτώσεις στο ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν νοούνται.
Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι η μεγαλύτερη αριθμητικά και η σημαντικότερη μειονότητα στην Αλβανία. Είναι μειονότητα γηγενής, αναγνωρισμένη από την Αλβανία ως εθνική μειονότητα.
Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας και η υλοποίηση των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της αλβανικής πλευράς συνιστά κριτήριο για τη συμμόρφωσή της με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής της πορείας και βαρόμετρο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας.
Ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων στο σύνολο της αλβανικής επικράτειας περιλαμβάνεται παγίως στα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις ετήσιες εκθέσεις προόδου της για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.
Τα κύρια ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία άπτονται της εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα, της δυνατότητας χρήσης της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια ζωή, της απουσίας των μελών της Ομογένειας από τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και του σεβασμού των περιουσιακών τους δικαιωμάτων.
Ειδικότερα για το δικαίωμα παροχής δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης στα μέλη των μειονοτήτων στη μητρική τους γλώσσα επισημαίνεται ότι αποτελεί βασική υποχρέωση κάθε σύγχρονου κράτους.
Δυστυχώς, η αλβανική κυβέρνηση εφαρμόζει τα μειονοτικά δικαιώματα περιορίζοντας το εύρος προστασίας τους αποκλειστικώς και μόνο εντός των λεγόμενων «μειονοτικών ζωνών» με αποτέλεσμα πολλά μέλη της Ελληνικής μειονότητας που διαβιούν εκτός των ζωνών αυτών να αποστερούνται ολοσχερώς του δικαιώματος σε δημόσια δωρεάν παιδεία στη μητρική τους γλώσσα.
Ερωτάται η Επιτροπή:
– Είναι σε γνώση της τα ανωτέρω;
– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να προφυλαχτούν στην ολότητά τους τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία;»