Κάλεσμα στους πολίτες της Ευρώπης να δώσουν μάχη για τον εκδημοκρατισμό της απευθύνει μέσα από το μανιφέστο του νέου πανευρωπαϊκού του κινήματος “DiEM25”, η παρουσίαση του οποίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο.
H παρουσίαση θα γίνει το βράδυ της Τρίτης στο θέατρο Volksbühne στο Βερολίνο, χώρος που αποτέλεσε αφετηρία για πολλά κινήματα, περιλαμβανομένων και ορισμένων που εργάστηκαν για την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, όπως αναφέρει το euractiv.com.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί» διαμηνύεται στην αρχή του οκτασέλιδου κειμένου που αναρτήθηκε στην προσωπική ιστοσελίδα του πρώην υπουργού Οικονομικών.
Επισημαίνοντας την συμβολή της Ε.Ε στην ειρήνευση της Γηραιάς Ηπείρου, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «αποτέλεσε εξαιρετικό επίτευγμα φέρνοντας κοντά, και ειρηνικά, λαούς που μιλούν διαφορετικές γλώσσες, ποτισμένους σε διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις, αποδεικνύοντας πως η δημιουργία κοινού πλαισίου ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι πράγματι δυνατή σε μια ήπειρο που, έως πρότινος, ήταν το πεδίο δολοφονικών σωβινισμών, ρατσισμού και βαρβαρότητας».
Ασκώντας κριτική στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, ο πρώην υπουργός παρατηρεί πως σήμερα η Ε.Ε. αντί να είναι «ο Μέγας Φάρος που φωτίζει την οικουμένη δείχνοτας πως η ειρήνη και η αλληλεγγύη μπορούν να αποσπαστούν μέσα από τα σαγόνια των πολέμων και της μισαλλοδοξίας», διαρεί λαούς που είχαν αρχίσει να ενώνονται εξαιτίας μιας «ανίερης συμμαχία κοντόφθαλμων πολιτικών, οικονομικά ανίδεων “τεχνοκρατών”, και “ειδικών” που αγνοούν τους βασικούς κανόνες χρηματοοικονομικής, υποκλίνονται συστηματικά στις απαιτήσεις τραπεζικών και ολιγαρχικών συμφερόντων, αποξενώνοντας τους πολίτες της Ευρώπης και προκαλώντας επικίνδυνες εξάρσεις εθνικιστικού αντι-ευρωπαϊσμού».
Ο Έλληνας πολιτικός παρατηρεί ότι «περήφανοι λαοί στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου. Ο υπερ-εθνικισμός, ο κοινωνικός συντηρητισμός, οι ακρότητες και ο ρατσισμός θριαμβεύουν».
Η ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Στο μανιφέστο επισημαίνεται ότι «στα άδυτα της σημερινής ευρωπαϊκής αποδόμησης κρύβεται μια απάτη: Κρίσιμες αποφάσεις που είναι κατ’ εξοχήν πολιτικές και κοινωνικά μεροληπτικές μεταμφιέζονται ως “τεχνοκρατικές”», με στόχο «να στερηθούν οι ευρωπαίοι το δικαίωμα του δημοκρατικού ελέγχου πάνω στην πολιτική εξουσία, στο χρήμα, στην οικονομία, στις συνθήκες εργασίας και στο περιβάλλον».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει λόγο για εμμονή σε αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές περιγράφοντας την κατάσταση σε χώρες που μαστίζονται από την κρίση καταλήγοντας ότι στους πολίτες παρουσιάζονται δύο εναλλακτικές: «Επιστροφή στην κίβδηλη θαλπωρή των κρατών-εθνών, ή παράδοση στους αντιδημοκρατικούς θεσμούς των Βρυξελλών και της Φραγκφούρτης». Υπάρχει μια τρίτη εναλλακτική; Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη ναι. Ο λόγος για τον εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ο στόχος μας να εκδημοκρατίσουμε την Ευρώπη είναι ρεαλιστικός. Ή τουλάχιστον δεν είναι περισσότερος ουτοπικός από την αρχική ιδέα της δημιουργίας της ΕΕ. Και είναι σίγουρα λιγότερο ουτοπικός από την προσπάθεια του ευρωπαϊκού κατεστημένου να κρατήσει ζωντανή την ΕΕ στην σημερινή, αντι-δημοκρατική, ανορθολογική της κατάσταση» αναφέρεται στο μανιφέστο του DiEM25, επισημαίνοντας ότι αν συνεχίσει έτσι η Ε.Ε. δεν θα επιβιώσει για διάστημα μεγαλύτερο από το 2025.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ
Αναλύοντας το πώς η Ευρώπη «έχασε την ψηχή της» το μανιφέστο διαπιστώνει ότι «βασικές αρχές που η Ευρώπη κάποτε γνώριζε γλιστρούν η μία μετά την άλλη στην λήθη:
•Οι κανόνες έπρεπε να υπηρετούν τους ευρωπαίους, όχι το αντίθετο
• Το νόμισμα πρέπει να είναι εργαλείο, όχι αυτο-σκοπός
• Μια κοινή αγορά συνάδει με την δημοκρατία στον βαθμό που διαθέτει κοινό δίχτυ προστασίας των πιο αδύναμων ευρωπαίων πολιτών, του κοινού μας περιβάλλοντος – ένα δίχτυ προστασίας που πρέπει να επιλέγεται από κοινού και δημοκρατικά
• Η δημοκρατία δεν μπορεί να θεωρείται είδος πολυτελείας που δικαιούνται οι πιστωτές και αφαιρείται από τους χρεωμένους
• Η δημοκρατία είναι απαραίτητη για να περιορίζει τις χειρότερες, αυτο-καταστροφικές τάσεις του καπιταλισμού, καθώς και για να ανοίγει ένα παράθυρο που βλέπει αισιόδοξα σε νέες κοινωνικές σχέσεις αρμονίας και βιώσιμης ανάπτυξης».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης καταλογίζει αδυναμία στην Ε.Ε. να χειριστεί την κρίση και στροφή στον αυταρχισμό, διαπιστώνοντας «απώλειας αυθεντικής αλληλεγγύης η οποία προκύπτει όταν η δημοκρατία παραγκωνίζεται».
Στο μανιφέστο γίνεται ακόμα λόγος για «πραξικόπημα εναντίον της Άνοιξης της Αθήνας, και την επιβολή ενός «μεταρρυθμιστικού» προγράμματος που σχεδιάστηκε για να αποτύχει» με τον Γιάνη Βαρουφάκη να επισημαίνει την πλήρη αποτυχία της Ε.Ε. να χειριστεί πέρα από τα οικονομικά και τις άλλες προκλήσεις της εποχής όπως το μεταναστευτικό.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΛΛΑΓΗΣ
Το Μανιφέστο Βαρουφάκη καταθέτει προτάσεις για το πως και με ποιο χρονικό ορίζοντα θα γίνουν τα βήματα εκδημοκρατισμού της Ε.Ε.
Το DiEM25 ορίζει «τέσσερα απαραίτητα στάδια η υλοποίηση των οποίων ίσως δημιουργήσει μια αυθεντικά δημοκρατική, λειτουργική, Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2025», τα οποία είναι:
«1. ΑΜΕΣΑ: Πλήρης διαφάνεια στην λήψη αποφάσεων
• Ζωντανή αναμετάδοση των συναντήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ecofin, των διασκέψεων για το FTT (τον κοινό φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές), και βεβαίως των Eurogroup.
• Δημοσίευση πρακτικών των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εντός μηνός από την κάθε συνεδρίαση (όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ)
• Δημοσίευση στο διαδίκτυο όλων των εγγράφων που αφορούν διαπραγματεύσεις για σημαντικές διακρατικές συμφωνίες (π.χ. ελεύθερου εμπορίου, όπως η TTIP και η TISA, πακέτων «διάσωσης» τραπεζών και κυβερνήσεων)
• Υποχρεωτική δημοσίευση πλήρους καταλόγου των λομπιστών των Βρυξελλών, του πελατολόγιού τους, των εσόδων τους, καθώς και συναντήσεών τους με αξιωματούχους της ΕΕ (εκλεγμένους και μη)
2.ΕΝΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΜΗΝΟΥ:
•Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης της ευρωζώνης εντός των ισχυουσών Συνθηκών της ΕΕ Η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 παγκόσμια, εξακολουθεί να υπονομεύει τις ευρωπαϊκές οικονομίες (εντός και εκτός της ευρωζώνης) μέσω συνεχών «μεταστάσεων» που εμφανίζονται σε πέντε τομείς: Δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, Τράπεζες, Χαμηλές επενδύσεις, Αυξανόμενη φτώχεια, Μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.
Και οι πέντε εκφάνσεις της κρίσης σήμερα αντιμετωπίζονται από εθνικές κυβερνήσεις που στερούνται των εργαλείων που είναι απαραίτητα για την σταθεροποίηση.
Το DiEM25 θα επεξεργαστεί και θα προτείνει λεπτομερείς προτάσεις πολιτικής που στοχεύουν σε κοινή, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση και των πέντε αυτών εκφάνσεων της κρίσης κάνοντας χρήση των υπαρχόντων θεσμών της ΕΕ (ΕΚΤ, ESM, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) στο πλαίσιο νέων, ορθολογικών ερμηνειών των Συνθηκών και των καταστατικών των εν λόγω θεσμών. Στόχος θα είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πέντε εκφάνσεων της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τρόπο όμως που ελαχιστοποιεί την ευχέρεια της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών- Φραγκφούρτης να αποφασίζουν ερήμην των ευρωπαίων πολιτών. Έτσι, σημαντική «κυριαρχία» που σήμερα έχει αφαιρεθεί στην πράξη θα επανέλθει στα εθνικά κοινοβούλια, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις πόλεις και στις κοινότητες.
3. ΕΝΤΟΣ ΔΙΕΤΙΑΣ: Συντακτική Ευρωπαϊκή Συνέλευση
Μετά την σταθεροποίηση της παρούσας, πολυδιάστατης κρίσης, οι πολίτες της Ευρώπης θα πρέπει να αποκτήσουν, και να εξασκήσουν, το δικαίωμα να αποφανθούν για το πως οραματίζονται την Δημοκρατική Ενωμένη Ευρώπη. Μόνο στο πλαίσιο Συντακτικής Συνέλευσης Ευρωπαίων Αντιπροσώπων που στόχο έχει την εκπόνηση ευρωπαϊκού Συντάγματος μπορεί να συμβεί αυτό.
Το DiEM25 θα προωθήσει την ιδέα της εκλογής των αντιπροσώπων που θα συμμετάσχουν στην Συντακτική Συνέλευση στην βάση ψηφοδελτίων που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα – ώστε οι πολίτες μιας χώρας να μπορούν, και να πρέπει, να επιλέξουν αντιπροσώπους τους κι από άλλες χώρες. Στόχος της Συνέλευσης πανευρωπαϊκά εκλεγμένων αντιπροσώπων θα είναι ένας: η συγγραφή ευρωπαϊκού Συντάγματος που θα υπερκεράσει όλες τις έως τώρα Συνθήκες.
4. ΕΩΣ ΤΟ 2025: Εφαρμογή των αποφάσεων της Συντακτικής Συνέλευσης»
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ
Το μανιφέστο απορρίπτει τη διάλυση της Ένωσης και την επιστροφή στα κράτη έθνη και προτάσσει τον εκδημοκρατισμό της Ένωσης ως μονόδρομο επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη διάλυσή της θα έχει τεράστιο κόστος για όλους. Στο πλαίσιο αυτό θέτει τέσσερις αρχές:
•«Κανένας λαός της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι ελεύθερος όταν ακόμα κι ένας μικρός λαός βλέπει την δημοκρατία του να παραβιάζεται
• Κανένας λαός της Ευρώπης δεν μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια όταν η αξιοπρέπεια στερείται από κάποιους άλλους
• Κανένας λαός της Ευρώπης δεν μπορεί να ελπίζει στην ευημερία όταν άλλοι λαοί καταδικάζονται στην μόνιμη χρεοκοπία και την συνεχή ύφεση
•Κανένας λαός της Ευρώπης δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς βασικά αγαθά για τους πιο αδύναμους των πολιτών, χωρίς ανθρώπινη ανάπτυξη, χωρίς οικολογική ισορροπία, χωρίς μια υπερπροσπάθεια να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε ενέργεια – αντί να αλλάζουμε το κλίμα του πλανήτη».
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ
Ο Γιάνης Βαρουφάκης απευθείνει κάλεσμα στους Ευρωπαίους πολίτες να συστρατευθούν σε αυτή την προσπάθεια, χαρακτηρίζοντας «ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό ένα πολιτικό σύστημα που εξακολουθεί να βασίζεται σε εθνικά κόμματα τα οποία, κατόπιν εορτής, συνάπτουν συμμαχίες (ή, πιο συχνά, λυκοφιλίες) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Η πορεία αυτή, σύμφωνα πάντα με το μανιφέστο, θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη με τα εξής χαρακτηριστικά:
Δημοκρατική Ευρώπη όπου η πολιτική εξουσία εκπορεύεται αποκλειστικά από τους κυρίαρχους ευρωπαίους πολίτες
«• Ευρώπη της Διαφάνειας όπου όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται μπροστά στα μάτια των πολιτών
• Ενωμένη Ευρώπη της οποίας οι πολίτες έχουν τόσα κοινά εντός της χώρας τους όσα και μεταξύ των χωρών τους
• Ρεαλιστική Ευρώπη που θέτει εφικτούς στόχους ριζοσπαστικού εκδημοκρατισμού
• Αποκεντρωμένη Ευρώπη που χρησιμοποιεί την κεντρική εξουσία για να μεγιστοποιεί την δημοκρατία στους χώρους εργασίας, στις πόλεις, στις περιφέρειες και στα κράτη-μέλη
• Πλουραλιστική Ευρώπη των περιφερειών, των εθνοτήτων, των φιλοσοφικών πεποιθήσεων, των εθνών, των διαφορετικών γλωσσών και πολιτισμών, του αυτο- προσδιορισμού ατόμων και ομάδων • Ευρώπη της Ισότητας η οποία ευφραίνεται από τις διαφορές και καταπολεμά όλες τις διακρίσεις εναντίον εκείνων που τολμούν να διαφέρουν ως προς το χρώμα του δέρματος, τον ερωτικό τους προσανατολισμό, την προφορά τους, την κοινωνική τους θέση
• Ευρώπη του Πολιτισμού που αναβαπτίζεται μέσα από την πολιτισμική πολυμορφία των λαών της και που προωθεί όχι μόνο την βαριά πολιτιστική κληρονομιά της αλλά και το πολιτιστικό έργο σύγχρονων, ακόμα και «αντιφρονούντων», ευρωπαίων καλλιτεχνών, μουσικών, συγγραφέων, ποιητών
• Κοινωνική Ευρώπη που αναγνωρίζει ότι η ελευθερία απαιτεί όχι μόνο απουσία καταστολής και έξωθεν παρεμβάσεων αλλά και κάποια βασικά αγαθά που είναι αναγκαία για να παραμένει ο άνθρωπος απελευθερωμένος από την δυναστεία της ανάγκης και της εκμετάλλευσης
• Παραγωγική Ευρώπη που διοχετεύει επενδύσεις στην παραγωγή οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμης ευημερίας
• Βιώσιμη Ευρώπη που ζει εντός των φυσικών ορίων του πλανήτη, ελαχιστοποιώντας τις οικολογικές συνέπειες των δραστηριοτήτων της και πασχίζοντας να διατηρήσει όσα περισσότερα ορυκτά καύσιμα γίνεται εντός της γης
• Οικολογική Ευρώπη που χρησιμοποιεί την διεθνή της πειθώ για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της παγκόσμιας μετάβασης σε πράσινες μορφές ανάπτυξης
• Δημιουργική Ευρώπη που απελευθερώνει τις καινοτόμες δυνάμεις του φαντασιακού των πολιτών της • Τεχνολογική Ευρώπη που εντάσσει τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της αλληλεγγύης
• Ευρώπη της Ιστορικής Συνείδησης που κοιτάει αισιόδοξα προς το μέλλον χωρίς να κρύβεται από το παρελθόν της
• Διεθνιστική Ευρώπη που αντιμετωπίζει τους μη Ευρωπαίους ως αυτο-σκοπούς, κι όχι ως μέσα για την επίτευξη δικών της στόχων
• Ειρηνική Ευρώπη που γνωρίζει πως να αποκλιμακώνει εντάσεις στα ανατολικά και νότια της, λειτουργώντας ως ανάχωμα απέναντι στις δυνάμεις αποσταθεροποίησης, στις τάσεις επεκτατισμού, και στις σειρήνες των μιλιταριστικών «λύσεων»
• Ανοικτή Ευρώπη, που ενεργοποιείται από ιδέες και δημιουργικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο, και η οποία κατανοεί πως οι φράκτες και τα τείχη είναι δείγματα αδυναμίας που πυροδοτούν την ανασφάλεια στο όνομα της… ασφάλειας DiEM25 – Η ΕΕ θα εκδημοκρατιστεί. Ή θα διαλυθεί! 9
• Απελευθερωμένη Ευρώπη όπου τα προνόμια, οι προκαταλήψεις και η απειλή της βίας φθίνουν, επιτρέποντας στους ευρωπαίους να γεννιούνται χωρίς να κληρονομούν αυτόματα κάποιον δεδομένο κοινωνικό ρόλο, με τις ίδιες ευκαιρίες για να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, και ελεύθεροι να επιλέγουν περισσότερους από τους συντρόφους τους στην ζωή, στην εργασία, στην κοινωνία».