Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Μανώλης Ιωάν. Δριδάκης: Ο Φοινικιάς

» Ιερά Μονή Μιχαήλ Αρχαγγέλου στον Φοινικιά και τα Μοναστήρια Δήμου Αγίου Βασιλείου, Ρέθυμνο 2022

Ο Μανώλης Ιωάν. Δριδάκης κατάγεται από τα Σελλιά Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου. Έχει πραγματοποιήσει λαμπρές σπουδές και έχει υπηρετήσει την Οικονομία και τον Πολιτισμό.

Είναι ενεργός πολίτης, με πολλές περγαμηνές. Δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του και τους ανθρώπους του. Το πρώτο του πόνημα είναι σ’ αυτούς αφιερωμένο! Μας ξεναγεί στην ιστορική και εκκλησιαστική ζωή της γενέθλιας γης. Ειδικότερα μας παρουσιάζει τον σπουδαίο Οικισμό του Φοινικιά και την Ιερά Μονή Μιχαήλ Αρχαγγέλου. Και επειδή η Μονή υπάγεται στον Οικισμό έκρινε σκόπιμο να αναφερθεί, συνοπτικά, και στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής, που εκτείνεται από τον όρμο της Σούδας έως τη θέση Αντηλάρα, τη βορειότερη πλευρά του ερειπωμένου σήμερα οικισμού, τον Πόδε και τον Πέρα Φοινικιά. Ο όρμος της Σούδας έχει την δική του, ιδιαίτερη ιστορία, ναυτική και χερσαία, που εκτείνεται από την περίοδο της ακμής των πόλεων Φοίνιξ και Λάππα και φθάνει ώς τη χρήση του από τους Γαυγιώτες, οι οποίοι εύρισκαν καταφυγή και φιλοξενία στο Γαυγιωτόσπιτο, όταν ήθελαν να αλέσουν τα δημητριακά τους στον Πηγαδόμυλο. Σημαντικά ντοκουμέντα, από τη Μονή Ρουστίκων, που χρονολογούνται από τις αρχές του 17ού έως τις αρχές του 20ού αιώνα, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, αλλά και τη σχέση του Μετοχίου Φοίνικα με τη μνημονευόμενη σταυροπηγιακή Μονή. Το τοπωνύμιο προέρχεται από τον μεγάλο αριθμό αυτοφυών φοινίκων στην περιοχή, ακόμα και επάνω στους βράχους! Ο ερειπωμένος οικισμός του Πέρα Φοινικιά, καθώς και η Ιερά Μονή Μιχαήλ Αρχαγγέλου, με τον περιβάλλοντα χώρο έχουν χαρακτηριστεί ως θέσεις ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η αρμόδια υπηρεσία αναμένεται να δώσει απαντήσεις για τις ακριβείς θέσεις και τις σχέσεις της ελληνορωμαϊκής οικίας, στην ευρύτερη περιοχή της Σούδας, την αρχαία πόλη Φοίνιξ, το ιερό του Απόλλωνα και σίγουρα την αρχαία πόλη Απολλωνία! Ο χώρος έχει καθαγιαστεί από τον Απόστολο Παύλο κατά το ταξίδι του στη Ρώμη!
Φυσικά στο βιβλίο αυτό χωρούν και άλλες ιστορίες, όπως αυτή του Πηγαδόμυλου, σημείου αναφοράς στην περιοχή, των πρώτων οικογενειών που εγκατέλειψαν τον οικισμό του Φοινικιά, και, φυσικά, των άλλων επτά τελευταίων οικογενειών του οικισμού Φοινικιά. Όλες οι μετεγκαταστάσεις έγιναν στα Σελλιά. Το επιβεβαιώνουν και τα υπάρχοντα δημογραφικά στοιχεία. Αρκετά από τα Σελλιανά επώνυμα είναι, επίσης, ενετικής προέλευσης, όπως και αυτό του συγγραφέα που χρονολογείται από το 1583! Στους ακτήμονες Σελλιανούς παραχωρήθηκε και η μοναστηριακή περιουσία του Φοινικιά, σύμφωνα με τον γνωστό Οργανισμό και τον κανονισμό των Μονών.
Το Μετόχι του Φοινικιά, η ιερά Μονή Μιχαήλ Αρχαγγέλου, που άλλοτε υπαγόταν στη σταυροπηγιακή Μονή Προφήτη Ηλία Ρουστίκων, έχει τα δικά του ιστορικά ντοκουμέντα, που αποδεικνύουν και τη σημαντικότητά του για το ιστορικό Μοναστήρι. Το φανερώνει και ο πίνακας περιουσιακών στοιχείων, που εντάσσεται στη σ.63. Η ιστορική διαδρομή και περιγραφή του παλαιού Μοναστηριακού συγκροτήματος της ιεράς Μονής Μιχαήλ Αρχαγγέλου, καθώς και το χρονικό αποκατάστασης του μοναστηριακού συγκροτήματος της ιεράς μονής Μιχαήλ Αρχαγγέλου, με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το πριν και το μετά, είναι τα πιο εύγλωττα στοιχεία για τον επισκέπτη του χώρου, αλλά και τα μάτια και την ψυχή του π. Ιωάννη Βάθη, του Σελλιανού λεβέντη Παπά! Η ένταξη αυτού του θαύματος στα ιστορικά στοιχεία των Μοναστηριών της Κρήτης, είναι η καλύτερη καταληκτήρια αναφορά!
Παράλληλα, ο συγγραφέας παρουσιάζει τους Σελλιανούς Αρχιερείς, Ηγουμένους, Αρχιμανδρίτες, Ιερείς και Ιερομονάχους που δεν είναι και ευάριθμοι, δηλ. δεν μπορούν εύκολα να μετρηθούν!!!
Άλλη μία ενότητα που είναι σημαντική, αφιερώνεται στο ιστορικό και ηρωικό χωριό Σελλιά, τον Κάστελλο, την Ακρόπολη, τον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Παναγίας, τα εξωκλήσια του χωριού, τον πύργο του και τα παγκοσμίως γνωστά και ξεχωριστά θέρετρα του, που είναι ο Πλακιάς και η παραλία της Σούδας!
Καλύτερος επίλογος δεν μπορούσε να υπάρξει από την αναφορά, έστω περιληπτικά, και στα Μοναστήρια του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Η άψογη μετάφραση στα αγγλικά και ο μεγάλος αριθμός φωτογραφιών κάνουν το βιβλίο προσιτό και στους ξένους επισκέπτες της περιοχής και το όφελός του πολλαπλάσιο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποδείξουν και οι απόδημοι πόσο αγαπούν τον τόπο τους…

Μιχάλης Τρούλης
πρόεδρος Δ.Κ.Β. Ρεθύμνου


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα