«Για άλλη μια χρονιά τα πορτοκάλια δόθηκαν κυριολεκτικά μισοτιμής και τα βρώσιμα και τα χυμοποιήσιμα. Αν υπολογίσεις τα εργατικά που χρειάζεσαι για να τα μαζέψεις αλλά και το νερό και το λίπασμα που θα πρέπει να ρίξεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς δεν συμφέρει πραγματικά όχι να τα καλλιεργείς αλλά ούτε να διατηρείς…» ήταν η αναφορά παραγωγού του κάμπου των Χανίων που αυτές τις ημέρες επιχείρησε να διαθέσει τα προϊόντα του οπωρώνα του και διαπίστωσε ότι αν τα μετέφερε ο ίδιος στην εμπορική επιχείρηση που θα τα μεταπωλούσε δεν θα έφτανε στην τσέπη του ούτε ένα ευρώ! Γνωστό και διαχρονικό το πρόβλημα, που έχει οδηγήσει στην απαξίωση ένα εξαιρετικό προϊόν που για δεκαετίες αποτελούσε βασική πηγή εισοδήματος για την αγροτική οικογένεια στα Χανιά.
Οι αιτίες πολλές και δεν είναι θέμα του συγκεκριμένου σχολίου να τις επεξηγήσει. Αυτό πάντως που είναι σίγουρο είναι πως είναι πολύ “σκληρό” για τους Χανιώτες να βλέπουν τα φορτηγά να φτάνουν στη Σούδα φορτωμένα με πορτοκάλια εισαγωγής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και το δικό τους προϊόν να πουλιέται “τζάμπα” ή να είναι “χαλί” κάτω από τα δέντρα.