Η πόλη με τη μεγαλύτερη άνοδο θερμοκρασίας στην Ελλάδα από το 1960 μέχρι σήμερα είναι τα Χανιά, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας.
Την έρευνα φέρνουν στο προσκήνιο οι “Πράσινοι Χανίων”, κρούοντας το “καμπανάκι κινδύνου” για την πάλαι ποτέ πόλη των γιασεμιών που πλέον κατακλύζεται από το τσιμέντο.
Η ΕΡΕΥΝΑ
Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δημοσιογραφίας Δεδομένων (EDJNET) επεξεργάστηκε κλιματικά δεδομένα του European Centre for Medium – Range Weather Forecasts, συγκρίνοντας τη μέση θερμοκρασία σε όλους τους δήμους της χώρας για τη δεκαετία του 1960 και για τη δεκαετία 2009 – 2018, που αποτυπώνουν με απτό τρόπο τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.
Στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι από τις 20 πόλεις με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, τη μεγαλύτερη αύξηση θερμοκρασίας έχουν κατά σειρά: Tα Χανιά (+2,26°C), η Λαμία (+1,94 °C), τα Τρίκαλα (+1,84 °C), η Αθήνα (+1,73°C), οι Σέρρες (+1,52 °C) και η Θεσσαλονίκη (+1,48 °C). Σε όλη τη χώρα, τις μεγαλύτερες αυξήσεις έχουν ο δήμος Τυμπακίου (+2,81°C) στον νομό Ηρακλείου, το παραθαλάσσιο χωριό Καμηλάρι στη νότια Κρήτη (+2,71 °C) και το χωριό Πιτσίδια (+2,71 °C),στον νομό Ηρακλείου και αυτό.
Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, μπορεί μια αύξηση π.χ. της τάξης του 1,5 βαθμού, όπως συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη και στην Κατερίνη, να φαντάζει μικρή, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για δραματική αλλαγή. Για παράδειγμα, κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα 20 ημέρες με θερμοκρασία νύχτας άνω των 30 βαθμών, αντί για 5.
Αν στα επόμενα χρόνια υπάρξει μια νέα αύξηση 1,5 βαθμού Κελσίου (ιδανικό σενάριο), αυτό θα συνεπάγεται τα εξής: Οι δασικές εκτάσεις που θα καίγονται ετησίως θα αυξηθούν κατά 41%, οι ακραίοι καύσωνες που κανονικά εμφανίζονται μία φορά στα είκοσι χρόνια, θα αυξηθούν κατά 173%, οι ραγδαίες βροχοπτώσεις θα αυξηθούν κατά 10%.
Αν αυξηθεί η θερμοκρασία κατά 2 βαθμούς, τότε οι δασικές εκτάσεις που θα καίγονται ετησίως θα αυξηθούν κατά 62%, οι ακραίοι καύσωνες κατά 478% και οι ραγδαίες βροχοπτώσεις κατά 21%. Οι περιοχές της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής θα έχουν μείωση κατά 9% στα αποθέματα νερού (στο σενάριο του 1,5 βαθμού αύξησης) και 17% στους 2 βαθμούς.
ΤΑ ΑΙΤΙΑ
«Η Πόλη των γιασεμιών, με ιδιαίτερη ποικιλία γιασεμιού, κατάντησε η πόλη του τσιμέντου και των φοινίκων που πεθαίνουν από το σκαθάρι», τονίζουν οι “Πράσινοι Χανίων” στην ανακοίνωσή τους και διερωτούνται: «Τι άλλαξε από το 1960 κι οδηγηθήκαμε σε αυτή την άνοδο θερμοκρασίας στα Χανιά;».
Οι ίδιοι διαπιστώνουν τα εξής αίτια:
•Μείωση των χώρων πρασίνου και τσιμεντοποίηση: Οι παλιότεροι θυμούνται την καταπράσινη συνοικία της Χαλέπας, η οποία σήμερα έχει πλέον ελάχιστο πράσινο. Τα διάφορα έργα «ανάπλασης» συνήθως σημαίνουν εξαφάνιση, πρώτα απ’ όλα κάθε ίχνους πρασίνου και δέντρων. Δημιουργούνται πάρκα μόνο κατ’ ευφημισμόν, καθώς κυριαρχεί το τσιμέντο (Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας) και σχεδιάζεται η κοπή κι άλλων δέντρων ακόμη και στον Δημοτικό Κήπο! Η Πόλη των γιασεμιών, με ιδιαίτερη ποικιλία γιασεμιού, κατάντησε η πόλη του τσιμέντου και των φοινίκων που πεθαίνουν από το σκαθάρι.
•Πολλαπλασιασμός των ΙΧ: Τα ΙΧ έχουν πολλαπλασιαστεί στα Χανιά σε σχέση με τη δεκαετία του 1960, ενώ σε αυτά προστίθενται και χιλιάδες επιπλέον ενοικιαζόμενα ΙΧ λόγω της τουριστικής κίνησης.
•Παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στο εργοστάσιο της Ξυλοκαμάρας: Το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα των Χανίων δημιουργείται το 1967 κι ενισχύεται στη συνέχεια. Το εργοστάσιο αυτό καίει πετρέλαιο ντίζελ και καλύπτει τις ανάγκες ενέργειας όχι μόνο των Χανίων αλλά και άλλων νομών.
Στον Αποκόρωνα οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Σε επίπεδο νομού Χανίων, σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις εξής περιοχές:
• Βάμος Αποκορώνου + 2.37°C
• Γαβαλοχώρι Αποκορώνου + 2.37°C
• Ξηροστέρνι Αποκορώνου + 2.37°C
• Δαράτσο + 2.33°C
• Περβόλια + 2.33°C
• Βαμβακόπουλο +2.33°C
• Χανιά +2.26°C
• Νεροκούρου +2.26°C
•Μουρνιές +2.26°C
• Τσικαλαριά +2.26°C
• Σούδα +2.26°C
Η μικρότερη αύξηση (0,7 °C ) καταγράφηκε στην κοινότητα Βασιλόπουλου του Δήμου Πλατανιά.
Δείτε αναλυτικά την έρευνα του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας στο
https://miir.gr/el/poso-zestoteri-einai-kathe-periochi-tis-elladas-simera-se-schesi-me-ti-dekaetia-toy-60/
Τα δεδομενα του ευρωπαικου κεντρου δεν εχουν τετοια αναλυση που να μπορεις να ξεχωρισεις το βαμβακοπουλο ή τις μουρνιες απο τα χανια. Συνεπως η αναλυση που παρουσιαζεται δεν ισχυει