Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Μανιτάρια υπό εξαφάνιση στην Κρήτη

Η ανοµβρία καθιστά σπάνιο τον εκλεκτό µεζέ της κρητικής γης

Μεζές µόνο για “κατεχάρηδες”   έχει γίνει το µανιτάρι, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της ανοµβρίας και των παρατεταµένων υψηλών θερµοκρασιών οι ποσότητες που µαζεύονται είναι ελάχιστες στην ύπαιθρο των Χανίων.

Μανιταρότοποι στα Κεραµειά, στον Αποκόρωνα, στην περιοχή του Σέµπρωνα έδωσαν πέρυσι αλλά και φέτος ελάχιστους “πρινίτες” ή “κουµαρίτες”, ενώ ανάλογη είναι και η εικόνα στην περιοχή της Κισσάµου.

Βρεθήκαµε µε τα αδέλφια Θανάση και Μανώλη Μαρακάκη, στους Μύλους  Κισσάµου, λίγο πριν το Έλος ψάχνοντας να βρούµε τους µύκητες.

«Πέρυσι υπήρχε µεγαλύτερο πρόβληµα, δεν είχε καθόλου µανιτάρια, φέτος µε τις τελευταίες βροχές φάνηκαν αρκετά» µας λέει ο Θανάσης καθώς αναζητεί µανιτάρια δίπλα στον “Τυφλό” ποταµό.

Κινείται µε άνεση κάτω από τις άγριες βελανιδιές, τους αζίλακες όπως λέγονται στην Κρήτη, και κάθε λίγο µετακινεί φύλλα που βρίσκονται στο έδαφος βρίσκοντας σχεδόν πάντα κάποιο πρινίτη!

«Αν δεν ξέρεις δεν τα βρίσκεις γιατί είναι κάτω από τα φύλλα. Εγώ µαζεύω µανιτάρια από 10 ετών και βλέπω το µικρό εξόγκωµα που κάνει το µανιτάρι κάτω από τα φύλλα, που κάποιος που δεν γνωρίζει δεν θα το εντοπίσει. Εδώ βρίσκουµε “πρινίτες”. Αν θέλουµε “κουµαρίτες” είναι πιο µεγάλη η διαδικασία, πρέπει να πας πιο βαθιά στο δάσος» αναφέρει ο συνοµιλητής µας.

Χάρις στον πατέρα του ο συνοµιλητής µας έµαθε όλα τα είδη των µανιταριών, ξέρει πώς µαζεύονται και φυσικά πώς µαγειρεύονται. «Ότι δεν ξέρω δεν το µαζεύω ποτέ και για κανένα λόγο! Μετά εδώ θα βρεις πρινίτες, κουµαρίτες, κοκκινήτες, αζιλακίτες. Βέβαια, είναι και τα ζώα που τα τρώνε και αυτά. Πρέπει να φάνε και τα ζώα να µείνει κάτι και για τον άνθρωπο» σηµειώνει.

Ο αδελφός του Μανώλης Μαρακάκης παρατηρεί πως «στην περιοχή µας, στην ορεινή Κίσσαµο βγαίνουν συχνά µανιτάρια και σε µεγάλες ποσότητες, αλλά τα τελευταία χρόνια λόγω του καιρού είναι πολύ λιγότερα».

Άλλοι “µανιταρολόγοι” µας ανέφεραν πως επειδή φέτος οι υψηλές θερµοκρασίες ήταν παρατεταµένες αυτό είχε ως αποτέλεσµα να µην αναπτυχθούν όπως θα έπρεπε οι µύκητες. Παράλληλα µε το να µην βρέξει τον Οκτώβριο και τον Νοέµβριο, µέχρι τις αρχές ∆εκεµβρίου δεν βγήκαν οι πρώιµοι µανήτες. Μετά τις βροχές στα µέσα του προηγούµενου µήνα βγήκαν τα όψιµα µανιτάρια αλλά σε περιοχές που ξέρουν λίγοι και κατεχάρηδες.

204 είδη µανιταριών στην Κρήτη

Έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου σε συνεργασία µε τον ΟΦΥΠΕΚΑ που πραγµατοποιήθηκε την περίοδο   Σεπτέµβριος 2022 -Οκτώβριος   2023 (σχετική παρουσίαση είχε φιλοξενηθεί στις σελίδες των “Χ.ν.”) έδειξε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά µε τα µανιτάρια που αναπτύσσονται στην Κρήτη.  Ειδικότερα στην έρευνα τους η οµάδα των επιστηµόνων :
• Συνέλεξε πάνω από 500 δείγµατα εκ των οποίων τα 330 τα επεξεργάστηκαν πλήρως.
• Οι ερευνητές κατέληξαν σε 204 είδη µακροµυκήτων που σχηµατίζουν µανιτάρια.

Πέρα από τα 10-15 δηµοφιλή είδη µανιταριών που είναι εδώδιµα, στην Κρήτη οι  ερευνητές βρήκαν    ένα  τεράστιο  πλούτο ειδών που εκτιµούν ότι αποτελεί το 20-30% της βιοποικιλότητας των µακροµυκήτων που υπάρχουν στην περιοχή. 
Η έρευνα  και η  καταγραφή µανιταριών  έγινε στο δάσος του Αζίλακα στον Απόκορωνα, στην περιοχή γύρω από τη λιµνη Κουρνά, στην  κοιλάδα του Πρασσέ µε το δάσος Καστανιάς, τσο Οροπέδιο Οµαλού στις συστάδες από κυπαρίσσια και δέντρα αµπελιτσιάς, στις εκτάσεις γύρω από το Φρε και τον Τζιτζιφέ, και σε πολλές περιοχές εντός του Εθνικού ∆ρυµού της Σαµαριάς .


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα