ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ “ΠΟΥΛΙ” ΟΙ ΝΑΖΙ ΕΓΡΑΨΑΝ: «Το 2ο Τάγμα του Συντάγματος Εφόδου κατά τη Μάχη της Κρήτης από 20 έως 28/5/1941, Μάλεμε, Γαλατάς, Καστέλι, Χανιά. Με ευγνωμοσύνη προσβλέπουμε σε σας τους νεκρούς που δώσατε τη ζωή σας για τη μεγάλη Γερμανία μας μακριά από τη γενέθλιο χώρα, πιστοί στον όρκο που δώσατε στη σημαία μας. Σαν παρότρυνση σ’ όλους αυτούς που σταματούν εδώ».
Στις 6/9/1945 το «ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ» έγραφε: «Το άγαλμα τούτο πρέπει να μείνει εις την θέσιν του διότι συνδέεται με την σύγχρονον ιστορίαν του τόπου μας και αποτελεί ζωντανόν μνημείον αυτής. Εμείς είμαστε εις θέσιν να μεταβάλλωμεν το γερμανικόν αυτό άγαλμα εις σύμβολον ηρωϊσμού….».
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ» των Χανίων Κυριακή 1/7/1945: «51 ολόκληρες μέρες μετά τη λήξη του Β΄Παγκ. Πολέμου, και 36 μέρες μετά την απελευθέρωση των Χανίων, την νύχτα της Πέμπτης 28/6/1945, εφονεύθει παρά των Γερμανών στον Καλυκά Χανίων ο εργάτης Ανδρουλάκης Ελευθέριος, καθ’ ήν στιγμήν μετέβαινε εις την οικία του, μετά της αδελφής του, η οποία ετραυματίσθη και αυτή».
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΝΗ» 6/7/1945 «ΤΟ ΣΚΥΛΟΛΟΪ»: «εντός του καταυλισμού των Γερμανών στην Χρυσοπηγή, παραμένουν περί τας 20 γυναίκας από κάθε κρητικόν διαμέρισμα συζώσαι μετά του ή των φίλων των Γερμανών, χωρίς τύψεις και χωρίς εντροπήν.
Μερικαί μάλιστα εξ αυτών έχουν και ξανθά τευτονόπουλα (σ.σ. γερμανάκια). Πρέπει να ληφθεί πρόνοια όλο αυτό το σκυλολόι να εγκαταλείψει το νησί μαζί με τους προσφιλείς των».