Δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχουν πλέον στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων του ιταλικού επιβατηγού πλοίου NORMAN ATLANTIC, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Παράλληλα, η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ, που όπως είναι γνωστό διαθέτει επίσης ελικόπτερο, πλησιάζει την Κέρκυρα.
Τέλος 2 αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν προσγειωθεί στα αεροδρόμια του Λέτσε και του Μπάρι για να παραλάβουν Έλληνες διασωθέντες.
Σύμφωνα με νέα ενημέρωση απο τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Νίκο Λαγκαδιανό, ελικόπτερο super puma της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα παρέλαβε επτά άτομα από το πλοίο “Norman Atlantic” μεταξύ των οποίων τρεις ‘Ελληνες, που μετέφερε ασφαλώς στο Λέτσε της Ιταλίας.
Ανέφερε, επίσης, ότι στην επιχείρηση συνδράμει επιπλέον ένα ακόμα ελικόπτερο super puma της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ, ταυτόχρονα, δόθηκε εντολή απογείωσης σε ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού από την Κέρκυρα να προσεγγίσει την περιοχή του συμβάντος και να συνδράμει στις Ιταλικές αρχές και στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών.
Ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε, εξάλλου, ότι στο σημείο μεταβαίνει το ρυμουλκό σκάφος “Ιόνιο Πέλαγος” από την Πύλο για συνδρομή στην επιχείρηση, ενώ όπως επιβεβαιώνεται από το αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται στους 221.
Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι οι ιταλικές αρχές δήλωσαν ότι στους επιβάτες που παραμένουν στο πλοίο ήδη έχουν χορηγήσει είδη προστασίας και πρώτης ανάγκης,ενώ κλιμάκιο γιατρών επιβιβάστηκε προληπτικά στο πλοίο και μέχρι στιγμής δεν έχει δηλωθεί τραυματισμός επιβατών η μελών του πληρώματος.
Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό νέα λίστα με στοιχεία τριών Ελλήνων διασωθέντων που παρελήφθησαν από ελικόπτερο ελληνικό και μεταφέρονται στο Λέτσε υπάρχει στην ιστοσελίδα του αρχηγείου του λιμενικού σώματος.
Ενας Ελληνας νεκρός
Χθες διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός 67χρονου ‘Ελληνα, ο οποίος στην προσπάθειά του να κατέβει από το πλοίο τραυματίστηκε σοβαρά στη γλίστρα διάσωσης επιβατών. Στην ίδια γλίστρα βρίσκονταν και η γυναίκα του, η οποία διεσώθη και μεταφέρθηκε με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Μπρίντιζι της Ιταλίας.
Εν τω μεταξύ, ελικόπτερο, τύπου Σικόρσκι, προσγειώθηκε πριν από λίγο στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, μεταφέροντας επτά επιβάτες από το φλεγόμενο πλοίο «Norman Atlantic».
Επί τόπου είχαν σπεύσει και ανέμεναν δύο ασθενοφόρα, τα οποία παρέλαβαν τους διασωθέντες και τους μετέφεραν στο νοσοκομείο του νησιού.
Τηλεφωνικές γραμμές για την ενημέρωση των συγγενών των επιβατών: 210-4191714 και 210-4191316.
Απαντήσεις για τη φωτιά στο “Norman Atlantιc”, ζητούν 4 ναυτεργατικά σωματεία
Σειρά από ερωτήματα -που, όπως αναφέρουν θα πρέπει να απαντηθούν- θέτουν σε σημερινή κοινή ανακοίνωσή τους, τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, με αφορμή τη φωτιά στο πλοίο “Norman Atlantιc”, υπό αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ έπλεε στα στενά του Οτράντο και η οποία έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.
Ειδικότερα, τα ναυτεργατικά σωματεία, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΑΓΕΝ)και Πανελλήνια Ένωση Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) τονίζουν ότι θα πρέπει να ελεγχθεί αυστηρά η τήρηση των κανόνων ασφαλούς ναυσιπλοΐας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Αναφέρουν ότι οι αρχές θα πρέπει να απαντήσουν ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της πυρκαγιάς, αν λειτούργησαν τα μέσα πυρόσβεσης, αν υπήρχε η αναγκαία στεγανότητα του πλοίου και γιατί δεν έγινε δυνατόν να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά από την αρχή.
Τα τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία ζητούν, ακόμη, απαντήσεις για το ποιο είναι το ιστορικό του πλοίου, αν είναι μετασκευασμένο οχηματαγωγό, αν δικαιολογείται η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού επιβατών και οχημάτων, αν η οργανική σύνθεση του πλοίου κάλυπτε τις ανάγκες και αν ήταν επαρκή και λειτούργησαν τα μέσα διάσωσης.
Επίσης, ζητούν να υπάρξει ενημέρωση για το πως αντιμετωπίστηκαν οι παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του ελέγχου στις 19 Δεκεμβρίου 2014 από τις Λιμενικές Αρχές στην Πάτρα, που έχουν αναρτηθεί στο σύστημα “EQUASIS” (www.,equasis.org), παρατηρήσεις που, όπως υποστηρίζουν, είναι πολύ σοβαρές για την αξιοπλοΐα του «NORMAN ATLANTIC».
Επικοινωνία Σαμαρά με τον γιο του Ελληνα που πέθανε στο Norman Atlantic
Με τον γιο του Γιώργου Δούλη, που έχασε τη ζωή του στο “Norman Atlantic”, επικοινώνησε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο γιος του άτυχου επιβάτη βρίσκεται στην Ελβετία, όπου περίμενε εκεί τους γονείς του.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τη βαθιά του λύπη για τον άδικο χαμό του πατέρα του και του ευχήθηκε να είναι δυνατός, να έχει κουράγιο και να εμψυχώσει τη μητέρα του που πέρασε και αυτή μεγάλη περιπέτεια.
Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο κ. Σαμαράς ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς και ενημερωνόταν για την επιχείρηση της διάσωσης των επιβατών.
Ο 62χρονος Έλληνας επιβάτης του Norman Atlantic, Γιώργος Δούλης, που στάθηκε άτυχος στην προσπάθειά του να επιβιβαστεί στη σωστική λέμβο, κατάγεται από το μικρό χωριό Καταμάχη της Λάκας Σουλίου.
Πριν από 40 χρόνια, μαζί με τη σύζυγό του Θεοδώρα, είχαν μεταναστεύσει στην Ελβετία αναζητώντας καλύτερη τύχη. Ζούσε στη Ζυρίχη. Στην Ελλάδα ό άτυχος άνδρας είχε να έρθει πέντε χρόνια. Η επιθυμία του να γιορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα στην πατρίδα του στάθηκε μοιραία. Στην Ήπειρο, η οικογένεια έφτασε πριν από μία εβδομάδα και το Σάββατο το βράδυ, πήρε τον δρόμο της επιστροφής που στάθηκε μοιραίος για τον Γιώργο Δούλη.