Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

ΜΑΙΧ: Πρόγραμμα για ψηφιακό μετασχηματισμό στην ύπαιθρο

Την Τρίτη 28 Μαΐου 2024, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) υποδέχτηκε εκπροσώπους 11 φορέων από 8 χώρες (Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβενία) στην εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου Interreg Europe – Digital Rural “Βελτίωση πολιτικών για την προαγωγή Έξυπνων Χωριών και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της υπαίθρου “.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Digital Rural είναι ένα 4ετές έργο που συντονίζεται από το Τμήμα Αειφόρου Γεωργίας του ΜΑΙΧ και στοχεύει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ αστικών και μη-αστικών περιοχών μέσω πολιτικών που εφαρμόζονται σε χώρες της κοινοπραξίας, ώστε να υιοθετηθούν ή κατάλληλα να προσαρμοστούν για την εφαρμογή τους σε τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο του έργου, θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις με τοπικές επιχειρήσεις και φορείς ώστε να εντοπιστούν οι σημαντικότερες ελλείψεις στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στην Περιφέρεια Κρήτης που αποτελεί και εταίρο στο συγκεκριμένο έργο.
Στη χθεσινή συνάντηση , οι σύνεδροι επισκέφτηκαν την εγκατάσταση Terra Creta της εταιρείας Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕΤ όπου ξεναγήθηκαν και συζήτησαν με τον Γενικό Διευθυντή κ. Φώτη Σουσαλή και τον γεωπόνο και Υπεύθυνο Ακαδημίας Ελιάς Terra Creta κ. Αντώνη Μαρακάκη σχετικά με τις ψηφιακές τεχνολογίες που εφαρμόζονται στις διάφορες φάσεις ης παραγωγικής διαδικασίας. Η εταιρεία εφαρμόζει ολοκληρωμένη ψηφιακή παρακολούθηση της καλλιέργειας και συστήματα γεωργικών προειδοποιήσεων ευφυούς γεωργίας, ενώ εκπαιδεύει τους ελαιοπαραγωγούς πάνω στις νέες τεχνολογίες και ορθές γεωργικές πρακτικές. Επίσης, η εταιρεία εφαρμόζει ψηφιακές τεχνολογίες για να εξασφαλίσει την ιχνηλασιμότητα και την πιστοποίηση της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης. Στη συνέχεια των εργασιών της συνάντησης, οι εταίροι του Digital Rural ενημερώθηκαν για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης Α.Ε. (Π.ΑΝ.ΕΤΑΙ.Κ.) σχετικά με τα ψηφιακά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης για την προώθηση ποιοτικού εναλλακτικού τουρισμού (φυσιολατρικός, περιπατητικός, θρησκευτικός, κ.ά.) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της υπαίθρου. Ομιλητές ήταν ο κ. Στέλιος Μπονάτος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κρήτης, και η Διευθύντρια της Π.ΑΝ.ΕΤΑΙ.Κ. κ. Μαρία Πετραντωνάκη. Τέλος, ο χαρτογράφος κ. Σπύρος Σταρίδας της εταιρείας Staridas Geography παρουσίασε τους ψηφιακούς χάρτες πεζοπορικών διαδρομών στην Περιφέρεια Κρήτης, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι στην εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα Avenza Maps.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και αναμένονται στα επόμενα 3 χρόνια αντίστοιχες συναντήσεις εργασίας στην Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Ουγγαρία και Πολωνία ώστε να γίνει μια ευρεία αμοιβαία ενημέρωση και ανταλλαγή εμπειριών στις ψηφιακές τεχνολογίες εν ενεργεία, καθώς και για στις επιτυχημένες πολιτικές ψηφιοποίησης στις χώρες αυτές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα