Πολύς θόρυβος έγινε για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) που αδιαμφισβήτητα σώζουν ζωές. Τις έκανε γνωστές στον πολύ κόσμο η πανδημία. Συνηθίσαμε ν’ ακούμε τόσα και τόσα από ανθρώπους μέσα σ’ αυτές που γλύτωσαν, αλλά έβλεπαν άλλους διασωληνωμένους, να βγαίνει η ψυχή τους μακριά απ’ τους δικούς τους, με μόνη παρουσία, νοσηλευτές με τις άσπρες μπλούζες και μασκοφορεμένους ειδικούς γιατρούς, να βρίσκονται σε συνεχή κίνηση και εγρήγορση χειριζόμενοι τα ηλεκτρονικά μηχανήματα, τα σωτήρια.
Είναι γνωστό, ότι για τα επιδημιολογικά θέματα επικρατεί σύγχυση μεταξύ πολιτικών και επιστημόνων, κατά πόσον τα στοιχεία και οι συμβουλευτικές, όχι όμως υποχρεωτικές, προτάσεις της επιτροπής των, εφαρμόζονται απ’ τους πολιτικούς. Οι πολίτες, κλεισμένοι στα σπίτια τους, παρακολουθούν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα ταλαντευόμενοι, να πιστέψουν τα λεγόμενα των ειδικών, ή τους “χρησμούς” των πολιτικών.
Απ’ τους καναπέδες οι “έγκλειστοι”, έχουν γίνει μεμψίμοιροι και δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητες και ασχολίαστες δηλώσεις κυβερνητικών εκπροσώπων, όπως π.χ. του Υπ. Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη, πως «αν είχαμε 5000 ΜΕΘ αυτό θα εσήμαινε κατά την φυσιολογική φορά των πραγμάτων, ότι θα είχαμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών». Αλλοπρόσαλλη σκέψη! Δηλαδή το καλοκαίρι, που στα νοσοκομεία διετίθεντο 500 κλίνες πέθαιναν λίγοι και τώρα που έχουμε πάνω από 1000 έγιναν περισσότεροι και οι θάνατοι. Πιο παραστατικά διακωμώδηση έκανε την περίτπωση ο κ. Ζουράρης. «Εμεινα εμβρόντητος, είπε, απ’ τη λογική συνεπαγωγή της σκέψης του (του κ. υπουργού). Επομένως, με μια κάποια προσπάθεια ίσως, μπορούμε να πούμε, ότι αν δεν είχαμε καμία ΜΕΘ δεν θα είχαμε κανένα νεκρό(!)».
Στο θόρυβο που έκανε η αντιπολίτευση για τις δηλώσεις, ο κ. υπουργός Επικρατείας αντέδρασε, θεωρώντας, ότι απ’ όσα είπε, απεκόπη τμήμα και εκυκλοφόρησε με στόχο, να εκτεθεί η κυβέρνηση. Διαστρεβλώθηκε η έννοια των προθέσεών του. Αυτό που είπε, διευκρίνισε, «είναι προφανές για κάθε αντικειμενικό ακροατή, ότι ανέφερα, πως η έμφαση, πρέπει να δοθεί στην πρόληψη, ώστε να μην φθάνουμε, να γεμίσουν οι εντατικές ανεξαρτήτως αριθμού […] αλλοιώθηκε η δήλωσή μου, για να με χαρακτηρίσει η αντιπολίτευση τυμβωρύχο […] δυστυχώς οι λέξεις στο μύλο της πολιτικής έχουν χάσει το νόημά τους. Τούτο λέγεται ανασκεύαση ή επανόρθωση, αλλά η “ρετσινιά” παραμένει κι έχει πολιτικό κόστος».
Πιστεύεται ότι “η πολιτική είναι κι αυτή μία τέχνη”. Βρίσκεται πίσω απ’ την επιστήμη, η οποία προηγείται και εισηγείται συμβουλευτικώς, αλλά το “κογκλάβιο” παίρνει τις αποφάσεις. Και ενώ οι σύμβουλοι γνωρίζουν την αλήθεια, δεν την αποκαλύπτουν πάντα δημοσίως, γιατί, άμα κάτι στραβώσει, δεν θα γίνουν πιστευτοί, αν πούνε, “εμείς τα είπαμε”. Γνωρίζουν επιπλέον πόσο σκληροί είναι οι πολιτικοί, να μετάφερουν το βάρος δικών τους αποτυχιών στους άλλους για ν’ αποφύγουν την κατακραυγή. Και κείνο που κάνουν σε τελευταία ανάλυση είναι να παραιτούνται, ή να αποστασιοποιούνται.