Το ανώτατο δικαστήριο της Μαλαισίας επιβεβαίωσε σήμερα την ποινή φυλάκισης πέντε ετών που είχε επιβληθεί στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ανουάρ Ιμπραχίμ, αφού απέρριψε την προσφυγή του εναντίον μιας καταδίκης του για σοδομία, η οποία του είχε επιβληθεί πέρυσι από ένα κατώτερο δικαστήριο.
Δικηγόροι του πρώην αντιπροέδρου της μαλαισιανής κυβέρνησης είχαν προσφύγει κατά της ετυμηγορίας που είχε ανακοινωθεί πέρυσι το Μάρτιο, όταν ο 67χρονος αντιπολιτευόμενος ηγέτης κρίθηκε ένοχος για σοδομισμό ενός πρώην πολιτικού συνεργάτη του.
“Θα πάω και πάλι για τρίτη φορά στη φυλακή, αλλά να είστε βέβαιοι πως θα πάω με το κεφάλι μου ψηλά”, ανέφερε ο Ανουάρ σε δήλωσή του που αναγνώθηκε στο δικαστήριο.
“Εξακολουθώ να υποστηρίζω την αθωότητά μου. Πρόκειται απολύτως για μια κατασκευή που οφείλεται σε μια πολιτική συνωμοσία για να σταματήσει η πολιτική σταδιοδρομία μου”.
Η σοδομία είναι παράνομη στη Μαλαισία, οι περισσότεροι από τους κατοίκους της οποίας είναι μουσουλμάνοι, και το αδίκημα τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 20 ετών.
Κατά τη σημερινή ακροαματική συνεδρίαση, ο εισαγγελέας του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου είχε ζητήσει την επιβολή ποινής μεγαλύτερης των πέντε ετών.
Η επικύρωση της καταδίκης του Ανουάρ, ο οποίος κατηγορούνταν ότι σοδόμισε έναν πρώην σύμβουλό του, εξέπληξε το κοινό στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου, στην οποία βρίσκονταν πολλοί αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφοι και μέλη της οικογένειας του Ανουάρ.
Η καταδίκη τον αποκλείει από πολιτικά αξιώματα, καθώς και δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν το 2018.
“Η Μαλαισία έχει ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα και έχουν υπάρξει πολλές αποφάσεις σε βάρος προσωπικοτήτων της κυβέρνησης”, ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση που εξέδωσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.
Αντιπολιτευόμενοι και επικριτές της μαλαισιανής κυβέρνησης επαναλαμβάνουν από καιρό ότι η υπόθεση αυτή έχει στόχο να καταστρέψει τον Ανουάρ για να τον απομακρύνει οριστικά από την πολιτική σκηνή.
Ο Τζον Μάλοτ, ο οποίος είχε διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μαλαισία στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ο Ανουάρ περιέπεσε σε δυσμένεια αφού είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δήλωσε πριν από τη σημερινή ακροαματική συνεδρίαση πως η υπόθεση αυτή είναι “πολιτική” και πως ο στόχος είναι “η εξάλειψη του Ανουάρ ως πολιτικής δύναμης στη Μαλαισία”.
Είναι η δεύτερη φορά που ο Ανουάρ καταδικάζεται για σοδομία αφότου πέρασε στην αντιπολίτευση.
Η υπόθεση που εξεταζόταν σήμερα ανάγεται στο 2008, χρονιά που η υπό τον Ανουάρ αντιπολίτευση είχε σημειώσει μια άνευ προηγουμένου επιτυχία στις βουλευτικές εκλογές, πλήττοντας για πρώτη φορά την κυριαρχία του συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα στη Μαλαισία.
Κατηγορούμενος για σοδομία, ο Ανουάρ Ιμπραχίμ απαλλάχθηκε το 2012 από ένα δικαστήριο. Όμως το μαλαισιανό κράτος άσκησε έφεση και ο αντιπολιτευόμενος καταδικάσθηκε και πάλι. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης είχε επικριθεί έντονα από μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και οι ΗΠΑ είχαν εκφράσει αμφιβολίες για το κράτος δικαίου στη Μαλαισία.
Ο Ανουάρ, ο οποίος προσέφυγε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τον νυν πρωθυπουργό, τον Νατζίμπ Ραζάκ, ότι προσπαθεί να τον εξαφανίσει με τον τρόπο αυτό από την πολιτική σκηνή. Ο τελευταίος διέψευσε οποιαδήποτε ανάμιξή του σ’ αυτή την υπόθεση.
Ο δικαστικός γολγοθάς του Ανουάρ άρχισε το 1998, όταν ήταν το δεξί χέρι του τότε πρωθυπουργού, του Μαχατίρ Μοχάμαντ. Αφού παύθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης επειδή τόλμησε να καταγγείλει την οικονομική πολιτική του προστατευτισμού που ακολουθούσε η κυβέρνηση εν μέσω ασιατικής κρίσης, συνελήφθη και φυλακίσθηκε μερικές εβδομάδες αργότερα.
Ο Ανουάρ καταδικάσθηκε το 1999 σε κάθειρξη έξι ετών για διαφθορά και σοδομία, κατηγορίες που απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από τον καταδικασθέντα. Η υπόθεση προκάλεσε τις πιο σημαντικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα αυτή των 28 εκατ. κατοίκων. Στη συνέχεια απαλλάχθηκε της κατηγορίας για σοδομία.
Μετά την απελευθέρωσή του, ο Ανουάρ έγινε ένας χαρισματικός ηγέτης της αντιπολίτευσης, η οποία σημείωσε υπό την ηγεσία του κέρδη άνευ προηγουμένου στις εκλογές, υποσχόμενη να σταματήσει τη διαφθορά και τις προσβολές της ελευθερίας στη χώρα.
ΓΑ
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.