Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Η Κρήτη ξαναµπήκε στον χάρτη των υποδοµών»

Ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος µιλά για την αναµέτρηση της 9ης Ιουνίου

Την πεποίθησή του ότι οι ψηφοφόροι θα επιβραβεύσουν την κυβέρνηση στις επερχόµενες Eυρωεκλογές εκφράζει στα “Χανιώτικα νέα” ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Μιλώντας στα “Χ.ν.” , σχολιάζει τις ευρωπαϊκές πολιτικές και το αποτύπωµά τους στην Κρήτη, εστιάζοντας στο γεγονός της αναβάθµιση των υποδοµών ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία.

• Πραγµατοποιείτε µια µεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, επιλέγοντας την άµεση επαφή µε τους πολίτες, σε µια προεκλογική περίοδο που αρκετοί συνυποψήφιοί σας φαίνεται πως έχουν επικεντρωθεί σε µια πιο “lifestyle” προβολή. Επιµένετε στον δύσκολο δρόµο.

Η ∆ηµοκρατία ως πολίτευµα χρειάζεται σοβαρή και ισχυρή κυβέρνηση αλλά και σοβαρή αντιπολίτευση. Και σήµερα δυστυχώς στη χώρα µας έχουµε µόνο σοβαρή, αξιόπιστη και ισχυρή κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι µία σοβαρή, υπεύθυνη και αξιόπιστη κυβέρνηση. Και αυτό, είµαι σίγουρος, θα το επιβραβεύσει στις επερχόµενες ευρωεκλογές ο Έλληνας ψηφοφόρος. Η χώρα και η ∆ηµοκρατία, όµως χρειάζονται και σοβαρή αξιωµατική αντιπολίτευση. Κάτι δυστυχώς που απουσιάζει επιδεικτικά.
Στην Ελλάδα σήµερα έχουµε µία αξιωµατική αντιπολίτευση που δεν παράγει πολιτική. Που κινείται µεταξύ γραφικότητας και τοξικότητας. Στα όρια της µεταπολιτικής. Με όρους lifestyle. Μία επικοινωνιακή φούσκα αυτοπροβολής, πλήρους πολιτικής ηµιµάθειας. Πολιτικής άγνοιας. ∆εν διαθέτει πολιτικό λόγο. ∆εν αντιπαρατίθεται πολιτικά αλλά µόνο, ας µου επιτραπεί ο όρος, ινσταγκραµικά. Είναι αυτό το µέλλον της Πολιτικής; Ελπίζω, όχι. Ασφαλώς βέβαια στη ∆ηµοκρατία τις επιλογές τις κάνει µόνο ο λαός. Αλλά αυτός έχει και την ιστορική ευθύνη.
Η Νέα ∆ηµοκρατία είναι η Παράταξη που χάριν της εµβληµατικής στρατηγικής επιλογής του ιδρυτή µας Κωνσταντίνου Καραµανλή έβαλε τη χώρα µας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Και όλοι θυµόµαστε τις κραυγές των λαϊκιστών της εποχής και τα συνθήµατα τους «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».
Η Νέα ∆ηµοκρατία όλα αυτά τα χρόνια είναι η Παράταξη που εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, την ευρωπαϊκή της προοπτική. Χωρίς αστερίσκους και υποσηµειώσεις. Και καλούµε τους πολίτες να στείλουν ένα µήνυµα σταθερότητας σε αυτές τις εκλογές. Γιατί το τι συµβαίνει σε µια εθνική κάλπη έχει αντανάκλαση τελικά στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισµούς. Και είµαι βέβαιος ότι οι ψευδαισθήσεις που τρέφουν κάποιοι, οι φρούδες ελπίδες όλων αυτών που εθελοτυφλούν ότι τα ποσοστά της Νέας ∆ηµοκρατίας θα µειωθούν σηµαντικά σε σχέση µε τις εθνικές κάλπες του περασµένου χρόνου, όχι απλά θα διαψευστούν αλλά θα εκπλαγούν πολύ δυσάρεστα για αυτούς.
Περίπου το 80% των νοµοθετηµάτων που εισέρχονται προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή αφορούν κοινοτικές οδηγίες και κανονισµούς. Αυτό σας το αναφέρω για να καταδείξω το πόσο σηµαντικές είναι οι αποφάσεις που λαµβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πόσο επηρεάζουν τη ζωή µας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο δηµοκρατικότερος θεσµός της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνοµοθετεί µε την Επιτροπή και το Συµβούλιο. Γι’ αυτό θεωρώ πάρα πολύ σηµαντικό οι ευρωβουλευτές να έχουν επαφή µε την κοινωνία, να συζητούν µαζί της, να δίνουν λόγο σε αυτή. Αυτός είναι ο λόγος που ήµουν, είµαι και θα είµαι υπέρ του σταυρού προτίµησης στις Ευρωεκλογές. Κάτι δυστυχώς που δεν ισχύει σε πολλά κράτη-µέλη. Με αποτέλεσµα οι ευρωβουλευτές αυτών των χωρών να είναι δυστυχώς αποκοµµένοι από την κοινωνία. Να έχουν χάσει την επαφή τους µε αυτήν. Να έχουν γίνει δυστυχώς «∆ηµόσιοι λειτουργοί πολυτελείας».

• Μετράτε ήδη δύο θητείες στην Ευρωβουλή, έχοντας ζήσει καλές αλλά και δύσκολες στιγµές της Ένωσης. Πώς βλέπετε την επόµενη µέρα της Ε.Ε. και σε τι βαθµό αυτή θα καθοριστεί από το ποιους θα εκλέξουν οι πολίτες;

Στην Ευρώπη δεν πήγαµε σαν διαχειριστές, σαν περιπατητές ή σχολιαστές. Πήγαµε ως πρωταγωνιστές. Μου δίνετε την ευκαιρία να σταθώ επιγραµµατικά σε κάποιες πρωτοβουλίες και παρεµβάσεις κατά τη διάρκεια της θητείας µου που ανέλαβα στο Κοινοβούλιο. Οι αναγνώστες σας θα κρίνουν αν τις θεωρούν σηµαντικές και προς όφελος της προάσπισης των εθνικών µας θέσεων και των συµφερόντων των Ελλήνων πολιτών.
Την τροπολογία στο Ψήφισµα του ΕΚ για την κατάσταση στη Λιβύη που καθιστά άκυρο και παράνοµο το τουρκολιβυκό µνηµόνιο που παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώµατα της χώρας µας και δεν συµµορφώνεται µε το ∆ίκαιο της Θάλασσας.
Την τροπολογία που συνυπέγραψε και ο Μάνφρεντ Βέµπερ, και έκανε δεκτή το ΕΚ, εκφράστηκε η βαθιά ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δικαστική µεταχείριση του Φρέντη Μπελέρη, τον οποίο έχω επισκεφθεί τέσσερεις φορές στη φυλακή, και τονιζόταν ότι το συγκεκριµένο θέµα συνδέεται απόλυτα µε το σεβασµό των θεµελιωδών δικαιωµάτων και µε το περιουσιακό ζήτηµα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στο ∆ήµο Χειµάρρας και τις παράνοµες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές αρχές. Στάλθηκε έτσι ένα ξεκάθαρο µήνυµα ότι οι µεθοδεύσεις των αλβανικών αρχών κατά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας δεν γίνονται ανεκτές.
Ο ευρωπαϊκός δρόµος της Αλβανίας περνάει µέσα από την τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, την τήρηση των κανόνων του Κράτους ∆ικαίου και το σεβασµό των ανθρωπίνων δικαιωµάτων όλων των πολιτών της.
Θα ήθελα τέλος να αναφερθώ και σε µία πολύ τιµητική στιγµή για τη χώρα και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίµησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη δίνοντας το όνοµά του σε αίθουσά του. Η τελετή ονοµατοδοσίας της αίθουσας ”Κωνσταντίνος Μητσοτάκης” έγινε παρουσία της οικογένειάς του αλλά και του τότε προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέµπερ, χωρίς την πολύτιµη συµβολή των οποίων δεν θα µπορούσε να είχε υλοποιηθεί η σχετική µου πρόταση.

• Στην Κρήτη έχουµε δει σηµαντικά έργα να προχωρούν µε κοινοτικά κονδύλια. Έχουµε όµως και πάρα πολλές εκκρεµότητες, ιδιαίτερα στη ∆υτική Κρήτη. Υπάρχουν Κοινοτικοί πόροι που µπορούν να αξιοποιηθούν;

Την τελευταία πενταετία η Κρήτη µας που υποδέχεται εκατοµµύρια τουρίστες κάθε χρόνο, µε συντονισµένες ενέργειες της κυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας µε πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξαναµπήκε επιτέλους στον χάρτη των υποδοµών. Μετά από χρόνια αναµονής και χιλιάδες αθώα θύµατα, η Κρήτη θα αποκτήσει επιτέλους ένα σύγχρονο, ασφαλή, κλειστό αυτοκινητόδροµο. Ο νέος ΒΟΑΚ που θα ενώσει την Κρήτη από άκρου σε άκρο δεν είναι πια όνειρο απατηλό αλλά ένα έργο που επιτέλους υλοποιείται µε εξασφαλισµένη χρηµατοδότηση.
Η ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού µας µε την ηπειρωτική Ελλάδα θα µας παράσχει ενεργειακή επάρκεια.
Την επόµενη περίοδο θα εισρεύσουν στη χώρα πάνω από 60 δισεκατοµµύρια από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και από το Ταµείο Ανάκαµψης. Χρήµατα που αν αξιοποιηθούν σωστά θα αλλάξουν όχι µόνο τη ∆υτική Κρήτη, την Κρήτη ολόκληρη αλλά και όλη τη χώρα. Υπάρχει, λοιπόν, πεδίο δόξης λαµπρό. Και απαιτείται η συνεργασία όλων µας για να υλοποιηθούν τα σηµαντικά έργα υποδοµών που έχει ανάγκη η περιοχή της ∆υτικής Κρήτης. Κυβέρνησης, Περιφέρειας, ∆ήµων.

• Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι κάτι που προβληµατίζει έντονα τους αγρότες της Κρήτης. Από τα τρία τέταρτα του Κοινοτικού Προϋπολογισµού ο τοµέας αυτός έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια µόλις στο 20%. Τι περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν;

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι η πιο επιτυχηµένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 60 χρόνια. Η χώρα µας, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι µας έχουν λάβει πάνω από 130 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981. Και θα λάβουν 19,2 δισ. ευρώ στη νέα προγραµµατική περίοδο. Το ίδιο ποσό µε την προηγούµενη περίοδο χάριν στη διαπραγµάτευση της κυβέρνησης, την ώρα που άλλες χώρες, όπως η Γερµανία και η Γαλλία, έχουν υποστεί µειώσεις της τάξης του 15 έως 20%.
Τι ζητούν οι αγρότες µας; Αξιοπρεπές εισόδηµα, µείωση κόστους πετρελαίου και ρεύµατος, µείωση κόστους εφοδίων και ζωοτροφών, αναπλήρωση του χαµένου εισοδήµατός τους. Λιγότερη γραφειοκρατία. Ναι, οι αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δίκιο. Τι προσφέρουν οι αγρότες µας; Επάρκεια τροφίµων στην Ευρώπη και εγγυηµένη αγροτική ασφάλεια. Τι πρέπει να κάνουµε εµείς; Ένα σοβαρό στρατηγικό διάλογο για το µέλλον της Γεωργίας. Πρότεινα στην Ολοµέλεια του Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη δηµιουργία ενός νέου Ταµείου. Ενός νέου Ταµείου ∆ίκαιης Μετάβασης για τη στήριξη του εισοδήµατος των αγροτών όπως έχουµε κάνει ήδη για την Πράσινη Συµφωνία. Ενός Ταµείου ∆ίκαιης Μετάβασης για τις περιοχές που θα πληγούν από την απολιγνιτοποίηση, όπως η ∆υτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη και του οποίου είχα την τιµή να εισηγηθώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ναι, είµαστε υπέρ της προστασίας του κλίµατος. Πάντα όµως µε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Ελλάδας, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
∆εν µπορώ, επίσης, να µην αναφερθώ σε ένα πολύ σηµαντικό ζήτηµα που αποτρέψαµε στο ΕΚ. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, η πολιτική οικογένεια του ΣΥΡΙΖΑ και οι Πράσινοι είχαν καταθέσει τροπολογία µε την οποία ζητούσαν την εξωτερική σύγκλιση. ∆ηλαδή οι άµεσες επιδοτήσεις των Ελλήνων αγροτών να πέσουν από τα 60 ευρώ που είναι σήµερα ανά στρέµµα στα 30 και οι επιδοτήσεις των ανατολικών χωρών να ανέβουν από τα 11 ευρώ στα 25. Κάτι που θα σήµαινε µείωση των επιδοτήσεων των αγροτών µας κατά 50% µέχρι το τέλος της προγραµµατικής περιόδου. Με τη βοήθεια του ΕΛΚ κατέθεσα τροπολογία που απέτρεψε αυτήν την αρνητική εξέλιξη για τους αγρότες µας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα