Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Μάνος Τρυπιάς: «Ροκ είναι ένας εναλλακτικός τρόπος σκέψης και ζωής»

«Ροκ για εµένα είναι ένας εναλλακτικός τρόπος σκέψης και ζωής», σηµειώνει, µιλώντας στις “∆ιαδροµές”, ο… πολιτογραφηµένος Χανιώτης τραγουδοποιός Μάνος Τρυπιάς, ο οποίος την επόµενη Τρίτη ετοιµάζει µια µεγάλη µουσική γιορτή στη σκηνή του Bras de Freres, µε αφορµή την παρουσίαση του πρώτου προσωπικού του άλµπουµ µε τίτλο “Φράκτες και Σύνορα” που θα κυκλοφορήσει από την Plus Rec.

Μια γιορτή µε ροκ ήχο, φίλους καλλιτέχνες να µοιράζονται τη σκηνή και διάθεση για επικοινωνία µε το κοινό σε ένα ταξίδι εντός και εκτός… φρακτών και συνόρων.
Καθώς ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για την παρουσίαση του άλµπουµ συναντηθήκαµε µε τον Μάνο και µιλήσαµε µαζί του για τα νέα του τραγούδια, τη ροκ µουσική του χθες και του σήµερα, τους νέους που βγήκαν ξανά στους δρόµους αλλά και τα Χανιά που τού έδωσαν ώθηση για να έρθει πιο κοντά στα µουσικά του όνειρα.

“Φράχτες και Σύνορα” ο τίτλος του σου δίσκου Μάνο. Πού µας πάει αυτός ο δίσκος;

Αυτός ο δίσκος µας πηγαίνει είτε στο αίσθηµα της ασφάλειας που µπορεί να υπάρχει µέσα σε φράκτες και σύνορα είτε στην επιθυµία για απόδραση από αυτά. Συνεπώς, έχει µια διφορούµενη, αλληγορική σηµασία ο τίτλος του άλµπουµ ανάλογα µε το σταυροδρόµι της ζωής που βρίσκεται κάποιος και τι έχει ανάγκη περισσότερο: το αίσθηµα της ασφάλειας ή την επιθυµία διαφυγής.

Το τραγούδι και η τέχνη µας παρέχουν αυτή τη δυνατότητα για αποδράσεις;

Η τέχνη δρα καταλυτικά για να µπορέσει να βρει διεξόδους η ψυχή του ανθρώπου και να αισθανθεί ηρεµία και γαλήνη. Αυτό κυρίως έχουµε ανάγκη σαν κοινωνία. Μας λείπει η ηρεµία και η γαλήνη. Είναι τόσα τα αρνητικά ερεθίσµατα που δεχόµαστε από αυτά που συµβαίνουν γύρω µας που δεν µπορούµε να απολαύσουµε το δώρο της ζωής.

Ανήκεις στην ελληνόφωνη ροκ µουσική σκηνή. Τι σηµαίνει ροκ στις µέρες µας;

Ροκ για εµένα είναι ένας εναλλακτικός τρόπος σκέψης και ζωής. Η ροκ µουσική έχει την ιστορία της στην Ελλάδα και πιστεύω ότι πάντα θα έχει γνήσιους εκφραστές κι ένα πιστό, αυθεντικό κοινό. Από εκεί και πέρα, το ελληνόφωνο ροκ θα λέγαµε ότι έχει γνωρίσει διάφορες περιόδους, από το ΄70 κι έπειτα, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχει ένα κενό που έχει να κάνει µε τα µεγάλα συγκροτήµατα αλλά και τη “στροφή” της µουσικής βιοµηχανίας και των ακροατών σε άλλα µουσικά είδη. Θεωρώ, όµως, ότι έχει έρθει η ώρα να ξαναβγεί η ροκ στο προσκήνιο και να µας χαρίσει όµορφες στιγµές, όπως αυτές που γνωρίσαµε στο παρελθόν.

Γιατί όµως υπήρξε αυτό το κενό; ∆εν σηκώνει η εποχή µας τη ροκ µουσική ή µήπως οι νέοι είναι πιο… βολεµένοι;

∆εν νοµίζω ότι είναι βολεµένοι. ∆έχονται διαφορετικά ερεθίσµατα και ξεπήδησαν νέα µουσικά ρεύµατα. Π.χ. η ηλεκτρονική µουσική στις αρχές του µιλένιουµ, αργότερα η ραπ και τελευταία η τραπ. Νοµίζω ότι κάθε εποχή έχει και νέες µορφές έκφρασης. Ωστόσο, αρκεί να δει κανείς τον κόσµο που πηγαίνει στις συναυλίες του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ενός σοβαρού εκφραστή της ελληνικής ροκ σκηνής που πορεύεται µε σεβασµό και σοβαρότητα απέναντι στη µουσική και το κοινό, για να διαπιστώσει ότι η ροκ µουσική εξακολουθεί να συγκινεί όλες τις γενιές διαχρονικά, από εφήβους µέχρι και µεγάλους…

Αναφέρθηκες Μάνο στην τραπ. Πολλοί συνάδελφοί σου τη θεωρούν “σκουπίδι” λόγω των σεξιστικών, βίαιων, ρατσιστικών κ.λπ. στίχων που έχει. Η δική σου άποψη ποια είναι;

Σίγουρα είµαι στην απέναντι µεριά και η µατιά µου είναι κριτική προς αυτή τη µουσική. Όχι µόνο ως µουσικός αλλά και ως γονιός. Από εκεί και πέρα, όµως, δεν νοµίζω ότι έχει νόηµα να στοχοποιήσεις την τραπ µουσική τη στιγµή που αυτή αντανακλά µια κοινωνική πραγµατικότητα που υπάρχει, µεγεθυµένη µάλιστα, µέσα σε πολλές ελληνικές οικογένειες, όπου ασκείται ενδοοικογενειακή βία, βρίζονται, υπάρχουν ουσίες κ.λπ. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πριν ρίξουµε το ανάθεµα, θα πρέπει να µελετήσουµε τους λόγους που οι νέοι έλκονται από αυτή τη µουσική και τι τους ωθεί προς τα εκεί.

Πώς βλέπεις τις κινητοποιήσεις των νέων το τελευταίο διάστηµα και ιδίως των καλλιτεχνών;

Οι νέοι και ευρύτερα οι πολίτες εξεγείρονται γιατί αισθάνονται ότι βιώνουν κοινωνικές αδικίες, από ένα σύστηµα που σίγουρα δεν µας βοηθάει να έχουµε µια καλή ποιότητα ζωής. Οι νέοι νοµίζω ότι είναι συνειδητοποιηµένοι, υπάρχουν µαθητικά και φοιτητικά κινήµατα, βλέπουµε µαθητές να διαδηλώνουν δίπλα στους εκπαιδευτικούς τους κι αυτό είναι πολύ θετικό. Ειδικότερα για τους καλλιτέχνες υπήρξε αυτό το κατάπτυστο Προεδρικό ∆ιάταγµα που υποβάθµισε τις µουσικές και καλλιτεχνικές σπουδές και προκάλεσε δικαιολογηµένα την οργή των καλλιτεχνών. Το Παράρτηµα Χανίων του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, το οποίο εκπροσωπώ στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, βρίσκεται δίπλα σε κάθε συνάδελφο ο οποίος πλήττεται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και παλεύουµε κι εµείς µε κινητοποιήσεις και απεργίες για να δικαιωθούµε. Παράλληλα, ως Σύλλογος είµαστε αλληλέγγυοι προς κάθε κινητοποίηση ενάντια στην κοινωνική αδικία που που υπάρχει.

Μάνο δεν είσαι από τα Χανιά αλλά έχεις επιλέξει να ζεις και να δηµιουργείς εδώ. Θεωρείς ότι αυτή η απόφαση σού στέρησε καλλιτεχνικές ευκαιρίες ή έδωσε ώθηση στο καλλιτεχνικό σου όραµα;

Σίγουρα το δεύτερο. Το µαγικό τοπίο και η ενέργεια που µου δίνει αυτή η πόλη διεύρυναν τους καλλιτεχνικούς µου ορίζοντες και µε έκαναν να σκέφτοµαι πιο θετικά για την τέχνη και τη µουσική και να κάνω πράξη αυτό που ονειρευόµουν από παιδί. Θεωρώ, δηλαδή, ότι η απόφασή µου να είµαι στα Χανιά έδωσε ώθηση στα όνειρά µου.

Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει δραµατικά το τοπίο της µουσικής παραγωγής. Συνήθως, πλέον, βλέπουµε να κυκλοφορούν µεµονωµένα τραγούδια κι όχι άλµπουµ. Πώς το βιώνεις αυτό;

∆ύσκολοι καιροί. Έχουν αλλάξει οι εποχές και προσπαθούµε να προσαρµοστούµε στις καινούριες συνθήκες. Προσωπικά σε αυτή την περίοδο της ζωής µου έχω την τύχη να έχω ένα συµβόλαιο µε µια εταιρεία που στηρίζει κάθε µου βήµα – κι είµαι πολύ ευτυχισµένος γι’ αυτό. Από εκεί και πέρα, γενικότερα, είναι πολύ δύσκολο για κάθε νέο µουσικό να επικοινωνήσει τη µουσική και το έργο του. Όπως γράφουµε και σε ένα τραγούδι που θα ακουστεί την Τρίτη “είµαστε ξεκρέµαστοι σε άτυχους καιρούς”. Εύχοµαι αυτό κάποια στιγµή να αλλάξει και να δοθεί λίγος περισσότερος χώρος στους νέους. Κυρίως στο ραδιόφωνο που µας αφορά περισσότερο και όπου πλέον κυριαρχούν τα play list, παρά τις φωτεινές εξαιρέσεις κάποιων ραδιοφωνικών παραγωγών που ψάχνουν καινούρια ακούσµατα και µας στηρίζουν.

Τι να περιµένει ο κόσµος που θα έρθει την Τρίτη;

Η Τρίτη είναι µια γιορτή για εµένα, θα παρουσιάσω την πρώτη ολοκληρωµένη µου δουλειά, το πρώτο µου άλµπουµ. Ο κόσµος, λοιπόν, µπορεί να περιµένει µια βραδιά µε δέκα καινούρια τραγούδια και πολλές εκπλήξεις. Θα είναι µαζί µας ο Γιώργος Στρατάκης, που έχω τη χαρά να συµπράττουµε και να λέµε ένα τραγούδι στον δίσκο. Θα έχουµε stand up comedy από τον Στέλιο Ανδρεαδάκη. Θα είναι επίσης µαζί µας πολλοί αγαπηµένοι καλλιτέχνες – φίλοι που θα µοιραστούµε τη σκηνή αλλά και η µουσική µου οµάδα που είναι πάντα εκεί. Για εµένα αυτή η βραδιά θα είναι µια γιορτή.

Παρουσίαση του άλµπουµ

Το νέο του άλµπουµ του τραγουδοποιού Μάνου Τρυπιά µε τίτλο “Φράχτες και Σύνορα”, θα κυκλοφορήσει από την Plus Rec και θα παρουσιάσει την Τρίτη 28 Μαρτίου στις 21:30 στο Bras de Freres.
Τη σκηνή θα µοιραστούν µαζί του ο µουσικός και ερµηνευτής Γιώργης Στρατάκης, ο οποίος συµµετέχει στο album, καθώς και οι καλλιτέχνες Κώστας Φιωτάκης, Γιάννης Χίνος, Selana Smith, Λευτέρης Κουκουράκης, Joe Dalton, Μιχάλης Βόλακας και Bαγγέλης Λαρεντζάκης. Τον Μάνο Τρυπιά θα πλαισιώσει η µουσική οµάδα των Kώστα Αλµπάνη (ηλεκτρική κιθάρα), Έλενα Ορµιλιότου (βιολί), Νίκος Κούσης (πλήκτρα), Σάκης Σακελλαρίδης (µπάσο), Ανδρέας Κοµπολίτης (κρουστά), Γιώργος Μυλωνάκης (τύµπανα). Στιγµές γέλιου θα χαρίσει στο κοινό µε Stand up Comedy ο κωµικός Στέλιος Ανδρεαδάκης. Tην εκδήλωση θα ανοίξει η ταλαντούχα Λήδα Ξυπολητά και την παρουσίαση της βραδιάς έχει επιµεληθεί ο ραδιοφωνικός παραγωγός Νεκτάριος Πετροδασκαλάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα