» Μόνη λύση για να σταµατήσουν τα δαγκώµατα είναι η διακοπή του ταΐσµατος
«Το σταµάτηµα του ταΐσµατος των χελώνων θα φέρει και το τέλος στα δαγκώµατα σε λουόµενους στο Μαράθι και αλλού». Αυτό τονίστηκε στη χθεσινή ενηµέρωση λουόµενων και παραθεριστών στην παραλία και στο λιµανάκι του Μαραθίου από τον υπεύθυνο προγραµµάτων Κρήτης του συλλόγου “Αρχέλων” κ. Γιώργο Βράµπα και το Λιµενικό Σώµα.
Στον χώρο της παραλίας αφέθηκαν ενηµερωτικές αφίσες για το πώς συµπεριφερόµαστε στις χελώνες και τονίστηκε η ανάγκη τοποθέτησης πινακίδων σε Ελληνικά και Αγγλικά για τους επισκέπτες.
Τα “Χ.ν.” βρέθηκαν στην ενηµέρωση, όπου λουόµενοι πάντως εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις για το κατά πόσο η χελώνα γίνεται επιθετική λόγω του ταΐσµατος από τους ψαράδες.
«Η χελώνα έρχεται χρόνια εδώ, πάντα την τάιζαν οι ψαράδες και ποτέ δεν δάγκωνε, τώρα τελευταία έχει ξεκινήσει» ανέφεραν και ζήτησαν από τις αρχές την αποµάκρυνση της από την περιοχή ή να µεταφερθεί σε κάποιο ενυδρείο. Οι λουόµενοι επέµεναν ότι από τις χελώνες που συχνάζουν στην περιοχή µία είναι η επιθετική, η µεγαλύτερη σε µέγεθος που διακρίνεται και λόγω δύο σηµαδιών πάνω στο καβούκι της. «Εµείς είµαστε µεγάλοι σε ηλικία, µας δάγκωσε πονέσαµε αλλά µέχρι εκεί. Αν δαγκώσει κάποιο παιδί, µπορεί να είναι θανατηφόρο. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;» είπαν µεταξύ άλλων. Η απάντηση πάντως από τους υπεύθυνους είναι πως δεν είναι σύµφωνο µε τη νοµοθεσία να αποµακρύνεται η χελώνα και οποιοδήποτε άγριο ζώο από το φυσικό του περιβάλλον και ότι παραδείγµατα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό δείχνουν ότι η λύση είναι το σταµάτηµα του ταΐσµατος.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΕΛΩΝ
Μιλώντας µας ο υπεύθυνος προγραµµάτων Κρήτης του “Αρχέλων”
κ. Γιώργος Βράµπας επισήµανε πως «η µόνη λύση είναι το σταµάτηµα του ταΐσµατος των χελώνων! Έχουµε περιπτώσεις παρόµοιες και εκτός Κρήτης που το σταµάτηµα του ταΐσµατος έφερε το σταµάτηµα δαγκωµάτων! Μεταφορά της χελώνας σε άλλο σηµείο δεν µπορεί να γίνει, είναι ένα υγιές ζώο που βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον. Ακόµα και αν το µεταφέρουµε µακριά, η χελώνα θα επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον και εκεί που έχει µάθε να τρώει. Είδαµε από την επίσκεψη µας πως η χελώνα βρίσκεται γύρω από τα καΐκια και περιµένει να φάει από τα ψάρια που ξεψαρίζουν καθηµερινά».
Με βάση τις αναφορές των επισκεπτών του Μαραθίου, οι χελώνες που έχουν εντοπιστεί είναι 4. «Υπάρχει πιθανότητα να έχουν δαγκώσει όλες, δεν έχει µία αυτήν τη συµπεριφορά, γιατί και οι 4 ταΐζονται. Είναι πολύ σηµαντικό να σταµατήσει το τάισµα και όχι µόνο εδώ. Πριν µερικές ηµέρες είχαµε το ίδιο και στο λιµάνι των Χανίων. Μια χελώνα που ταΐζεται στο λιµάνι των Χανίων µπορεί να βρεθεί και εδώ σε λίγο καιρό ή του χρόνου. Είναι κάτι που καλλιεργούµε και πρέπει να το σταµατήσουµε ριζικά γιατί διογκώνεται. Αν δεν σταµατήσουµε το τάισµα, σε µερικά χρόνια θα έρχονται ακόµα περισσότερες κοντά µας για να φάνε. Πρέπει να έχουµε πάντα στη σκέψη µας πως η θάλασσα είναι το φυσικό περιβάλλον της χελώνας και εµείς µπαίνουµε σε αυτό. Φυσικά δεν λέµε σε καµία περίπτωση ότι οι λουόµενοι θα πρέπει να σταµατήσουν να κολυµπάνε ή οι ψαράδες να µην κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό που λέµε είναι ότι µπορούµε να συνυπάρξουµε» εξήγησε ο κ. Βράµπας.
Σε περίπτωση που κάποιος έλθει σε επαφή µε χελώνα καλό είναι να διατηρήσει την ψυχραιµία του, να παραµείνει ήρεµος και να αποµακρυνθεί από κοντά της. Αν η χελώνα επιχειρήσει να τον δαγκώσει, µπορεί να την απωθήσει µακριά, καθώς δεν είναι από τα ερπετά που θα επιµείνει και θα επιτεθεί και πάλι, και στη συνέχεια να αποµακρυνθεί προς τη στεριά.
Στην περιοχή πάντως αναφέρθηκε ότι οι χελώνες “στρεσάρονται” από λουόµενους που επιχειρούν είτε να φωτογραφηθούν δίπλα τους είτε να τις αγγίξουν µε κουπιά από κανό.