Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Μ. Μελετόπουλος: Πηγή διδαγµάτων η Επανάσταση του ‘21

Σηµαντική ιστορική παρακαταθήκη αλλά και ένα παράδειγµα από το οποίο µπορεί να αντλήσει κανείς πολλά διδάγµατα για το σήµερα, αποτελεί η Επανάσταση του 1821, πτυχές της οποίας αναµένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της εκδήλωσης µε θέµα “Γεγονότα του 1821 που επηρεάζουν την πατρίδα µας”, όπου θα µιλήσει ο δρ Οικονοµικών και Κοινωνικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου Γενεύης Μελέτης Μελετόπουλος και η οποία θα πραγµατοποιηθεί στο αµφιθέατρο της Ορθοδόξου Ακαδηµίας Κρήτης (Ο.Α.Κ.) στο Κολυµπάρι, αύριο Παρασκευή στις 18:30.

Εν όψει της εκδήλωσης, η οποία εγκαινιάζει τις δράσεις του θεσµού µε τίτλο “Ιστορικές Συναντήσεις” που διοργανώνουν οι ∆ήµος Πλατανιά και Ο.Α.Κ., σε συνδιοργάνωση µε την Κοινωφελή Επιχείρηση ∆ήµου Πλατανιά και την υποστήριξη της Οµάδας Φιλίστορων ∆ήµου Πλατανιά, τα “Χ.ν.” µίλησαν µε τον κ. Μελετόπουλο για την επικαιρότητα του ΄21.
«Η ελληνική επανάσταση δεν έχει αξία µόνο ως το ιδρυτικό γεγονός της ύπαρξής µας ως ελεύθερου κράτους αλλά και ως ποµπός µηνυµάτων επίκαιρων και διαχρονικών», σηµείωσε ο κ. Μελετόπουλος και τόνισε πως η σύγκρουση των Ελλήνων την εποχή εκείνη µε µια αχανή αυτοκρατορία είναι γεµάτη διδάγµατα χρήσιµα για το παρόν και το µέλλον: «Για παράδειγµα το ότι το εγχείρηµα φάνταζε εξαρχής ανορθολογικό, λόγω των συντριπτικών συσχετισµών ισχύος σε βάρος µας που υπήρχαν, αλλά παρόλα αυτά οι Έλληνες πέτυχαν να το φέρουν σε πέρας, είναι ένα σηµαντικό µάθηµα. Εάν δηλαδή υπάρχουµε σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη επί χιλιάδες χρόνια είναι γιατί ακριβώς πάντοτε αγνοούσαµε την ορθολογική αποτύπωση της πραγµατικότητας και υπερίσχυε το κίνητρο της ελευθερίας και η ανορθολογική άκαµπτη βούληση να τη διατηρήσουµε. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η ανώτερη στρατηγική µας ευφυΐα, ότι δηλαδή βρίσκαµε διεξόδους σε φαινοµενικά αδιέξοδα. Πχ ο Μαραθώνας, η Σαλαµίνα, τα ∆ερβενάκια και το ΄40. ∆εν θα µπορούσε ποτέ ένας αλγόριθµος τεχνητής νοηµοσύνης να αποφασίσει να αντισταθεί σε αυτές τις περιπτώσεις γιατί θα έλεγε ότι είναι χαµένες µάχες».

Ποιο όµως είναι το στοιχείο που επιτρέπει αυτές τις υπερβάσεις κατά τον κ. Μελετόπουλο; «Το συγκριτικό πλεονέκτηµα των Ελλήνων είναι η γλώσσα η οποία είναι ένας “εκρηκτικός µηχανισµός” που δηµιουργεί στον εγκέφαλο τεράστιες δυνατότητες. Όσοι δηλαδή µιλούν και γράφουν ελληνικά έχουν πολλαπλάσιες δυνατότητες ανάλυσης, κριτικής ικανότητας και εξεύρεσης λύσεων. Στην επανάσταση αυτό φάνηκε στον τρόπο που ο Κολοκοτρώνης συνέτριψε τον ∆ράµαλη στα ∆ερβενάκια ή που εξουδετέρωσε τον Ιµπραήµ, στον τρόπο µε τον οποίο οι Έλληνες έσυραν µε το µέρος τους την παγκόσµια κοινή γνώµη, µε την αυτοθυσία, τη γενναιότητα και την ευφυΐα τους κ.λπ. Όλα αυτά δείχνουν έναν λαό ο οποίος έθεσε στην υπηρεσία του ιδανικού της ελευθερίας µια σειρά από αρετές τις οποίες σήµερα θα πρέπει να εντοπίσουµε, αναλύσουµε και επικαιροποιήσουµε γιατί και σήµερα η πατρίδα µας περνάει µια σοβαρή, πολυεπίπεδη κρίση, σε ένα διεθνές περιβάλλον ασταθές που αν δεν προσέξουµε θα έχουµε κακές εξελίξεις».

 

ΑΠΟ ΤΟΥΣ “ΦΙΛΙΣΤΩΡΕΣ ∆ΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ”
Ιστορικές συναντήσεις 2024


Να “ρίξει φως” σε µεγάλα ιστορικά γεγονότα αλλά και να αναδείξει την τοπική ιστορία έχει ως στόχο η πρωτοβουλία της οµάδας των “Φιλιστόρων” του ∆ήµου Πλατανιά. Η Οµάδα πραγµατοποιεί αύριο, Παρασκευή, την πρώτη της εκδήλωση στο αµφιθέατρο της ΟΑΚ µε θέµα εισηγητή τον Μ. Μελετόπουλο.
Ο αντιδήµαρχος Πολιτισµού Πλατανιά Πολυχρόνης Σηµανδηράκης σηµείωσε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου πως «ο ∆ήµος Πλατανιά βασιζόµενος στη ρήση “ο λαός που ξεχνάει την ιστορία του είναι καταδικασµένος να την ξαναζήσει” διοργανώνει µια σειρά οµιλιών µε καταξιωµένους οµιλητές για την ανάδειξη της τοπικής µας ιστορίας» και προσκάλεσε νέους και εκπαιδευτικούς να δώσουν το “παρών”.
«Αναζητώντας την αντικειµενικότητα των τοπικών ιστορικών στοιχείων και τα µεγάλα γεγονότα που δεν πρέπει να ξεχνούµε γιατί δεν µπορεί να υπάρξει συλλογικό πένθος αν δεν υπάρξει συλλογική µνήµη», υπογράµµισε ο Κωνσταντίνος Ζορµπάς γεν. ∆ιευθυντής της ΟΑΚ, ενώ ο Ευτύχης Μαυρογένης δικηγόρος και δηµ. σύµβουλος επισήµανε πως στόχος των διοργανωτών είναι οι εκδηλώσεις αυτές να γίνουν θεσµός και να πάρουν µόνιµο χαρακτήρα. «Επιθυµούµε να γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις 3-4 φορές το χρόνο µε σηµαντικούς οµιλητές. Μετά τον κ. Μελετόπουλο θα ακολουθήσει εκδήλωση µε τον κ. Ανδριάνη για τη “Μάχη της Κρήτης”, είχαµε κλείσει τη Μ. Ευθυµίου της έτυχε κάτι και η οµιλία της θα πάει αργότερα και ευελπιστούµε να δούµε κάποια πράγµατα τον Σεπτέµβρη για τη Μικρασιατική καταστροφή. Καλούµε όλους όσους αγαπούν την ιστορία, να συσπειρωθούµε γύρω από την οµάδα αυτή που έχει αρχίσει να γίνεται γνωστή ως “οι Φιλίστωρες του ∆ήµου Πλατανιά” για να αναδείξουµε την άυλη κληρονοµιά του ∆ήµου µας» είπε ο κ. Μαυρογένης.

«Το εγχείρηµα της οµάδας των “Φιλιστώρων” είναι ένα θέµα πάνω στο οποίο δουλεύουµε όλα τα σχολεία, ασχολούνται µε την τοπική ιστορία και ψάχνουν για αυτή», υπογράµµισε ο διευθυντής του Γυµνασίου Πλατανιά Βασίλης Παπαστάµος, προσθέτοντας πως µέσα από τις δράσεις αυτές «µπορούµε να διδαχθούµε για τα λάθη του παρελθόντος αλλά και να πάρουµε παράδειγµα για τις ηρωικές µας στιγµές».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα