Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Μάχη της Κρήτης: Οι εχθροπραξίες στον Ταυρωνίτη σε… μακέτα (φωτ.)

Πρωινό στις 8, της 20ης 
Μαΐου 1941, στη γέφυρα του Ταυρωνίτη. Μια µοναδική αποτύπωση της συγκεκριµένης χρονικής στιγµής σε διόραµα δωρίστηκε στον δήµο Πλατανιά από τον κ. Graham Atkison.

Η εντυπωσιακή δηµιουργία φιλοξενείται αρχικά στο πρώην Κοινοτικό Κατάστηµα Πλατανιά, ωστόσο στο µέλλον είναι πιθανό να µεταφερθεί σε πιο κατάλληλο σηµείο ώστε να εξασφαλιστεί η µεγαλύτερη δυνατή επισκεψιµότητα.
«Το σηµείο αυτό ήταν το πρώτο έδαφος που πάτησε γερµανική µπότα στην Κρήτη, γι’ αυτό το επέλεξα» δήλωσε στους δηµοσιογράφους ο κ. Atkison κατά τη χθεσινή παράδοση του διοράµατος στον δήµο Πλατανιά. Ο ίδιος έµαθε για τη µάχη της Κρήτης µέσα από τα War games και το 2019όπως τόνισε «ταξίδεψα στο νησί, είδα τα πεδία των µαχών, αποτύπωσα στο µυαλό µου τη γέφυρα του Ταυρωνίτη, έβγαλα πολλές φωτογραφίες και αποφάσισα να το κάνω µοντέλο. Η Μάχη της Κρήτης είναι πολύ γνωστή στους Βρετανούς, ήταν η µεγαλύτερη σε έκταση αεραπόβαση που είχε γίνει µέχρι εκείνη τη χρονική στιγµή και επηρέασε όλες τις ανάλογες επιχειρήσεις του πολέµου».
Την πρόθεση του δήµου Πλατανιά να φιλοξενήσει µόνιµα το διόραµα είτε στο µουσείο στο Μάλεµε (υπαίθρια έκθεση και ψηφιακό αρχείο που έχει στόχο να δηµιουργήσει ο ∆ήµος) είτε στο “Μουσείο καταφύγιο του Πλατανιά” «σε σηµείο όπου να υπάρχει η µεγαλύτερη δυνατή επισκεψιµότητα» επισήµανε ο δήµαρχος κ. Γιάννης Μαλανδράκης που ευχαρίστησε τόσο τον κ. Atkison, όσο και τον “Σύλλογο ∆ιατήρησης της µνήµης της Μάχης της Κρήτης και της αντίστασης” που µεσολάβησε για να του παραχωρηθεί το διόραµα. Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση του δήµου Πλατανιά στα πλαίσια του “Α. Τρίτσης” «για τη σύνδεση της Μεγάλης Επανάστασης του 1821 µε τη Μεγάλη Μάχη της Κρήτης, που δυστυχώς δεν µας την έχουν εγκρίνει ακόµη στο Υπουργείο. Είναι κάτι που το ζητάµε, για τη διατήρηση της ιστορικής µνήµης µέσα από τη δηµιουργία εκθεσιακού χώρου και ψηφιακού µνηµείου. Είναι κάτι που το διεκδικούµε.
Από τη µεριά του ο εντεταλµένος σύµβουλος τουρισµού του ∆. Πλατανιά κ. Πέτρος Μαρινάκης µίλησε για το πώς έγινε η συνεννόηση µε τον κ. Atkison, µέσω του ειδικού συνεργάτη του δήµου κ. Μάρκου Μαλανδράκη και τόνισε πως «είναι ένα φανταστικό, ένα εξαιρετικό δηµιούργηµα».
Τον δηµιουργό αλλά και τον δήµο Πλατανιά ευχαρίστησε ο κ. Γιάννης Θυµιανός, πρόεδρος του “Συλλόγου ∆ιατήρησης της µνήµης της Μάχης της Κρήτης και της αντίστασης”, καθώς ο συγκεκριµένος σύλλογος κίνησε όλες τις διαδικασίες ώστε το µοντέλο να δοθεί στον δήµο Πλατανιά και στον κόσµο της Κρήτης. Ο κ. Θυµιανός υπογράµµισε την ανάγκη όλο το διαθέσιµο υλικό της Μάχης που βρίσκεται σήµερα σε ιδιωτικές συλλογές ή σε σπίτια να συγκεντρωθεί και να είναι διαθέσιµο σε όλον τον κόσµο.
«Είναι µια πολύ ωραία δουλειά που δείχνει χαρακτηριστικά πράγµατα! π.χ. τα ανεµόπτερα! Τα 50 ανεµόπτερα που έφτασαν πρώτα µετέφεραν 10 αλεξιπτωτιστές το καθένα και ήταν οι πρώτοι που αντιµετώπισαν την αντίσταση στα δυτικά του αεροδροµίου. Φρονώ ότι η δηµιουργία αυτή πρέπει να µπει στη γέφυρα του Ταυρωνίτη, καθώς η γέφυρα από µόνη της είναι ένα ιστορικό µουσείο» δήλωσε ο κ. Κυριάκος Λουρανδάκης από το “Μουσείο- Καταφύγιο του Πλατανιά”.

Γ.ΚΩΝ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα