» Υπήρξε ένας από τους πρώτους αθλητές κολύμβησης και πόλο του ΝΟΧ
Ως γνωστόν ο ναυταθλητισμός στα Χανιά παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη και πολύ συχνές είναι οι διακρίσεις ενώ έχουν αναδειχθεί και Χανιώτες Ολυμπιονίκες στον υγρό στίβο.
Σήμερα λοιπόν στα “Χ.ν.” μιλάμε με τον Μανώλη Καραμπατσάκη που κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες αμέσως μετά την γερμανική κατοχή αποτέλεσε έναν από τους πρώτους αθλητές του ΝΟΧ σε κολύμβηση και πόλο. Ενας πρωτοπόρος που μαζί με κάποια ακόμα παιδιά από τις συνοικίες των Χανίων κολυμπώντας πάντα στα βρώμικα νερά του παλιού λιμανιού έβαλαν τις βάσεις για την σημερινή εικόνα. Ενώ ακόμα και όταν μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους στην πρωτεύουσα συνέβαλε στον έρανο για την κατασκευή το κολυμβητηρίου στη Νέα Χώρα την 10ετία του ‘60… Ο Μανώλης Καραμπατσάκης γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1935 στα Χανιά, κάτοικος στο Πάνω Κουμ Καπί. «Στην εκκλησία των Αγ. Αναργύρων κάναμε τα πρώτα μαθήματα του Δημοτικού καθώς επί Κατοχής οι Γερμανοί είχαν επιτάξει όλα τα σχολεία. Οταν έφυγαν οι κατακτητές συνέχισα στο 4ο Δημοτικό» λέει ενώ και αμέσως μετά την απελευθέρωση ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον υγρό στίβο: «Το 1948 σε ηλικία 13 ετών θυμάμαι για πρώτη φορά κολυμβητικούς αγώνες όπου και έλαβα μέρος στην κατηγορία παίδων.
Ηταν αγώνες που έγινα στο λιμάνι των Χανίων εκεί που είναι μία εξέδρα κάτω από το “Παλλάς”. Εκεί είχαν “φουντάρει” κάποια βαρέλια που ορίζανε τις διαδρομές. Τα βαρέλια κουνούσαν με τον κυματισμό και γενικά ήταν αρκετά δύσκολες οι συνθήκες. Εκείνη την εποχή μεταξύ των συνοικιών Κουμ Καπί, Ν. Χώρας και Χαλέπας υπήρχε έντονος συναγωνισμός. Οι επόμενοι αγώνες που θυμάμαι γίνονταν μερικά μέτρα πιο ανατολικά στην μεριά του Λιμεναρχείου πάντα στο παλιό Λιμάνι. Αγώνες που παρακολουθούσε πλήθος κόσμου καθώς όπως προανέφερα υπήρχε έντονος συναγωνισμός ανάμεσα στους αθλητές τής κάθε συνοικίας». Φυσικά εκείνη την εποχή οι συνθήκες τόσο των αγώνων όσο και για την προπόνηση των κολυμβητών ήταν υποτυπώδεις. «Προπονητές δεν θυμάμαι να είχαμε, υπήρχε ένας γυμναστής στον ΝΟΧ ο Στέλιος Κακαβελάκης. Οσον αφορά άλλους κολυμβητές που ξεχώριζαν ήταν ο Χαράλαμπος Μπλαζουδάκης, ο Νίκος Κορακάκης που ήταν στην Χωροφυλακή, ο Δημ. Γιαννουδάκης κ.α.»
Τα στυλ κολύμβησης που προτιμούσε ήταν το πρόσθιο και πεταλούδα όμως αναγκάστηκε να σταματήσει στην ηλικία των 20 ετών:
«Με την κολύμβηση ασχολήθηκα μία 7ετία μέχρι το 1955 και στη συνέχεια σταμάτησα λόγω της δουλειάς μου στους Κυλινδρόμυλους Κρήτης ενώ μετά το 1960 πήγα στον Πειραιά. Για να βρεθώ από το 1970 και για 30 χρόνια μετανάστης στη Νιγηρία»
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΛΑΖΑΡΕΤΑ
Τις πιο έντονες αναμνήσεις του ο κ. Καραμπατσάκης τις έχει από τον αγώνα που γινόταν από την βραχονησίδα στα ανοιχτά της Νέας Χώρας:
«Θυμάμαι τον ετήσιο αγώνα από τα Λαζαρέτα. Με μία βάρκα πηγαίναμε εκεί και στη συνέχεια κολυμπούσαμε 1.500 μέτρα και τερματίζαμε στο παλιό Λιμάνι. Λαζαρέτα στα λατινικά σημαίνει καραντίνα και εκεί επί των Ενετών στέλνανε τους λεπρούς ενώ στα δικά μας χρόνια αφήναν τους άρρωστους από τα καράβια που πέρναγαν από την περιοχή για να αποφύγουν τυχόν μολύνσεις Μάλιστα δεν υπήρχε κάποιο οίκημα αλλά παρέμεναν εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης και απλά τους πήγαιναν φαγητό με βάρκα. Προστασία έβρισκαν μόνο σε κάτι σαν σπηλιαράκια που έχει το νησί ενώ υπήρχε και νεκροταφείο».
ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΠΟΛΟ
Το πόλο έχει χαρίσει τεράστιες διακρίσεις στη χώρα μας και πίσω από κάθε μία από αυτές κρύβεται και ένας τουλάχιστον Χανιώτης όπως ο Μανώλης Σολανάκης στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπελλου από τον Απόλλωνα πριν λίγες μέρες. Ενα άθλημα το οποίο ξεκίνησαν οι ίδιοι οι κολυμβητές μετά τον πόλεμο όπως σημειώνει ο Μ. Καραμπατσάκης:
«Επαιζα και ουώτερ πόλο. Οπου βρίσκαμε παίζαμε όταν υπήρχε λίγο μπονάτσα. Είχαμε υποτυπώδες τέρματα και θυμάμαι ένα πολύ καλό κολυμβητή Αντωνακάκη που διακρινόταν και στο πόλο. Παίξαμε 5-6 φορές κυρίως με το Ηράκλειο και τον ΕΓΟΗ. Δεν υπήρχαν κολυμβητήρια και οι αγώνες γινόταν στα λιμάνια. Οπως ήταν λογικό όλοι που παίζαμε είμαστε κολυμβητές»
Μία ακόμα έντονη ανάμνηση έχει να κάνει και με την συμβολή του σε μία επικράτηση των Χανίων σε αγώνες στο Ηράκλειο:
«Στο Ηράκλειο θυμάμαι και τους αγώνες κολύμβησης και ειδικά μία χρονιά όπου έπεφτα
στα 50 πεταλούδα που ήταν το τελευταίο αγώνισμα και αν έβγαινα πρώτος τότε τα Χανιά θα νικούσαν στην γενική βαθμολογία. Ηταν λοιπόν κάτι αληταράδες και μου χτυπούσαν με σφεντόνες στην προσπάθεια τους να με εμποδίσουν να τερματίσω. Παρόλα αυτά κατάφερα να πάρω την 1η θέση και οι συναθλητές μου από τα Χανιά με πήραν στον ώμο διασχίζοντας την οδό από το Λιμάνι εκεί στο Ηράκλειο μέχρι το ξενοδοχείο το “Ιωνία” που μέναμε. Γιατί όπως στα Χανιά και εκεί οι αγώνες γινόταν στο λιμάνι. Θυμάμαι μία φορτηγίδα που ήταν τοποθετημένη στα 50 μέτρα η οποία επειδή είχε πολλά κοχύλια πάνω της κολλημένα όπως έκανες την στροφή έγδερνε τα πόδια σου και έτρεχαν αίματα στο δεύτερο μισό της διαδρομής»
Να όμως και το δικό του λιθαράκι στην κατασκευή του κολυμβητηρίου των Χανίων, της Δεξαμενής όπως την έλεγαν τότε. Που υπήρξε ένα από τα πρώτα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το 2ο.
«Μετά την κολύμβηση, που όπως είπα σταμάτησα λόγω δουλειάς, ασχολήθηκα κάποια χρόνια με το σκι που κάναμε τότε στην Ταύρη στον Ομαλό. Με οικονομίες είχα αγοράσει μεταχειρισμένα πέδιλα. Οταν έφυγα λοιπόν από την Κρήτη την δεκαετία του ‘60 είχαν αρχίσει οι προσπάθειες για να κατασκευάζεται το κολυμβητήριο Χανίων και γινόταν έρανος.
Θυμάμαι ότι πρόσφερα στον έρανο τα πέδιλα μου τα οποία απέκτησε για 200 δραχμές ο Αντώνης Πλυμάκης. Οπως έμαθα με το ποσό αυτό αγοράστηκαν 20 σακιά τσιμέντο για τα έργα στο κολυμβητήριο…»
Μερικές από τις διακρίσεις
Σε αυτή την 7ετία ο Μ. Καραμπατσάκης είχε σημαντικές διακρίσεις σε κολυμβητικούς αγώνες όπως μαρτυρούν κάποια από τα διπλώματα που έχει ακόμα στην κατοχή του αφού αρκετά άλλα χάθηκαν την περίοδο των 40 χρόνων που ζούσε εκτός Χανίων. Μερικές διακρίσεις:
20/8/1950 Α’ Ακροπόλια Χανίων
50 ύπτιο (1ος)
23/9/1951 Αγώνες στο Λιμάνι Χανίων
50 πρόσθιο (1ος)
100 ύπτιο (2ος)
31/8/1952 Β’ Ακροπόλια Χανίων
100 πρόσθιο (1ος)
6/9/1953 Β’ Ποσειδώνια Ναυτικοί Αγώνες στο Ηράκλειο
50 πεταλούδα (1ος)
4/9/1955 Αγώνες στο Λιμάνι Χανίων
100 πρόσθιο (1ος)
*Πιθανότατα τα Ποσειδώνια του 1953 αφορούν τους αγώνες στους οποίους ο Καραμπατσάκης συνέβαλε στην πρωτιά της χανιώτικης ομάδας όπως θυμάται. Ενώ τα Ακροπόλια αφορούσαν αγώνες όπου αθλοθέτης ήταν η αθηναϊκή εφημερίδα “Ακρόπολις”
Για τους αγώνες αυτούς διαβάζουμε (δίπλα) αποτελέσματα από τον “Παρατηρήτη” τον Μάϊο του 1952 και τον Σεπτέμβριο του 1955. Αλλοι κολυμβητές που πρώτευσαν: Κωστάκης Δημ., Κορακάκης Νικ., Ζήσιμος Σταύρος, Ναναδάκης Γεώργ., Χαλακατεβάκης Μιχ., Κολέκας Ν., Τσακιράκης Στ., Νικολιουδάκης Κ., Γιαννουδάκης Δημ., Χιωτάκης Μιχ.