Σε πέντε μήνες, χρόνο-εξπρές, επιχειρείται να ξαναγίνει η δίκη της Siemens, μετά την επ’ αόριστον αναβολή της, ενώ αγριεύει η κόντρα ανάμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών και στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας για το ποιος έχει τις ευθύνες της αναβολής.
Χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος προσήλθε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, και ζήτησε να επιταχυνθεί η εκδίκαση και των δύο υποθέσεων της Siemens, που αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.
Ο υπουργός ζήτησε την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που προβλέπουν την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα εκδίκαση των υποθέσεων εξαιρετικής φύσεως, προκειμένου η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών να έρθει σε επαφή με τις μεταφραστικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών και να ορίσει τη νέα δικάσιμο σε 5 περίπου μήνες.
Το βούλευμα θα μεταφραστεί στα γερμανικά και στα γαλλικά, ενώ η Εισαγγελία Εφετών θα πρέπει συνεννοηθεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών για τον χρόνο που απαιτείται για τη μετάφραση του βουλεύματος σε δύο γλώσσες. Το βούλευμα χρεώθηκε σε δύο μεταφραστές, έτσι ώστε ο ένας να μεταφράζει το καθαρά νομικό σκέλος του και ο δεύτερος το υπόλοιπο που περιλαμβάνει το ιστορικό-περιγραφικό κομμάτι, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος.
Ωστόσο, ακόμη κι έτσι απαιτούνται προθεσμίες για την κοινοποίηση του βουλεύματος, προκειμένου να οδηγηθεί η υπόθεση στη δικαστική αίθουσα.
Χθες με ανακοίνωσή του ο κ. Ντογιάκος έκανε λόγο για «σκόπιμες διαρροές από άγνωστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα», τα οποία «δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια».
Υποστηρίζει δε ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών «εγκαίρως και εγγράφως προ της ενάρξεως της δίκης απευθύνθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας την επίσπευση της μετάφρασης» και επισημαίνει ότι «εγγράφως είχε απευθυνθεί η Εισαγγελία για το θέμα αυτό και στο υπουργείο Δικαιοσύνης».
Σε άλλο σημείο ο κ. Ντογιάκος αναφέρει ότι λόγω της καθυστέρησης στη μετάφραση ακόμη και μετά την έναρξη της δίκης, με αλλεπάλληλα έγγραφά του, τα οποία προς ενημέρωση και για την αναγκαία συνδρομή κοινοποιήθηκαν στα γραφεία των κ. υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (αριθμός πρωτ. 61406/4-11-2015, 70277/11-12-2015, 29410/27-4-2016), ζήτησε επιμόνως την επίσπευση της μετάφρασης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 13-5-16 και το βούλευμα υποβλήθηκε μεταφρασμένο στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στις 16-5-2016. Σε όλα τα στάδια ελέγχου της δικογραφίας και προσδιορισμού της υπόθεσης προς εκδίκαση, τηρήθηκαν επακριβώς οι ισχύουσες διατάξεις και η νομολογία του Αρείου Πάγου και άλλων Ανωτάτων Δικαστηρίων.
Ανακοίνωση
Ανακοίνωση εξέδωσε, όμως, και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, κάνοντας λόγο για «άκρα συκοφαντία» κατά της δικαστικής εξουσίας.
«Η επιχειρούμενη, ευτυχώς από ελάχιστους πολιτικούς και μη, απαξίωση της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της δημοσίως (μέσω των ΜΜΕ κ.λπ.) και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να αμφισβητείται γενικώς και αορίστως η αμεροληψία και η αξιοπιστία της, αφενός μεν αποτελεί άκρα συκοφαντία κατά της ισότιμης και ισόκυρης με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία δικαστικής εξουσίας, αφετέρου δε δημιουργεί στους πολίτες ανασφάλεια, χωρίς τουλάχιστον μέχρι στιγμής να γνωρίζουμε τελικά αυτή η συμπεριφορά ποιον εξυπηρετεί.
Εμείς, οι Ελληνες Δικαστές και Εισαγγελείς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε κατά την άσκηση των καθηκόντων μας (κενές οργανικές θέσεις, έλλειψη αναλόγων κτιριακών εγκαταστάσεων, επαρκούς γραμματειακής υποστήριξης, μηχανογραφικής οργάνωσης, μεταφραστικού τμήματος, διερμηνέων, δικαστικής αστυνομίας κ.λπ.) θα συνεχίσουμε, όπως άλλωστε διαχρονικά πράττουμε, έχοντας βεβαίως υποχρέωση προς τούτο, να προσφέρουμε αόκνως τις υπηρεσίες μας στους πολίτες της χώρας μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πάντοτε σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους Νόμους και προπαντός με τη συνείδησή μας».
ΠΗΓΗ: Ethnos.gr