Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Μάγισσες!

Στην ελληνική μυθολογία συναντάμε την Κίρκη, κόρη του Ήλιου και της Περσίδας, την Καλυψώ, την Εκάτη και την Μήδεια. Στον Μεσαίωνα, οι περιπτώσεις μαγισσών αυξάνονται και πληθαίνουνε, με την Ιερά Σύνοδο να τις θέλει βορρά στην πυρά. Με άλλα λόγια, τόσο στην μυθολογία, όσο και στην ιστορία, υπήρξαν πολλές μάγισσες, λιγότερο –ή και περισσότερο- φοβερές απ΄ όσο τις περιγράφουν, και πάντως προικισμένες με εξαιρετικές δυνάμεις. Ίσως επειδή η δύναμη της γυναίκας να δημιουργεί ζωή από το τίποτα ξένιζε τις τότε κοινωνίες.
Σήμερα θα δούμε παρέα μερικές από τις «χαρακτηρισμένες» μάγισσες αλλοτινών εποχών. Και καλό θα ήταν, να μην ξεχνάμε, πως ακόμα και σήμερα, στον 21ο αιώνα, υπάρχουν περιοχές που «κυνηγούν» τις γυναίκες με την κατηγορία ότι είναι μάγισσες.

Catherine Monvoisin

Η Catherine Monvoisin, γνωστή ως La Voisin έζησε στη Γαλλία στα μέσα του 1600. Γνώριζε από ιατρική, ήταν μαμή και μπορούσε να φτιάξει διάφορα γιατροσόφια από βότανα. Έβγαζε λεφτά λέγοντας «την τύχη» και κανόνιζε σεάνς όπου οι «πελάτες» μπορούσαν να συνομιλήσουν με τον Διάβολο αυτοπροσώπως(!). Επίσης μπορούσε να δημιουργήσει δηλητήρια και γι αυτό την φοβούνταν. Η πιο διάσημη «πελάτισσα» της ήταν η Madame de Montespan, η μετρέσα του Βασιλιά. Μάλιστα οι φήμες λένε πως η La Voisin επιχείρησε να δηλητηριάσει τον Βασιλιά κάτω από τις οδηγίες της μετρέσας του, επειδή εκείνος ήταν άπιστος. Στα τέλη του 1670 ο φόβος για τη μαγεία που επεκτεινόταν «επικίνδυνα» οδήγησε αρκετές «μάγισσες» πίσω από τα κάγκελα. Η La Voisin συνελήφθη, δικάστηκε και μετά την καταδίκη της για μαγεία κάηκε δημόσια το 1680.

Alice Kyteler

H πρώτη επισήμως καταγεγραμμένη «μάγισσα» στην Ιρλανδία ήταν η Alice Kyteler. Εζησε στα τέλη του 1200. Η Κyteler παντρεύτηκε τέσσερεις φορές, κάτι που ήταν από μόνο του αρκετό για να την διαφοροποιήσει από τις γυναίκες της εποχής της. Μετά τον θάνατο του τέταρτου άντρα της, κυκλοφόρησαν φήμες ότι είχε δηλητηριαστεί, και τα παιδιά της (από όλους τους γάμους της) την κατηγόρησαν για μαγεία και χρήση δηλητηρίων κατά των πατεράδων τους. H Κyteler κατηγορήθηκε επίσης για θυσίες ζώων, για λατρεία του Σατανά και για χρήση των «δυνάμεών» της προκειμένου να χειραγωγήσει Χριστιανούς. Όταν ο κλοιός «έσφιξε» γύρω της, έφυγε από την Ιρλανδία προς άγνωστο προορισμό –πιθανότατα την Αγγλία- και από τότε τα ίχνη της χάθηκαν για πάντα.

Tituba

Είναι πολύ πιθανό να έχετε συναντήσει το όνομά της στο έργο του Αρθουρ Μίλερ “The Crucible”. Η Tituba όμως, εκτός από περσόνα, υπήρξε πραγματικό πρόσωπο. Δεν είναι γνωστό από ποια περιοχή καταγόταν, ωστόσο κατέληξε στην Αμερική ως σκλάβα. Κατά τη διάρκεια των διάσημων δικών για τις «μάγισσες του Σάλεμ» ήταν η πρώτη που κατηγορήθηκε για άσκηση μαγείας από την Elisabeth Parris και την Abigail Williams. Αρχικά η Tituba αρνήθηκε κάθε συμμετοχή σε ο,τιδήποτε είχε να κάνει με μαγεία, αλλά δεν άργησε να «σπάσει» μετά από βασανιστήρια. Παραδέχτηκε ότι είχε λάβει μέρος σε τελετές και έδωσε εκτενείς λεπτομέρειες για τη «σχέση» της με τον διάβολο. Επίσης είπε ότι πετάει πάνω σε σκουπόξυλα και κάνει κακό στα παιδιά. Η κατάθεσή της ήταν απίστευτη αλλά αρκούντως τρομακτική για να φυλακιστεί. Τελικά, μαζί με άλλες «μάγισσες» φυλακίστηκε για περίπου έναν χρόνο και κρεμάστηκε δημόσια με την κατηγορία της άσκησης μαγείας.

Isobel Gowdie

Η συγκεκριμένη «μάγισσα» καταδικάστηκε και εκτελέστηκε με την κατηγορία της άσκησης μαγείας το 1662. Έχει μείνει στην ιστορία για την εκτενή και λεπτομερή κατάθεσή της, την οποία έδωσε κατόπιν συναίνεσής της, χωρίς να υποστεί βασανιστήρια, όπως συνηθιζόταν την εποχή εκείνη σε περιπτώσεις «μαγισσών». Η Gowdie ζούσε στη Σκοτία και ήταν νοικοκυρά. Οι εξομολογήσεις της για τις δραστηριότητές της, ιδίως αυτές που αναφέρονταν στην «μεταμόρφωσή» της σε ζώα είναι χαρακτηριστικές για την Ευρωπαϊκή Λαογραφία της εποχής. Μάλιστα ομολόγησε πως η ίδια «διασκέδαζε» με την Βασίλισσα των Νεραϊδών στο σπίτι της δεύτερης «κάτω από τους λόφους». Αρκετοί μεταγενέστεροι μελετητές θεωρούν τις ομολογίες της Gowdie αποτέλεσμα βαριάς ψύχωσης.

Moll Dyer

Όσοι από εσάς έχετε δει το (υπερεκτιμημένο κατά τη γνώμη μου) Blair Witch Project, τότε γνωρίζετε ήδη τον θρύλο της Moll Dyer. Η ιστορία της έχει πολλά στοιχεία υπερφυσικού και σχεδόν τίποτα επιβεβαιωμένο επιστημονικά. Υποτίθεται λοιπόν πως η Dyer ήταν κάτοικος του Μέριλαντ και η φήμη της την έχει κάνει μετά θάνατον «πρωταγωνίστρια» σε πολλούς τοπικούς θρύλους, ενώ έχει δώσει «τροφή» και σε πολλές ταινίες. Η Dyer έζησε στα τέλη του 1600. Μια ομάδα συμπολιτών της την κατηγόρησαν για άσκηση μαγείας και την κυνήγησαν έξω από το σπίτι της κατά τη διάρκεια μιας χειμωνιάτικης νύχτας. Το άψυχο σώμα της βρέθηκε μέρες αργότερα, παγωμένο από το κρύο δίπλα σε έναν τεράστιο βράχο. Οι ιστορίες για το μοχθηρό της πνεύμα που στοιχειώνει την περιοχή τρομοκρατεί ακόμα και σήμερα ντόπιους και τουρίστες…

Marie Laveau

Η Marie Leveau θεωρείται ιέρεια του βουντού. Έζησε στη Νέα Ορλεάνη από το 1794 μέχρι το 1881 και παρότι γνωρίζουμε ελάχιστα για τη ζωή της έχει «θαυμαστές» και πολλούς «ακόλουθους». Ο θρύλος λέει πως χρησιμοποιούσε καθολικές προσευχές και αφρικανικές τελετουργίες προκειμένου να πετύχει τους στόχους της. «Επισήμως» δούλευε ως κομμώτρια και ως «μαντάμ» σε οίκο ανοχής. Είχε στην κατοχή της ένα φίδι, που το έλεγαν «ζόμπι» και πολλά ακόμα παράξενα «κατοικίδια». Μετά τον θάνατό της άγνωστοι βανδάλισαν τον τάφο της, γιατί υπήρχε η δοξασία πως αν κάποιος χαράξει ένα X στην ταφόπλακά της η Laveau θα πραγματοποιούσε τις επιθυμίες του από τον τάφο. Ακόμα και σήμερα ο τάφος της αποτελεί «διάσημο» σημείο επίσκεψης!

Dion Fortune

To κανονικό της όνομα ήταν Violet Mary Firth και γεννήθηκε το 1890 στη Βρετανία. Για πολλούς θεωρείται «σύγχρονη μάγισσα», ενώ έγραφε προφητικά βιβλία για το μεταφυσικό. Το 1924 ίδρυσε την Αδελφότητα του Εσωτερικού Φωτός, μια κοινότητα «μάγων» που ασχολούνταν με θρησκευτική φιλοσοφία και εναλλακτική πραγματικότητα. Πέθανε το 1946 με την κοινότητα που δημιούργησε να υπάρχει μέχρι και τις μέρες μας..

Malin Matsdotter

Για την Matsdotter έγινε η μεγαλύτερη δίκη που αφορούσε μαγεία στην ιστορία της Σουηδίας. Τον Ιούλιο του 1676 η γυναίκα κατηγορήθηκε από τις κόρες της ότι ήταν μάγισσα. Μάλιστα, οι κόρες είπαν ότι πήρε τα παιδιά τους για να τα χρησιμοποιήσει σε σατανική τελετή. Η Matsdotter κατηγορήθηκε, αφενός εξαιτίας των καταθέσεων που έκαναν κατά της οι κόρες της, αλλά και επειδή δεν ήξερε καθόλου θρησκευτικά και προσευχές! Η γυναίκα, μαζί με την Anna Simonsdotter Hack ήταν οι τελευταίες που εκτελέστηκαν στην Στοκχόλμη ως μάγισσες. Και ενώ συνήθως οι κατηγορούμενες για μαγεία αποκεφαλίζονταν ή τις απαγχόνιζαν δημόσια, το δικαστήριο αποφάσισε διαφορετικά για την Matsdotter, η οποία αρνήθηκε τις κατηγορίες. Την έκαψαν ζωντανή, και ήταν η μόνη Σουηδή «μάγισσα» που είχε αυτή την «τύχη». Οι θρύλοι λένε πως όταν οι φλόγες τύλιγαν το κορμί της, εκείνη δεν έβγαλε άχνα, κάτι που αποδείκνυε πως ήταν πράγματι μάγισσα.

Mother Shipton

H Ursula Southeil, γνωστή ως Mother Shipton ήταν «δηλωμένη» μάγισσα -οι θρύλοι λένε πως με μια ματιά της είχε κάνει πέτρα έναν τοπικό άρχοντα, ασχολείτο με βοτάνια, κλπ- ωστόσο είχε την τύχη να την «σέβονται» (αφήνοντάς την στην ησυχία της, το πιθανότερο επειδή τη φοβούνταν). Πέθανε από φυσικά αίτια αποφεύγοντας την… τύχη «συναδελφισσών» της που είτε κάηκαν στην πυρά, είτε βασανίστηκαν φρικτά και φυλακίστηκαν. Η γυναίκα «Νοστράδαμος», η μάγισσα, η «κακάσχημη σκύλα», «το μπάσταρδο του διαβόλου» -όπως την αποκαλούσαν- έζησε στα τέλη του 15ου – αρχές του 16ου αιώνα, στη Βρετανία. Οι θρύλοι λένε πως γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μιας απίστευτα βίαιης καταιγίδας, σε μια σπηλιά στο Βόρειο Yorkshire από την 15χρονη Agatha Soothtale, μια μάγισσα που «συνουσιάστηκε με τον ίδιο τον διάβολο». Μάνα και κόρη, εξαιτίας των φημών που τις ακολουθούσαν, ζούσαν απομονωμένες μακριά από όλους σε εκείνη τη σπηλιά, που υπάρχει και σήμερα και είναι γνωστή ως Mother Shipton’ s cave. Χωρίστηκαν δυο χρόνια αργότερα μετά την επέμβαση των τοπικών αρχών και δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά. Η μία μεταφέρθηκε σε μοναστήρι και η άλλη σε θετούς γονείς.
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, που εν πολλοίς συμφωνούν με τους θρύλους, η Mother Shipton γεννήθηκε το 1488 με γενετικές ανωμαλίες, γι’ αυτό και περιγράφεται «τεράστια, παραμορφωμένη και κακάσχημη». Μεγαλώνοντας βρήκε καταφύγιο στα δάση όπου άρχισε να μαθαίνει τις ιδιότητες των βοτάνων. Έμεινε στην ιστορία ωστόσο από τις προφητείες, τις οποίες έδινε σε στίχους. Οι περισσότερες από αυτές ήταν τοπικού ενδιαφέροντος, όμως λένε πως είχε προβλέψει τη Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου, την ήττα της Ισπανικής Αρμάδας και ότι η βουβωνική πανώλη θα «γονάτιζε» το Λονδίνο. Οι ίδιες πηγές λένε μάλιστα, ότι είχε κάνει προβλέψεις που αφορούσαν το τέλος του κόσμου. Κάποιες από τις «προφητείες» της εμφανίζονται σε χειρόγραφα, περίπου έναν αιώνα μετά τον θάνατό της.

Δείτε επίσης:
www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/mythology/lexicon/magicians/page_001.html
https://the-line-up.com/6-famous-witches
www.biography.com/news/real-witches-in-history

15 Famous Witches in History from Ancient to Modern Times


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα