Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Magnus Carlsen Invitational

Άρχισε το Μ. Σάββατο το ισχυρότερο διαδικτυακό τουρνουά με σπουδαίους παίκτες και πολύ υψηλά έπαθλα, το Magnus Carlsen Invitational 2020. Οι πιο σημαντικές διαφοροποιήσεις αφορούν τον χρόνο σκέψης (15 λεπτά ανά παίκτη συν 10 δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση), καθώς και το γεγονός ότι οι οκτώ αντίπαλοι δεν θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο, αλλά θα παίζουν μέσω διαδικτύου. Θα διαρκέσει δύο εβδομάδες. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει αγώνες με σύστημα πουλ τετραπλών συναντήσεων και η δεύτερη φάση ματς με σύστημα νοκ-άουτ. Σε περίπτωση που κάποια συνάντηση λήξει ισόπαλη 2-2 ακολουθεί μπαράζ με το σύστημα Αρμαγεδδών (τα λευκά έχουν ένα λεπτό περισσότερο στο χρονόμετρο, αλλά, αν η παρτίδα λήξει ισόπαλη, θεωρείται ότι νίκησαν τα μαύρα…). Τα χρηματικά έπαθλα είναι 250.000 δολάρια (τα υψηλότερα σε διαδικτυακούς αγώνες), με τον νικητή να παίρνει 70.000 δολάρια.
Οι οκτώ επιλεγμένοι σκακιστές (σε παρένθεση η χώρα, η ηλικία, ο βαθμός αξιολόγησης στο κλασικό σκάκι και ο βαθμός αξιολόγησης στο μπλιτς: Κάρλσεν (Νορβηγία, 29, 2863, 2887), Καρουάνα (ΗΠΑ, 27, 2835, 2711), Ντινγκ Λίρεν (Κίνα, 27, 2791, 2788), Νεπομνιάτσι (Ρωσία, 29, 2784, 2785), Βασιέ-Λαγκράβ (Γαλλία, 29, 2778, 2822), Γκίρι (Ολλανδία, 25, 2764, 2752), Νακαμούρα (ΗΠΑ, 32, 2736, 2900), Φιρούζια (Ιράν, 16, 2728, 2750).
Οι 5 πρώτοι καταλαμβάνουν τις 5 πρώτες θέσεις στους βαθμούς αξιολόγησης στο κλασικό σκάκι, ενώ ο μεγαλύτερος της παρέας, ο 32χρονος Νακαμούρα, είναι πρώτος παγκοσμίως στο μπλιτς! Ο νεότερος, ο 16χρονος Φιρούζια, νίκησε πρόσφατα τον Κάρλσεν σε δύο ματς: στον τελικό του Banter Blitz Cup με 8,5-7,5 και σε 194 μονόλεπτες διαδικτυακές παρτίδες με 103,5 – 90,5.
Εκτός από τα αυτοματοποιημένα συστήματα ανίχνευσης εξαπάτησης που λειτουργούν για όλα τα παιχνίδια του chess24, προβλέπεται παρατήρηση του υπολογιστή κάθε παίκτη κατά τη διάρκεια της παρτίδας, καθώς και κάμερες, οι οποίες καλύπτουν ολόκληρη την περιοχή όπου κινείται ο σκακιστής.
Ζωντανή μετάδοση από τις ιστοσελίδες https://chess24.com, https://www.magnuscarlsen.com/en/invitational, καθώς και από άλλους δικτυακούς τόπους. Το ιντερνετικό ράπιντ θα μονοπωλεί τούτες τις μέρες το ενδιαφέρον εκατομμυρίων σκακιστών και σκακιστριών!
Αναμφίβολα θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο δυνατά τουρνουά όλων των εποχών!
Στις πρώτες αναμετρήσεις ο Μάγκνους Κάρλσεν κέρδισε τον Χικάρου Νακαμούρα 3-2. Ο Ντιγκ Λιρέν του Φιρούζια 2.5-1.5, ο Φαμπιάνο Καρουάνα τουν Ίαν Νεπομνιάτσκι 2.5-1.5 και ο Μαξίμ Βασιέ Λαγκρά τον Γκίρι Άνις 3-1.

Τα 12 ισχυρότερα τουρνουά στην ιστορία
Πηγή: Από την σκακιστική στήλη του Κοσμά Κέφαλου στην Αυγή

Σήμερα θα αναφερθούμε στα 5 από τα 12 ισχυρότερα τουρνουά με χρονολογική σειρά. Τα υπόλοιπα την ερχόμενη εβδομάδα.

Μπάντεν-Μπάντεν 1870
Το τουρνουά που οργανώθηκε στο Μπάντεν-Μπάντεν και σακιάστηκε από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Γαλλίας και Πρωσίας (19.7.1870), με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι Γάλλοι σκακιστές, θεωρείται ως το πρώτο ισχυρό τουρνουά στην ιστορία του σκακιού. Έληξε με θρίαμβο του Άντερσεν (του επιθετικού σκακιστή που είχε παίξει την «Αθάνατη παρτίδα» το 1851), με 11 βαθμούς σε 16 παρτίδες (πουλ διπλών συναντήσεων). Δεύτερος τερμάτισε ο Στάιντιτς με 10,5 και ακολούθησαν οι Νιούμαν, Μπλάκμπουρν με 10, ο Πάουλσεν με 7,5 κ.ά. Ανάμεσα στο πιο αξιομνημόνευτα αποτελέσματα ήταν η νίκη του Άντερσεν επί του Στάιντιτς με 2-0!

Λονδίνο 1883
Το πρώτο πολύ δυνατό τουρνουά οργανώθηκε στην αγγλική πρωτεύουσα και συγκέντρωσε τη σκακιστική αφρόκρεμα της εποχής. Πρώτευσε με άνεση ο Ζούκερτορτ (22 βαθμοί σε 26 παρτίδες), ο οποίος μάλιστα είχε εξασφαλίσει την πρώτη θέση τρεις γύρους νωρίτερα με το εκπληκτικό 22 στα 23! Πιθανότατα λόγω εξάντλησης, έχασε τις τρεις τελευταίες παρτίδες. Ακολούθησε ο Στάινιτς με 19, ο Μπλάκμπουρν με 16,5, ο Τσιγκόριν με 16 και άλλοι δέκα μεγάλοι σκακιστές. Λέγεται ότι στην τελετή λήξης ο διοργανωτής ύψωσε το ποτήρι προς τιμήν του ισχυρότερου σκακιστή στο κόσμο και ότι σηκώθηκαν ταυτόχρονα για τον ευχαριστήσουν ο Στάινιτς και ο Ζούκερτορτ! Μελετώντας τον βαθμολογικό πίνακα ξαφνιαζόμαστε από τις ελάχιστες ισοπαλίες: μόλις 6 σε 182 παρτίδες (πουλ διπλών συναντήσεων), Τι είχε συμβεί; Σύμφωνα με την προκήρυξη, αν μία παρτίδα έληγε ισόπαλη, επαναλαμβανόταν. Αν έληγε ξανά ισόπαλη, παιζόταν για τρίτη φορά και μόνο στην τρίτη ισοπαλία κατοχυρωνόταν το αποτέλεσμα. Στις μέρες μας, η αποφυγή του ισόπαλου αποτελέσματος σε ένα ματς, έχει λυθεί με τον Αρμαγεδδώνα!

Χάστινγκς 1895
Σήμερα είναι ένας θεσμός που ακουμπάει στον 19ο, τον 20ό και τον 21ο αιώνα! Το 1895 ήταν το ισχυρότερο τουρνουά που είχε γνωρίσει έως τότε ο κόσμος. Οργανώθηκε στην κωμόπολη Χάστινγκς, νοτιοανατολικά του Λονδίνου, και συγκέντρωσε 22 σπουδαίους σκακιστές. Πρώτευσε ο άγνωστος τότε νεαρός Πίλσμπερι με 16,5 βαθμούς σε 21 παρτίδες. Δεύτερος τερμάτισε ο Τσιγκόριν με 16, τρίτος ο παγκόσμιος πρωταθλητής Λάσκερ με 15,5, τέταρτος ο Τάρας με 14, πέμπτος ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής Στάινιτς με 13 κ.ά. Οι πέντε πρώτοι προσκλήθηκαν να αγωνιστούν στην Αγία Πετρούπολη. Εκεί βρέθηκαν στο τέλος του έτους οι τέσσερις (ο ιατρός Τάρας δεν μπόρεσε να πάει λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων) και μέχρι τις αρχές του 1896 έδωσαν εξαπλούς αγώνες. Η βαθμολογία: 1ος Λάσκερ 11,5 σε 18 παρτίδες, 2ος Στάινιτς 9,5, 3ος Πίλσμπερι 8, 4ος Τσιγκόριν 7.

Αγία Πετρούπολη 1914
Λίγους μήνες πριν μετονομαστεί σε Πέτρογκραντ οργανώθηκε στην Αγία Πετρούπολη ισχυρότατο τουρνουά σε δύο φάσεις, προκριματική και τελική. Στο προκριματικό τουρνουά αγωνίστηκαν 11 σκακιστές για 5 θέσεις. Η κατάταξη των προκριματικών: Καπαμπλάνκα, Λάσκερ, Τάρας, Αλιέχιν, Μάρσαλ (προκρίθηκαν), Μπερνστάιν, Ρουμπινστάιν, Νίμτσοβις, Μπλάκμπουρν, Γιανόφσκι, Γκάνσμπεργκ. Μεγάλη έκπληξη απετέλεσε ο αποκλεισμός του Ρουμπινστάιν! Έχει γραφτεί ότι, πριν από την έναρξη των αγώνων, ο Μπερνστάιν ρώτησε τον Καπαμπλάνκα ποιόν θεωρεί επικρατέστερο για την πρώτη θέση και ο Κουβανός απάντησε: τον Ρουμπινστάιν! Στην τελική φάση ο Λάσκερ νίκησε τον Καπαμπλάνκα και τερμάτισε μόνος πρώτος. Ακολούθησαν οι Καπαμπλάνκα, Αλιέχιν, Τάρας και Μάρσαλ.

Νότινγκαμ 1936
Τον Αύγουστο του 1936 οργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ ένα από τα λίγα τουρνουά στην ιστορία του σκακιού που συμπεριέλαβε πέντε παγκόσμιους πρωταθλητές: Λάσκερ, Καπαμπλάνκα, Αλιέχιν, Όυβε και Μποτβίνικ. Στην πρώτη θέση ισοβάθμησαν με 10 σε 14 ο Καπαμπλάνκα και ο Μποτβίνικ (η πρώτη μεγάλη επιτυχία Σοβιετικού σκακιστή!). Ακολούθησαν οι Φάιν, Ρεσέφσκι, Όυβε με 9,5, ο Αλιέχιν με 9, οι Φλορ, Λάσκερ με 8,5 και άλλοι.

AVRO 1938
Αρκετές απόψεις συγκλίνουν στο ότι το ισχυρότερο τουρνουά όλων των εποχών είναι εκείνο που οργάνωσε το 1938 στην Ολλανδία η ραδιοτηλεοπτική εταιρεία AVRO. Συμμετείχαν ο παγκόσμιος πρωταθλητής Αλιέχιν, οι προκάτοχοί του Καπαμπλάνκα και Όυβε, ο μελλοντικός παγκόσμιος πρωταθλητής Μποτβίνικ, καθώς και οι διεκδικητές του τίτλου Κέρες, Φάιν, Ρεσέφσκι και Φλορ. Η κατάταξη: 1-2) Κέρες, Φάιν 8,5 σε 14), 3) Μποτβίνικ 7,5, 4-6) Όυβε, Ρεσέφσκι, Αλιέχιν 7, 7) Καπαμπλάνκα 6, 8) Φλορ 4,5 βαθμοί.

Μαθήματα σκακιού στον Α.Ο.Κύδων
Ο κορονοϊός έκανε ματ στον αθλητισμό μια και όπως είναι γνωστό κάθε αθλητική δραστηριότητα έχει ανασταλεί. Παρ΄όλα αυτά δεν το βάζουμε κάτω, γιατί το σκάκι μπορεί να μας βοηθήσει δημιουργικά αυτές τις ώρες με την βοήθεια του διαδικτύου. Όσοι αγαπούν το σκάκι μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω ίντερνετ σε μικρές ομάδες 3-4 ατόμων ανάλογα με το επίπεδο τους.
Πληροφορίες : κ. Μυλωνάκη Γιώργο τηλ: 6972442935, e-mail: gmylwnakis@yahoo.gr
Α.Ο.ΚΥΔΩΝ – ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΣΚΑΚΙ!!

 

* Λύση: 1.Βη6!  ζ:η6 2.Ιε6 +#


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα