Γνωριμία με τη μουσική διαδρομή του συνθέτη και δεξιοτέχνη στο μπουζούκι Αντώνη Κατινάρη θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παραβρεθούν στην μουσική παράσταση με τίτλο “Με Μπαγλαμάδες και μπουζούκια – τραγουδάμε Αντώνη Κατινάρη, τον σολίστα από τα Χανιά», την Δευτέρα 24 Ιουλίου στον προμαχώνα Σαν Σαλβαδόρ.
Για την ζωή του Αντώνη Κατινάρη μας μίλησε η Μαρία Κατινάρη, μουσικός, κόρη του συνθέτη, δημιουργός της Λαϊκής Ορχήστρας Αντώνη Κατινάρη.
Όπως τονίζει: «Ο πατέρας μου υπήρξε δυνατή προσωπικότητα, ευφυής, φοβερός ατακαδόρος, χιουμορίστας πνευματώδης και χαρισματικός καλλιτέχνης με την δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι, στην σύνθεση και ενορχήστρωση λαϊκών τραγουδιών. Γεννήθηκε στο παλιό λιμάνι των Χανίων από γονείς μικρασιάτες κι αυτή η υπέροχη Ιωνική ρίζα του σε συνδυασμό με τα ακούσματα του τόπου, μπλέχτηκε ιδανικά και καρποφόρησε κι άνθισε μέσα του ο ανθός της αγάπης και του πάθους για τη μουσική κι αυτό φάνηκε από την παιδική του ηλικία.
Σε ηλικία μόλις οκτώ ετών ο μικρός Αντώνης αρχίζει να σκαλίζει το μπουζούκι του θείου του με αντάλλαγμα να σκάβει και να περιποιείται τον κήπο του.
Παράλληλα ξεκινά να μαθαίνει κάποια (πολλά) πράγματα πάνω στο όργανο από έναν κουρέα, τον Ν. Σαριμανώλη, που υπήρχε στην γειτονιά του!
Στα δεκάξι του χρόνια ο νεαρός Αντώνης είναι ήδη επαγγελματίας και περιζήτητος μπουζουξής. Δουλεύει σε διάφορα μαγαζιά που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη των Χανίων και Ηρακλείου) και συνεργάζεται με γνωστούς καλλιτέχνες της Κρήτης (Κώστας Παπαδάκης ή Ναύτης, Αντώνης Παπαμαρκάκης ή Τσεσμές, Νίκος Χειλίδης, Παντελής Ανδρουλάκης, Γιώργος Αλεξάκης, Στέλιος Βασιλοδημητράκης, Γιώργος Λαμπαθές, Νίκος Σαριμανώλης και άλλοι.
Στα λαϊκά κέντρα των Χανίων καταφθάνουν περιστασιακά γνωστοί καλλιτέχνες από την Αθήνα στα λεγόμενα “εξτρά” τους, όπως η Ρίτα Σακελλαρίου, ο Λουκάς Νταράλας, ο Γιώργος Τσιμπίδης, Ιορδάνης Τσομίδης, η Καίτη Γκρέυ κ.ά. με τους οποίους ο Κατινάρης γνωρίζεται, κάνει φιλίες, συνεργάζεται μαζί τους κι αρχίζουν τα καλέσματα της Αθήνας. Στις αρχές της δεκαετίας του΄60 ο Κατινάρης, φτασμένος κι αναγνωρισμένος στα Χανιά, παίρνει τις μεγάλες αποφάσεις κι έρχεται στην Αθήνα αναζητώντας διέξοδο στις μουσικές του αγωνίες. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εδραιώνει την φήμη του σαν εκτελεστής -άριστος χειριστής του τρίχορδου και του τετράχορδου στη συνέχεια- και ύστερα από ένα βραχύβιο πέρασμα από την RCAVictor του Ορφανίδη όπου ντουετάρισε με τον Τσιμπίδη, καθιερώνεται ως μόνιμος σολίστας στην Columbia παίζοντας πρώτο-δεύτερο μπουζούκι μαζί με τον Σπύρο Λιόση και άλλους δεξιοτέχνες, παίζοντας τις μεγαλύτερες λαϊκές επιτυχίες.
Ιδιαίτερα αποδοτική θα είναι η σύμπραξη και η φιλία του με την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.
Δεν είναι τυχαίο ότι η εργογραφία του αριθμεί εκατοντάδες τραγούδια σε δίσκους 45 στροφών και “έφυγε” 29/10/1999 σε ηλικία 67 ετών κι είχε πολλά να δώσει ακόμα… Ακολουθώ με ευλάβεια τις ιδέες, τα χνάρια και το φως του».
Σε ερώτησή μας για το πως δημιουργήθηκε η Λαϊκή Ορχήστρα Αντώνη Κατινάρη, η κα Κατινάρη απαντά ότι «δημιουργήθηκε από μνήμες κι από εσωτερική ανάγκη κι επιθυμία δική μου, να τον νοιώθω κοντά μου σε ότι μουσικό κάνω.
Έτσι κι αλλιώς είναι παρών παντού, αλλά είναι τιμή στη μνήμη του να ακούγεται το όνομά του, όπως τότε που δημιουργούσε.
Νοιώθω πιο δυνατή έτσι, τον έχω μαζί μου αρχηγό. Αυτή η ορχήστρα λοιπόν είναι ευέλικτη, πολυπρόσωπη, δεν επιδοτείται από πουθενά και αποτελείται από φίλους μουσικούς που στηρίζουν με θέρμη κι αγάπη τις μουσικές μου διαδρομές.
«Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε μέσα στη μουσική. Τι είναι το τραγούδι για εσάς;», ρωτάμε την Μαρία Κατινάρη, που απαντά:
«Ξεκίνησα δειλά να δοκιμάζω τις αντοχές μου στην μουσική μου περιπλάνηση, με την υπόσχεση στον πατέρα μου να μη χάσω τον εαυτό μου στον δρόμο.
Κρατάω αυτή την υπόσχεση σαν φως βαθιά μέσα μου και συνεχίζω το ταξίδι. Απομυθοποίησα το θέμα καριέρας και φήμης και επικεντρώθηκα στην ομορφιά και στον πλούτο της μουσικής.
Η μουσική και το τραγούδι είναι η ασπίδα και το φυλαχτό μου σε κάθε δυσκολία.
Γεννήθηκα από δυο καλλιτέχνες που τους ένωσε η μουσική. Και τώρα που αυτοί οι δυο λείπουν, πάλι έρχεται η μουσική να με παρηγορήσει και να με ενώσει με τους γονείς μου και φυσικά με τον κόσμο.
Πως να ξεπουλήσω, πως να θυσιάσω προς χάρη κάθε ματαιοδοξίας και εμπορικού “σουξέ” μια τέτοια ιερή σχέση… Νιώθω τον εαυτό μου σαν ένα δέντρο πολύριζο και συνάμα πανσπερμικό. Οι ρίζες μου είναι η από καταγωγής κληρονομιά μου, το πάτημά μου στη γη -το τραγούδισμα της μάνας μου, το μπουζούκι του πατέρα μου, το σαντούρι του παππού, οι αμανέδες και τα νανουρίσματα των παππούδων της ιωνικής γης που έφτασαν στ’ αυτιά μου, καθόρισαν την πορεία μου και την ύπαρξη μου στο μουσικό χώρο.
Ό,τι βίωσα κι ό,τι βιώνω στη ζωή μου είναι μέσα από την μουσική. Η ζωή είναι μουσική, πότε θλιμμένη και πότε χαρούμενη».
Η συναυλία
Η συναυλία – αφιέρωμα στον Αντώνη Κατινάρη με τίτλο “Με μπαγλαμάδες και μπουζούκια” θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, στις 21:30, στον Προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Τη συναυλία συνδιοργανώνουν οι: Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων, Δήμος Χανίων, ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων “Ο Άγιος Πολύκαρπος”. Η Μαρία Κατινάρη κόρη του συνθέτη και η μουσική της παρέα, συνοδεία της “Λαϊκής Ορχήστρας Αντώνη Κατινάρη,” τιμούν και παρουσιάζουν μια μουσική παράσταση που αφορά τη ζωή και το συνθετικό έργο του λαϊκού δημιουργού Αντώνη Κατινάρη.
Παίζουν και τραγουδούν: Μαρία Κατινάρη (φωνή), Δημήτρης Δημόπουλος (φωνή), Στέλιος Βαρβέρης (μπουζούκι), Αλέξανδρος Κεντρής (μπουζούκι), Μεχάκ Χατζατουριάν (ακορντεόν), Κώστας Σπηλιόπουλος (κόντρα μπάσο), Γιούλη Δανιγγέλη (πιάνο), Γιώργος Ντάλλης (μπαγλαμά – τζουρά) και Αντώνης Κουτελιέρης (κιθάρα).