Δύο βδομάδες πριν τη συνάντηση των αντιπροσώπων Ελλάδος – Τουρκίας για τις διερευνητικές επαφές, ο Τούρκος Πρόεδρος και ο υπουργός του των Εξωτερικών μιλώντας σε πρέσβεις χωρών της Ε.Ε., ωσάν να απευθύνονταν σε ακροατήριο αξιωματούχων των, εξαπέλυσαν απειλές κατά της Ελλάδος και Κύπρου. Κάλεσαν την Ελλάδα, να σταματήσει τις «παράνομες δραστηριότητες της στα νησιά» και κατηγόρησαν την Κύπρο, ότι με άλλες χώρες «έβαλαν εμπόδια στον ευρωπαϊκό της δρόμο».
Μία δε εβδομάδα πριν τις 25 Ιανουαρίου επισκέφθηκε την Αγκυρα ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Χάϊκο Μάας και συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, προκειμένου να συζητήσει μαζί του την προγραμματισμένη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον Ζοζέ Μπορέλ και Σάρλ Μισέλ. Υπάρχει σχέδιο του Βερολίνου, να εξαμολυνθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις και να αποβεί θετικώς η πορεία των διαπραγματικών συζητήσεων.
Ομως ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε με τον Μάας μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη θετική γραμμή του τελευταίου, έκανε εμπρηστικές δηλώσεις κατηγορώντας την Ελλάδα ευθέως, ότι «δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει, όπου θέλει ασκήσεις και άλλες τέτοιες ενέργειες. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό, που πρέπει». Απαίτησε δε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, υποστηρίζοντας, ότι στις διερευνητικές η ατζέντα θα διευρυνθεί εκ μέρους τους εφ’ όλης της ύλης.
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου ήσαν αναμενόμενες. Η στάση όμως του Μάας απαράδεκτη. Ως εταίρος της Ε.Ε. δεν πήρε θέση, να υποστηρίξει χώρα-μέλος της Ε.Ε. που κατηγορείται από άλλη χώρα μη μέλος. Παρέμεινε σιωπηλός μάρτυρας της οξείας τρομοκρατίας. Δεν του μετέφρασαν σωστά αυτά που έλεγε ο Τούρκος ομόλογός του ή έκανε πως δεν κατάλαβε; Πρόκειται για θλιβερές δηλώσεις. Είπε ότι η Ελλάδα έχει δικαστεί τρεις φορές απ’ το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δεν επιτρέπει στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, να αποκαλείται τουρκική κ.ά.
Επικριτικά σχόλια κατά του Χάϊκο Μαας εξαπέλυσε η τέως ΥΠ.ΕΞ. κα Μπακογιάννη στη Βουλή, που «δεν κατάλαβε τη μετάφραση κι έμεινε μουγκός»… Δεν νοείται χώρα εκτός Ε.Ε. να απειλεί χώρα της και ο ΥΠ.ΕΞ. να μην απαντά… Η Ελλάδα δικαιούται να εκφράσει εντονότατα τη δυσαρέσκειά της».
Υστερα από τα ανωτέρω επειδή οι διερευνητικές είναι διαβούλευση επί τεχνικού επιπέδου, η Τουρκία θα λέει τα δικά της, θα τα απορρίπτουμε, όπως γινόταν και τις προηγούμενες φορές και κάπως έτσι θα λήξει και ο 61ος γύρος. Γι’ αυτό πρέπει και πάλι να κρατάμε μικρό καλάθι, γιατί η Τουρκία δεν θα ήθελε με τίποτα την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.