Μαχητική παρουσία από τη Λαϊκή Συσπείρωση
«Η Λαϊκή Συσπείρωση θα βρεθεί πιο ψηλά μετά τις 8 του Οκτώβρη, για να αποτελέσει ακόμα πιο αποφασιστικά την 100% γνήσια λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση για τις ανάγκες των πολλών», επισημαίνει σε συνέντευξή της στα “Χανιώτικα Νέα” η Μαρία Γιαννάκη, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στην Π.Ε. Χανίων με την Λαϊκή Συσπείρωση. Εκπαιδευτικός, Μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, της Ένωσης Γονέων Χανίων, της Ομοσπονδίας Γονέων Κρήτης και του Δ.Σ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας η κα Γιαννάκη επισημαίνει την ανάγκη υλοποίησης σειράς έργων σε επίπεδο Κρήτης, με προτεραιότητα στα έργα αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, αντιπλημμυρικά, αθλητικών υποδομών, σχολικής στέγης, χώρων πολιτισμού, δομών ΑΜΕΑ, και βρεφονηπιακών σταθμών.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
• Ποια είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που θεωρείτε πως χρειάζεται στην Περιφέρεια Κρήτης;
Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως και την επόμενη μέρα των εκλογών θα έχουμε απέναντί μας ένα κράτος εχθρικό για τις ανάγκες των πολλών, που με την πολιτική του δυσχεραίνει ολοένα και περισσότερο τους όρους διαβίωσης του εργαζόμενου, της νεολαίας, της φτωχού αγρότη, του αυτοαπασχολούμενου. Έχοντας αυτό ως κριτήριο, δηλαδή την ίδια του τη ζωή, εμείς καλούμε τον κόσμο να επιλέξει και στην κάλπη της Κυριακής.
Γιατί το δίλημμα είναι τι περιφερειακή αρχή θέλουμε. Θέλουμε περιφερειακή που θα υπακούει πιστά στις κεντρικές πολιτικές επιλογές και θα τις εξειδικεύει και παρακάτω στο νησί μας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των λίγων ή περιφερειακή αρχή που θα συγκρούεται με αυτές και θα έχει στον προσανατολισμό της να αξιοποιεί κάθε χαραμάδα που αφήνει το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο για μέτρα που σήμερα θα ανακουφίζουν τους εργαζόμενους, τη λαϊκή οικογένεια, θα στοχεύουν στη βελτίωση των όρων ζωής τους;
Όλα τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε τις βασικές μας ανάγκες στη δουλειά, την υγεία, τη μόρφωση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό να παρουσιάζονται ως ανέφικτο από τους εκπροσώπους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια, ακριβώς επειδή τα κόμματα που τους στηρίζουν είναι απόλυτα δεσμευμένα στην πολιτική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά που στον πυρήνα τους έχουν το κέρδος και άρα αντιμετωπίζουν τις ανάγκες μας ως κόστος.
Αφού λοιπόν αποδέχονται αυτή τη στρατηγική της ανάπτυξης για τους λίγους και της διασφάλισης της κερδοφορίας τους, αντικειμενικά βρίσκονται απέναντι στις ανάγκες των πολλών.
Τώρα, αν μέσα στα έργα που γίνονται για να εξυπηρετήσουν κάθε φορά κάποιο τμήμα του κεφαλαίου, πχ του τουριστικού, και αν από όλα τα εκατομμύρια που κυκλοφορούν γύρω μας και συγκεντρώνονται σε λίγες τσέπες, μπορεί να καλυφθεί όπως όπως και καμιά λαϊκή ανάγκη, έχει καλώς. Αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι που πρέπει να αλλάξει για να ανασάνει ο κρητικός λαός και βέβαια αυτό δεν γίνεται με ανάθεση του αγώνα.
Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης σε κατεύθυνση σύγκρουσης με αυτή τη στρατηγική. Αναγκαία προϋπόθεση ωστόσο είναι ο λαός και το κίνημά του, που κομμάτι του είναι οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, οργανωμένα, αποφασιστικά να φέρει στο προσκήνιο όλα όσα πραγματικά έχει ανάγκη, να δυναμώσουμε μαζί τις λαϊκές διεκδικήσεις και μέσα στα όργανα της τοπικής διοίκησης, σε περιφέρεια και δήμους.
• Ποιες προτεραιότητες βάζετε για τα Χανιά;
Θα έλεγα όλα τα παραπάνω. Ξέρουμε όλοι τις σημαντικές ελλείψεις στα Χανιά σε αντιπλημμυρικά έργα. Βιώσαμε στις πλημμύρες του 2019 τις συνέπειες, με την πορεία αποκατάστασης των καταστροφών 5 χρόνια μετά να βρίσκεται μόλις στο 50%. Έργα αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Φυσικά όλα αυτά απαιτούν και τη στελέχωση των αντίστοιχων υπηρεσιών με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, για το οποίο καμία ουσιαστική διεκδίκηση δεν είδαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Αντιθέτως, οι περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές αποδέχονται τη συρρίκνωση των υπηρεσιών κι έτσι βλέπουμε εργολαβίες για έργα ζωτικής σημασίας να παίρνουν παράταση στην παράταση και χρηματοδότηση στη χρηματοδότηση, με κερδισμένους πάντα τους ιδιώτες και σε πολλές περιπτώσεις με κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
Ο νομός μας στενάζει από την έλλειψη αθλητικών υποδομών, σχολικής στέγης, από χώρους πολιτισμού, από δομές ΑΜΕΑ, από τους αναγκαίους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Είναι αποκαρδιωτικό το στοιχείο ότι στα Χανιά θέση σε βρεφικό σταθμό βρήκε μόλις το 2,5%, ότι στην Κίσσαμο δεν υπάρχει ούτε ένα βρεφικό τμήμα, κ.ά.
Ματώνουν οικονομικά σήμερα τα νέα ζευγάρια, που αναγκάζονται να πληρώνουν 300 και 400 ευρώ σε ιδιωτικούς σταθμούς, σε μια περίοδο που οι όροι διαβίωσης δυσχεραίνουν μέρα με τη μέρα, από την ακρίβεια, τους λογαριασμούς, τα υψηλά ενοίκια και το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα.
• Έχετε ασχοληθεί με ζητήματα εκπαίδευσης κι ένα που αφορά έντονα και διαχρονικά τα Χανιά είναι αυτό της σχολικής στέγης.
Για να μιλήσουμε για τη σχολική στέγη, θα πρέπει να ορίσουμε τι σημαίνει πραγματικά, γιατί από ότι φαίνεται δε σημαίνει για όλους το ίδιο. Το σχολικό κτίριο δεν αποτελεί απλά ένα σωρό από τούβλα και ντουβάρια, που μια φορά στα 5 χρόνια περνάω ένα βάψιμο και μάλιστα πανηγυρίζω και γι’ αυτό, όπως είδαμε να συμβαίνει στα Χανιά.
Το σχολικό κτίριο είναι ο χώρος που τα παιδιά μας συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, κοινωνικοποιούνται, αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους, περνούν εκεί τη μισή τους μέρα. Εφόσον συμφωνούμε σε αυτό, σημαίνει ότι το λιγότερο που αξίζουν τα παιδιά μας σήμερα είναι σύγχρονα, ασφαλή σχολεία, με όλους τους αναγκαίους χώρους (αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εργαστηρίων, σίτισης, χώρους αθλητισμού, βιβλιοθήκες, κλπ).
Αντί για όλα αυτά βλέπουμε τα σχολεία μας χρόνο με τον χρόνο να ρημάζουν, να μένουν ασυντήρητα, τα κοντέινερς να φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και τα παιδιά μας να στοιβάζονται κυριολεκτικά σε 25άρια τμήματα μέσα σε αίθουσες κλουβιά. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Μουσικού σχολείου που βρεθήκαμε τις προηγούμενες μέρες, του 4ου ειδικού δημοτικού, του ΕΠΑΛ Κισσάμου, δεκάδων νηπιαγωγείων.
Ακόμα και το ζήτημα του 1ου ΓΕΛ, με τις μεγάλες κινητοποιήσεις που ζήσαμε την τελευταία βδομάδα, τη ρίζα του έχει στην έλλειψη σχολικής στέγης. Κι εδώ οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο και είναι όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, όπου ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε και οι εκπρόσωποί τους στην τοπική διοίκηση ακολουθούσαν πιστά. Κατάργησαν τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, μέσω του οποίου είχαμε φτηνά και ποιοτικά σχολεία. Λίγο πριν την κατάργησή του χτίστηκε και το τελευταίο σχολείο στα Χανιά. Ακολούθησε ο Καλλικράτης που μετέφερε την αρμοδιότητα της σχολικής στέγης, χωρίς βέβαια την αναγκαία χρηματοδότηση, στην τοπική διοίκηση, από την οποία δε βρήκε καμία αντίσταση. Κι έτσι σήμερα, η ανέγερση νέων σχολείων δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη από δήμους και περιφέρεια αφού αντιμετωπίζεται ως κόστος. Δήμοι και περιφέρειες αντιθέτως καταφεύγουν στη λύση των ΣΔΙΤ, επιδοτώντας ουσιαστικά μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, με κόστος πολλαπλάσιο που πληρώνουν οι δημότες και με τα σχολεία να ανήκουν για 30 χρόνια στους εργολάβους. Και πάλι δηλαδή όλα για τους ιδιώτες. Σκεφτείτε μόνο πόσα χρόνια ακούμε για τα ΣΔΙΤ στα Χανιά, με τα οποία όπως και πρόσφατα επιβεβαίωσαν συμφωνούν οι εκλεκτοί της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, και σε πόσα χρόνια από σήμερα θα τα δούμε με τα μάτια μας.
• Πολύ σοβαρό και το πρόβλημα της έλλειψης στέγης για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Μπορεί να βοηθήσει η τοπική αυτοδιοίκηση στην κατεύθυνση αυτή;
Φυσικά και μπορεί. Και δεν το λέμε θεωρητικά. Έχουμε συγκεκριμένα παραδείγματα. Κάτω από την πίεση των μαζικών κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών στην ΕΛΜΕ Πειραιά, πέτυχαν την καταβολή επιδόματος σίτισης στέγασης ύψους 220-300 ευρώ μηνιαίως από τους δήμους Πόρου, Αγκιστρίου, Ύδρας, Σπετσών. Στην Αίγινα πέτυχαν 50% έκπτωση στη μετακίνηση με το αυτοκίνητο. Προτάσεις που έχουμε επανειλημμένα καταθέσει στα συμβούλια της τοπικής διοίκησης και απορρίπτονται από τις πλειοψηφίες με βάση το εγκληματικό ζύγι κόστους-οφέλους που υπηρετούν. Αντίστοιχα σε αυτή την κατεύθυνση υλοποίησης μέτρων ουσιαστικής στήριξης των εκπαιδευτικών αλλά και των φοιτητών και εργαζομένων στην υγεία μπορεί να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία δήμων και περιφέρειας για την ανέγερση σύγχρονων εστιών.
• Αισιοδοξείτε για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής;
Ναι. Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Όπου πάμε εισπράττουμε θετικό κλίμα, αναγνώριση των θέσεων, της στάσης που έχουν κρατήσει όλα τα τελευταία χρόνια οι εκλεγμένοι μας, της συνέπειας. Στα ψηφοδέλτιά μας θα βρείτε ανθρώπους που προέρχονται από το εργατικό, το νεολαιίστικο, το λαϊκό κίνημα της πόλης. Που πρωτοστάτησαν σε όσες κατακτήσεις μετρήσαμε για τις ανάγκες των πολλών. Ανθρώπους από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, που συμπορεύονται μαζί μας. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα βρεθεί πιο ψηλά μετά τις 8 του Οκτώβρη, για να αποτελέσει ακόμα πιο αποφασιστικά την 100% γνήσια λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση για τις ανάγκες των πολλών.