Ο υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος καταθέτει προτάσεις µπροστά στην κάλπη της Κυριακής
Η υλοποίηση µεγάλων έργων στον πρωτογενή και δευτερογενή τοµέα, η χρηµατοδότηση των ∆ήµων για να εκτελέσουν βασικά έργα υποδοµής σε τουριστικές περιοχές, η διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος µε τον πρωτογενή τοµέα και η προστασία και ανάδειξη των φυσικών αποθεµάτων της Κρήτης, θα πρέπει να αποτελέσουν τις πρώτες προτεραιότητες για τη νέα περιφερειακή Αρχή.
Αυτό επεσήµανε, µεταξύ άλλων, ο υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος µε τον συνδυασµό “Για την Κρήτη µας, συνεχίζουµε”, µε επικεφαλής τον Σταύρο Αρναουτάκη, Μανώλης Μαρινάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα “Χ.ν.” λίγες ηµέρες πριν τις περιφερειακές εκλογές.
• Πολλοί µιλάνε για «µονοκαλλιέργεια» του τουρισµού στην Κρήτη, ως κάτι που καθιστά ευάλωτη και εξαρτηµένη την οικονοµία του νησιού. Επικρίνουν δε τις τοπικές αυτοδιοικητικές Αρχές ότι πριµοδοτούν αυτή τη “µονοκαλλιέργεια”. Εσείς πως σχολιάζετε αυτή τη θέση και τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να κάνει η Περιφέρεια;
Το µέλλον της Κρήτης προδιαγράφεται λαµπρό και πρέπει να συνεχίσουµε να διεκδικούµε µερίδιο µε τη διαφορά ότι για να µπορούµε να διεκδικούµε πρέπει να το κάνουµε σωστά, τεχνοκρατικά και µε σοβαρότητα. Μέχρι τώρα αρµέγαµε την αγελάδα δίχως να την ταΐζουµε και αυτό πρέπει να αλλάξει. Οι νέοι δεν θέλουν να ασχοληθούν µε τον πρωτογενή τοµέα κι αυτό είναι δύσκολα αναστρέψιµο. Γύρω από την παροχή υπηρεσιών ξετυλίγονται εκατοντάδες επαγγέλµατα που βοήθησαν και σταµάτησαν ειδικά την εσωτερική µετανάστευση και κρατούν πλέον τον πληθυσµό στον τόπο του.
• Παρά το γεγονός ότι η Κρήτη αποτελεί έναν από τους σηµαντικότερους τουριστικούς προορισµούς της χώρας, βασικές υποδοµές είναι ακόµα πολύ πίσω: Αρκεί κανείς να κοιτάξει τον ΒΟΑΚ και τη σύνδεση Αεροδροµίου µε εθνική οδό, να δει το θέµα του ραντάρ κ.λπ. Οι ευθύνες γι’ αυτές τις υστερήσεις βαραίνουν την περιφερειακή Αρχή Αρναουτάκη εκ των πραγµάτων καθώς είναι στο τιµόνι της Περιφέρειας εδώ και πολλά χρόνια…
Είναι κοινά αποδεκτό ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις ανταγωνίζονται επάξια αυτές της Ισπανίας και της Τουρκίας κάτι που δεν συµβαίνει µε τις δηµόσιες υποδοµές. ∆εν πρέπει να είµαστε όµως µηδενιστές γιατί τα έσοδα της περιφέρειας καθορίζονται από το κεντρικό κράτος κάτι που πρέπει σταδιακά να αλλάξει. Παράδειγµα και άξιο αναφοράς είναι τα τέλη παρεπιδηµούντων τα οποία αντί να καταλήγουν στο κεντρικό ταµείο του κράτους θα έπρεπε να διαχειρίζονταν από την Περιφέρεια και τους ∆ήµους. ∆εν πρέπει να αγνοήσουµε ότι η δεκαετία που πέρασε για τους γνωστούς λόγους, ήταν η δεκαετία της στασιµότητας. Μετά από πολλά χρόνια η Κρήτη και τα Χανιά έχουν µπει σε τροχιά ανάπτυξης. Ο ΒΟΑΚ έχει δυναµικά δροµολογηθεί. Με βάση παλιότερο αίτηµα των πολιτιστικών συλλόγων Κρήτης πρέπει να παλέψουµε για να ονοµαστεί “Μινωική οδός”. Το σηµαντικότερο όλων αναπτυξιακό έργο για τα Χανιά η διασύνδεση αεροδροµίου Χανίων µε ΒΟΑΚ δουλεύεται παράλληλα. Τα φράγµατα που θα εξασφαλίσουν την βιωσιµότητα και την ανάπτυξη του τουρισµού αλλά και του αγροτικού τοµέα έχουν βρει χρηµατοδότηση, πολιτιστικά µνηµεία στάσιµα για δεκαετίες όπως η Αγορά και τα Νεώρια βρίσκονται σε µια κινητικότητα που µας επιτρέπει να αισιοδοξούµε.
• Ήδη σε µεγάλες τουριστικές πόλεις που αντιµετωπίζουν προβλήµατα από τον υπερ-τουρισµό λαµβάνονται µέτρα για να περιοριστούν οι συνέπειες. Στα Χανιά έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει στεγαστικό πρόβληµα τόσο για τους µόνιµους κατοίκους όσο και για επαγγελµατίες (εκπαιδευτικούς, γιατρούς κ.λπ.) που έρχονται να εργαστούν στον τόπο µας. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει και τι µπορεί να κάνει η Περιφέρεια;
Το πρόβληµα παρουσιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια όπου δηµιουργήθηκαν πολλά καταλύµατα βραχυχρόνιας ενοικίασης στην ενδοχώρα και την παλιά πόλη. Μέχρι πριν λίγα χρόνια στην παλιά πόλη συντηρούνταν τα καταστήµατα και όχι οι όροφοι πάνω από τα καταστήµατα. Ήταν κτήρια µιας πόλης ανοχύρωτης παρατηµένης στην µοίρα της. Η πόλη οµορφαίνει, µεγαλώνει, θωρακίζεται αντισεισµικά, δηµιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, στηρίζει µεγάλο αριθµό επαγγελµάτων και χιλιάδων εργαζοµένων. Σε όλη αυτή την µετάβαση είναι φυσικό να δηµιουργήθηκαν και προβλήµατα. Αυτό που πρέπει να γίνει για το θέµα στέγασης είναι να επισπευσθούν τα σχέδια πόλεως και να χτιστούν επιπλέον διαµερίσµατα γιατί ο τουρισµός ήρθε και πρέπει να µείνει. Η λέξη υπερτουρισµός ακούγεται αστείος αν αντιπαραβάλουµε το γεγονός, ότι η Μαγιόρκα της Ισπανίας µε µέγεθος όσο του Νοµού Χανίων, έχει τουρισµό όσο η Ελλάδα.
Ο υποψήφιος περιφερειακός σύµβουλος µιλά για το διακύβευµα των εκλογών της Κυριακής
•Πώς ιεραρχείτε τα ζητήµατα στα Χανιά στα οποία θα πρέπει να εστιάσει η νέα Περιφερειακή Αρχή;
Η υλοποίηση των µεγάλων έργων είναι η απόλυτη προτεραιότητα για τον πρωτογενή και δευτερογενή τοµέα. Η χρηµατοδότηση των ∆ήµων προκειµένου να µπορέσουν να γίνουν πεζοδρόµια µε προδιαγραφές σε όλες τις τουριστικές περιοχές. ∆εν θα έπρεπε να ήταν το ζητούµενο το 2023 αλλά είναι. ∆ιασύνδεση τουριστικού προϊόντος µε τον πρωτογενή τοµέα όχι µε λόγια και ευχολόγια αλλά µε συγκεκριµένες δράσεις. Προστασία των φυσικών αποθεµάτων της Κρήτης και ανάδειξη τους τεχνοκρατικά.
• Γιατί κάποιος να ψηφίσει Μανώλη Μαρινάκη; Ποια είναι η δική σας υπόσχεση προς τους ψηφοφόρους;
Έχω διατελέσει επί τρεις δεκαετίες στέλεχος σε πολυεθνικές και έχω την γνώση και την εµπειρία να διαχειριστώ τεχνοκρατικά τα θέµατα του τουρισµού και όχι µόνο µε ροµαντισµό και πολιτική γλώσσα. Ξεκίνησα από απλός υπάλληλος και εξελίχτηκα µέσα από την εργασία µου που µου επιτρέπει να έχω συναίσθηση των προβληµάτων και των αναγκών των εργαζοµένων. Μιλάµε για την πολυπόθητη επέκταση τώρα και δεκαετίες δίχως πραγµατικό προγραµµατισµό µε βάρκα την ελπίδα. Η επέκταση µπορεί να επιτευχθεί αλλά µόνο από τεχνοκράτες και γνώστες του αντικειµένου και όχι από αερολογίες… ∆ιετέλεσα Νοµαρχιακός Σύµβουλος και πρόεδρος του τµήµατος τουριστικής ανάπτυξης Χανίων επί Νοµαρχίας Κατσανεβάκη όπου τα Χανιά από ουραγός την Κρήτης έδωσαν τεχνογνωσία στις νοµαρχίες της Ελλάδος και οδηγούσαν το άρµα της Κρήτης. Αυτή η περίοδος είναι η περίοδος που µου έδωσε πολιτική οντότητα και η όποια αναγνωρισιµότητα οφείλεται στα χρόνια αυτά. Αξιό αναφοράς είναι το κεντρικό έντυπο των Χανίων σε µορφή περιοδικού 54 σελίδων µεταφρασµένο σε 21 γλώσσες. Στην έκθεση της Κίνας ήταν το έντυπο της Ελλάδος που µοιράστηκε από τον ΕΟΤ αφού ήταν το µόνο που µπορούσε να διαβαστεί από τους φορείς. Για πρώτη φορά δηµιουργία σποτ και DVD Νοµού 90 λεπτών από τον σκηνοθέτη κ. Παπαδουλάκη. ∆ηµιουργήθηκε ετήσιος ξενοδοχειακός οδηγός για τις εκθέσεις την εποχή που ακόµα το διαδίκτυο ήταν στα σπάργανα. Τυπώνονταν σε ετήσια βάση χάρτης σε 230.000 αντίτυπα που µοιράζονταν από τα ξενοδοχεία του Νοµού δωρεάν στους πελάτες. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η τουριστική ιστοσελίδα του Νοµού ήταν µεταφρασµένη σε 22 γλώσσες. Ακόµα και σήµερα δεν νοµίζω να υπάρχει αντίστοιχη στην Ελλάδα. Ζητώ τη στήριξή σας γιατί η προσφορά είναι σηµαντικό στοιχείο της ζωής µου, γιατί είµαι πολιτικά, τουριστικά, φυσιολατρικά και Πολιτιστικά ευαισθητοποιηµένος. Είµαι πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανωλοπούλου γιατί θεωρώ χρέος µου να προσφέρω και να δώσω µέρος των όσων µπορώ στον µικρό τόπο καταγωγής µου. ∆ιαµέσου του συλλόγου έχω επαφή µε τους ανθρώπους της γης. Έχω διατελέσει Προέδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών συλλόγων Κρήτης (ΠΕΠΣΥ). Υπόσχοµαι να αντεπεξέλθω και να ανταποδώσω το χρέος µου στον τόπο.