Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Μ. Κεφαλογιάννης: «Η απραξία της κυβέρνησης βάζει σε κίνδυνο την εξισωτική αποζημίωση»

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτηση που κατέθεσε στις 2 Οκτωβρίου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε να ενημερωθεί αν έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση προς έγκριση το σχέδιο για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα.

Όπως αναφέρει η  σχετική ανακοίνωση «ενα μείζον θέμα που αφορά στον αποκλεισμό χιλιάδων αγροτών σε εκατοντάδες χωριά σε ολόκληρη την Ελλάδα οι οποίοι έως σήμερα λάμβαναν την εξισωτική αποζημίωση και τώρα μένουν εκτός του νέου συστήματος οριοθέτησης για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια.
Η απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν επιβεβαιώνει την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης που αφού μετά από 2 χρόνια πλήρους απραξίας έφερε μετά από προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Αύγουστο έφερε στις 13 Σεπτεμβρίου το θέμα σε διαβούλευση.
Χωρίς μελέτη των κριτηρίων για την ευελιξία που διαθέτουμε και χωρίς εξάντληση του βαθμού ευελιξίας για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα. Μία απόφαση στρατηγικής σημασίας για το μέλλον του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου στη χώρα μας.
Ως αποτέλεσμα των μη ενεργειών της σημερινής κυβέρνησης είναι η χώρα μας να βρίσκεται στις τελευταίες χώρες για τις οποίες εκκρεμεί η διαδικασία αξιολόγησης και το σημαντικότερο να τίθεται σε αμφιβολία όχι μόνο η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης από το 2019 και μετά αλλά και η μορφή και με ποια κριτήρια θα σχεδιαστεί η «βελτιωμένη» νέα οριοθέτηση.
Αναλυτικά η απάντηση της Επιτροπής:
EL
P-005011/2018
Απάντηση του κ. Hogan
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(31.10.2018)
1. Η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές με σκοπό να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση και η βελτίωση της μεθόδου οριοθέτησης περιοχών με φυσικούς περιορισμούς στην Ελλάδα. Τον Μάιο του 2016, η ελληνική διαχειριστική αρχή υπέβαλε σχέδιο για την προτεινόμενη νέα οριοθέτηση, καθώς και επεξήγηση της εφαρμοσμένης μεθοδολογίας και, μετά από αρκετές ανταλλαγές απόψεων, η αξιολόγηση της οριοθέτησης ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας βελτίωσης εξακολουθεί να εκκρεμεί. Τον Αύγουστο του 2018, η Επιτροπή υπενθύμισε επισήμως στις ελληνικές αρχές ότι όλα τα αναγκαία μέτρα πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του 2018.
2. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1305/2013[1] προβλέπει ότι η οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς θα τεθεί σε ισχύ το 2019, έτσι ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν το σύνολο των ενισχύσεων βάσει της νέας οριοθέτησης για το εν λόγω έτος. Όλα τα κράτη μέλη που σκοπεύουν να συνεχίσουν τις πληρωμές γι’ αυτές τις περιοχές έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους για τη νέα οριοθέτηση.
Νέες οριοθετήσεις περιοχών με φυσικούς περιορισμούς έχουν εγκριθεί για 26 προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ): της Κροατίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας, 8 περιφερειακών ΠΑΑ στη Γερμανία, 9 περιφερειακών ΠΑΑ στην Ισπανία, της ηπειρωτικής Φινλανδίας, της γαλλικής Μαγιότ, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Σουηδίας. Επιπλέον, 9 προγράμματα (1 περιφερειακό ΠΑΑ στο Βέλγιο, 3 περιφερειακά ΠΑΑ στη Γερμανία, 4 περιφερειακά ΠΑΑ στην Ισπανία, καθώς και της Πολωνίας) βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επίσημης έγκρισης. Οι διαδικασίες αξιολόγησης για 36 προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα