Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024

ΜΑΙΧ: Πρόγραμμα για αγροτικές περιοχές – Προτεραιότητα η ποιότητα ζωής

Ζητήματα όπως η ποιότητα ζωής αλλά και η κλιμαιτκή κρίση αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για τις αγροτικές περιοχές, όπως διεφάνη στην πρώτη συνάντηση των προγράμματος Granular που στα Χανιά υλοποιείται από το ΜΑΙΧ.

Οι συμμετέχοντες: Ερευνητές, στελέχη των τομέων της αγροτικής ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, εκπαιδευτικοί, μετέχοντες σε συλλογικές δράσεις με πεδίο δράσης την ύπαιθρο, εκπαιδευτικοί και απλοί πολίτες συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση όπου και κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήματα βάζοντας τις αναγκαίες προτεραιότητες για την αναζωογόνηση και στήριξης της υπαίθρου.

Το πρόγραμμα Granular, είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όπως εξήγησε από το ΜΑΙΧ η κ. Ελένη Σταματάκη στόχος του «είναι να αναπτύξει και να προσφέρει νέα δεδομένα και να επαναχρησιμοποιήσιμα εργαλεία για την κατανόηση των χαρακτηριστικών, της δυναμικής και των κινητήριων δυνάμεων των αγροτικών περιοχών και να υποστηρίξει τη χάραξη πολιτικών βασισμένων στον συγκεκριμένο τόπο και στα χαρακτηριστικά του».

Στην προτεραιοποίηση των στόχων για την ενίσχυση της γνώσης με στόχο τη βελτίωση των περιφερειακών πολιτικών, οι μετέχοντες κατέδειξαν ως σημαντικότερα (μπορούσαν να δηλώσουν περισσότερες από μια προτεραιότητες):

• Ποιότητα ζωής κατοίκων των αγροτικών περιοχών σε ποσοστό 73,7%.

• Κλιματική αλλαγή σε ποσοστό 52,6%.

• Δημογραφικές αλλαγές 42,1%

• Βιοποικιλότητα, υπηρεσίες οικοσυστήματος, φυσικοί πόροι και αλλαγές στο αγροτικό τοπίο 42,1%

• Διασύνδεση αγροτικού τομέα με δευτερογενή και τριτογενή τομέα 39,5%.

• Επιχειρηματικότητα και καινοτομία 28,9%.

• Διασύνδεση αστικών-αγροτικών περιοχών 15,8%.

Στην καταγραφή των αναφορών των συμμετεχόντων κυριαρχούν οι λέξεις “έλλειψη”, “εγκατάλειψη”, “γήρανση” που όπως ανέφερε η κ. Σταματάκη δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος για την ύπαιθρο.

Στα πλαίσια του προγράμματος προβλέπονται 7 ζωντανά εργαστήρια σε διαφορετικές αγροτικές περιοχές της Ευρώπης (Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) όπου θα διαμορφωθούν και θα δοκιμαστούν οι πρακτικές του Granular, καθώς και 9 εργαστήρια προσομοίωσης όπου θα δοκιμάσουν να αντιγραφούν και να αξιολογηθούν τα εργαλεία και οι μέθοδοι του έργου στις χώρες: Αλβανία, Φιλανδία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Ρουμανία και Σερβία. Σκοπός του προγράμματος «είναι να προσανατολίσει τα εργαστήρια ώστε να βρουν τρόπους για να ανακαλύψουν ποιοι είναι οι παράγοντες που δεν είναι διαθέσιμοι από τους φορείς που ασχολούνται με τις αγροτικές περιοχές» παρατήρησε η κ. Σταματάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα