Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Μαίρη Μαυρογιαννάκη: Η εποχή μας διέρχεται μια μεγάλη κρίση αξιών

«Η εποχή μας δυστυχώς διέρχεται μια μεγάλη κρίση αξιών, η οποία περιλαμβάνει και τη θέση των παιδιών στην κοινωνία μας, γι’ αυτό εμείς που γράφουμε για παιδιά πρέπει να τα καθοδηγούμε στις σωστές αξίες και τα ιδανικά», τονίζει μιλώντας στις “διαδρομές” η συγγραφέας Μαίρη Μαυρογιαννάκη.
Η Μαίρη Μαυρογιαννάκη γεννήθηκε και κατοικεί στο Ηράκλειο Κρήτης.
Η Μινωική Κρήτη είναι το πρώτο ιστορικό παιδικό – εφηβικό μυθιστόρημα της σειράς “Ταξίδια στο χρόνο”.
Έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες και κυκλοφορεί και στην Αμερική από τον εκδοτικό οίκο Seaburn books publications.
Η αγγλική έκδοση έχει βραβευτεί με 5 αστέρια από το Readers’ favorite και η ελληνική έκδοση έχει πάρει το πρώτο βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό INTERNATIONAL ART SOCIETY.
Επίσης η συγγραφέας έχει βραβευτεί με το πρώτο βραβείο στον ίδιο διαγωνισμό για το ιστορικό μυθιστόρημα της Μέγας Αλέξανδρος και Πέργαμος και για το διήγημα για ενήλικες Ωδή στον αιώνιο έρωτα στον ένατο πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης και διηγήματος ΙΔΕΟΠΝΟΟΝ.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μιλήστε μας για το ξεκίνημά σας. Είχατε ονειρευτεί από μικρή να γίνεται συγγραφέας;

Θυμάμαι όταν ήμουν στο δημοτικό και γράφαμε τις κλασικές εκθέσεις: «Τι θέλω γίνω όταν μεγαλώσω», πάντα έγραφα ότι το όνειρό μου είναι να γίνω συγγραφέας. Όμως η ζωή αλλού σε πάει. Έτσι καταχώνιασα την επιθυμία μου μέσα στην ψυχή μου και ακολούθησα άλλο μονοπάτι. Όμως η επιθυμία ήταν πολύ επίμονη και έτσι κάποια στιγμή μόνη της με ώθησε να ακολουθήσω το δρόμο της.

Ποιές είναι οι επιρροές σας; Από πού αντλείτε έμπνευση;

Άρχισα να γράφω ιστορίες για παιδιά με επιρροές από τον τόπο μας, ο οποίος είναι γεμάτος μαγεία, μύθους και παραδόσεις.

Η Μινωική Κρήτη είναι το πρώτο ιστορικό παιδικό-εφηβικό μυθιστόρημα της σειράς “Ταξίδια στο χρόνο”. Έχετε όμως γράψει και άλλα βιβλία με θέμα γύρω από την Κρήτη και την ιστορία του νησιού. Γιατί το επιλέξατε αυτό;

Το πρώτο μου μυθιστόρημα ήταν μια σειρά με τίτλο «Ταξίδια στο χρόνο». Αποτελείτο από 4 βιβλία Μινωική Κρήτη, Ενετική Κρήτη, Η μάχη της Κρήτης και Μέγας Αλέξανδρος και Πέργαμος. Έπειτα ακολούθησαν και άλλα, όπως Οι μύθοι των λουλουδιών, Η αρπαγή της Περσεφόνης, Μαθαίνω τα ζώα, η Μαγική βίβλος, η οποία κυκλοφορεί εδώ και ένα χρόνο κ.α.
Η σειρά Ταξίδια στο χρόνο μεταφράστηκε σε 4 γλώσσες Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Ρωσικά.
Συνεργάστηκα με τον εκδοτικό οίκο Seaburn books στη Nέα Υόρκη και πολλά Ελληνόπουλα διάβασαν την ιστορία της Κρήτης. Η Μινωική και η Ενετική Κρήτη τιμήθηκαν με το πρώτο βραβείο από την International Art Society και στην Αμερική πήρε 5 αστέρια από το Readers Favorite στην Αγγλική γλώσσα.
Είμαι στο πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία» και έχω επισκεφτεί πολλά σχολεία. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με πολύ αγάπη και ενδιαφέρον για τη σειρά. Έτσι αποφασίσαμε με τον εκδοτικό μου οίκο να συμπτύξουμε τα βιβλία σε ένα ώστε να είναι εύκολο για τα παιδιά να διαβάσουν την ιστορία μας από τη Μινωική Κρήτη ως τη Μάχη της Κρήτης. Έτσι δημιουργήθηκαν τα Χρονοτάξιδα στην ιστορία της Κρήτης, που κυκλοφόρησε μόλις πριν μερικές εβδομάδες.

Πιστεύετε ότι τα παραμύθια αγγίζουν την ψυχή των μικρών παιδιών;

Τα παιδιά τρελαίνονται για τη μυθοπλασία γιατί είναι ένα ταξίδι μέσα σε τόπους μαγικούς γεμάτους μυστήριο, που σε ποιον δεν αρέσει!
Αυτό την αγάπη τη διαπίστωσα αλληλοεπιδρώντας μαζί τους στις διάφορες συναντήσεις μας. Με βάση τα βιβλία μου, έκαναν ζωγραφιές, θεατρικά, ομιλίες, πράγμα που σημαίνει ότι αγαπούν τη μυθοπλασία.
Γι’ αυτό κι εγώ, μέσω της μυθοπλασίας, τα ωθώ να μάθουν την ιστορία του τόπου μας με ένα εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο. Και μάλιστα επιθυμία τους είναι όλα τα παιδιά να έχουν τα Χρονοτάξιδα μαζί με τα βιβλία της ιστορίας.

Τι πρέπει να προσέχει ένας συγγραφέας όταν τα γράφει;

Η συγγραφή παιδικών-εφηβικών βιβλίων, αυτό που λένε οι Αμερικανοί young-adult είναι μια δύσκολη υπόθεση. Ο συγγραφέας πρέπει να προσέξει πολλά πράγματα όπως τη γλώσσα, το ύφος τις αξίες και τις επιρροές που περνάει στα παιδιά.
Η εποχή μας δυστυχώς διέρχεται μια μεγάλη κρίση αξιών, η οποία περιλαμβάνει και τη θέση των παιδιών στην κοινωνία μας, γιαυτό εμείς που γράφουμε για παιδιά πρέπει να τα καθοδηγούμε στις σωστές αξίες και τα ιδανικά. Μπορεί να ακούγεται παρωχημένο αλλά είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν κάποιες αξίες, όπως το σπουδαιότερο όλων:
ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή.

Γιατί πιστεύετε πως πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

«Eνα βιβλίο είναι ένας καλός φίλος» σύμφωνα με τον Ζακ – Ανρί Μπερναρντέν ντε Σεν Πιερ, που μας κάνει παρέα όταν νοιώθουμε μόνοι και μας οδηγεί εκτός πραγματικότητας όταν το έχουμε ανάγκη. Διαβάζοντας βιβλία δημιουργούμε μια προσωπική βιβλιοθήκη που περιγράφει εμάς αλλά και τις φάσεις που έχουμε περάσει στη ζωή μας. Οι εικόνες που είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε με το μυαλό μας δεν συγκρίνονται με καμία ταινία του Hollywood και τέλος, γιατί σαν την μυρωδιά ενός φρεσκοαγορασμένου βιβλίου δεν υπάρχει.
Ίσως να συγκρίνεται μόνο με τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Να δημιουργήσουμε μια κοινωνία όπου τα παιδιά μας να ζήσουν στηριζόμενα στην αξία της ανθρώπινης ζωής, που είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε, της κατανόησης, της συντροφικότητας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού στον πλανήτη, ο οποίος μας φιλοξενεί και μας δίνει απλόχερα τα αγαθά του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα