Κύριε διευθυντά,
σαν Μαλαξιανός, ενθουσιάστηκα ανακαλύψας την προέλευση του ονόματος του χωριού μου και της εκκλησίας του.
Ο διάσημος βυζαντινολόγος Νικ. Τωμαδάκης αναφέρει στο βιβλίο του “Εισαγωγή εις την Βυζαντινήν Φιλολογίαν”, έναν από την πλειάδα των διακριθέντων πνευματικώς Ελλήνων της Ενετοκρατίας και αυτός ήτο ο Νικόλαος Μαλαξός.
Υποθέτω με ασφάλεια ότι ο Μαλαξός είχε εγκατασταθεί και δράσει στην περιοχή που πήρε το όνομά του, Μαλάξα. Ούτος προήρχετο εκ Ναυπλίου ως πρωτόπαπας και επιμελήθη της “Παρακλητικής” και άλλων ορθόδοξων χειρογράφων «διεφθοράτων των πρωτοτύπων επηνωρθώσατο πάντα και εις το αγιώτατον αποκατέστησεν». Προϋπηρέτησε ως εφημέριος και ιεροκήρυξ εις τον Ελληνικόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου Ενετίας και ασφαλώς προς ανάμνησιν απ’ αυτόν εθεμελιώθη με το όνομα της εκκλησίας του χωρίου μας Αγιος Γεώργιος.
Η παράδοσις και ίχνη αρχιεροσύνης διετηρήθησαν επί τινας αιώνας. Αυτά τα ίχνη της ακμής υφίστανται μέχρι σήμερον, όπως η γειτονιά “Λοτζιέτα” και Στέρνας μεγάλων διαστάσεων, κλπ.
Η ανθούσα Μαλάξα, με το πάλαι ποτέ μυροβόλο και δεσπόζον της Σούδας οροπέδιο Πούπα, μεταβληθέν σήμερον εις βοσκότοπον και οικόπεδο κεραιών τηλεοράσεως, έχει μεταβληθεί και δεν παρέμεινε παρά μόνον η θέα της Μαλάξας!
Τζουγκαράκης Ζαχαρίας
πρ. Νομάρχης