Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Μαρία Βλαζάκη: «Χανιώτες και επισκέπτες θα αγαπήσουν το νέο Μουσείο»

Η επίτιμη δ/ντρια Αρχαιοτήτων μιλά για το όραμα της δεκαετίας του ’90 που αποτελεί πλέον πραγματικότητα

Έναν θύλακα Πολιτισμού αντάξιο της ιστορίας και της αρχαιολογικής κληρονομιάς τους απέκτησαν τα Χανιά με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο που άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του στη Χαλέπα.

Με αφορμή το σπουδαίο αυτό γεγονός, μιλήσαμε με τον άνθρωπο που οραματίστηκε την δημιουργία του από την δεκαετία του ΄90 και δρομολόγησε σε μεγάλο βαθμό την υλοποίησή του. Πρόκειται για την επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διευθύντρια των αρχαιολογικών ανασκαφών στο μινωικό ανάκτορο στο λόφο Καστέλι Μαρία Βλαζάκη. Η κα Βλαζάκη μιλά για το πώς προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου Μουσείου, τις δυσκολίες και τα στάδια μέχρι την ίδρυσή του.

• Πώς νοιώθετε που ένα όραμα έγινε πραγματικότητα;

Είναι μεγάλη η συγκίνηση που έχω.Είναι το Μουσείο όλων των Χανιωτών, των ανθρώπων της πόλης και του Νομού. Είναι ένα έργο ζωής, ένα έργο που χρειαζόταν στην πόλη μας από παλιά και νιώθω πολύ τυχερή που βρήκα το χώρο, το ξεκίνησα, το συνέχισα και συνέβαλα στην ολοκλήρωση του. Νοιώθω πραγματικά πολύ μεγάλη τύχη που μπορώ να βλέπω σήμερα ολοκληρωμένο το Μουσείο και τους ανθρώπους να το επισκέπτονται.

• Ποια ανάγκη δημιούργησε τότε την ιδέα ίδρυσης ενός νέου Μουσείου;

Η ανάγκη για να δημιουργηθεί ένα ένα Μουσείο υπήρχε από παλιότερα. Όταν ανέλαβα το 1990 υπήρχε αυτό το μεγάλο θέμα του ότι τα ευρήματα δεν χωρούσαν στο παλιό μουσείο στο ναό του Αγ. Φραγκίσκου, δεν είχαμε αποθήκες, τα εργαστήρια ήταν πολύ περιορισμένα, δεν είχαμε χώρο για μια περιοδική έκθεση, για εκπαιδευτικά προγράμματα. Βέβαια βρίσκαμε λύσεις αλλά περιορισμένες. Συνέχισαν να ψάχνω χώρο γύρω από το υπάρχων μουσείο αλλά πάλι δεν υπήρχε τρόπος.

• Γιατί επιλέξατε την περιοχή της Χαλέπας ;

Είχαμε ζητήσει από το Πολυτεχνείο το κτιριακό συγκρότημα της Μεραρχίας αλλά ήθελε να ιδρύσει σχολή Καλών Τεχνών. Μονόδρομος ήταν η Χαλέπα. Υπήρχε το Στρατόπεδο Χατζιδάκη αλλά ήταν χαρακτηρισμένος ως χώρος πρασίνου. Σε αυτήν την έκταση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο μουσείο για την πόλη.

• Ποιες δυσκολίες είχε η διαδικασία της ίδρυσης του νέου Μουσείου στη Χαλέπα;

Στην αρχή μου λέγανε: “δεν θα το καταφέρεις”, “δεν μπορείς να αποχαρακτηρίσες το πράσινο”. Απευθυνθήκαμε στο Δήμο και ο δήμος ευχαρίστως μας το παραχώρησε, αλλά έπρεπε η έκταση να αποχαρακτηριστεί από πράσινη και να γίνει χώρος ανέγερσης του Μουσείου. Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες. Τελικά το καταφέραμε. Μετά έπρεπε να βρεθούν χρήματα για να εγκριθεί η αρχιτεκτονική μελέτη, να βρεθούν χρήματα να αναγερθεί το μουσείο, να γίνει η έκθεση του μουσείου. Σιγά σιγά όλα γίνανε με όλους μαζί συνοδοιπόρους. Εγώ όλο αυτό το χρόνο ήμουν είτε προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για περίπου 20 χρόνια, είτε Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων στο Υπ. Πολιτισμού και στο τέλος Γενική Γραμματέας. Και από τα τρία αυτά πόστα αλλά και ως συνταξιούχος πλέον και Διευθύντρια των Ανασκαφών στο λόφο Καστέλι βοήθησα όσο μπορούσα για αυτό το Μουσείο και την σημερινή προϊσταμένη Ελένη Παπαδοπούλου για την έκθεση καθώς πολλά ευρήματα προέρχονται από ανασκαφές που έχω διευθύνει. Πάντα ως μια αγκαλιά με τους ανθρώπους του Μουσείου δουλέψαμε όλοι μαζί. Κι έτσι έγινε αυτή η έκθεση που σήμερα οι Χανιώτες μπορούν να απολαύσουν και να νιώσουμε όλοι περήφανοι για τον τόπο μας, για την ιστορία και τον πολιτισμό του. Οι Χανιώτες αλλά και οι επισκέπτες θα αγαπήσουν αυτό το Μουσείο, καθώς έχει κι ένα διδακτικό- εκπαιδευτικό χαρακτήρα, είναι φιλικό στον επισκέπτη και σύντομα όλοι θα μιλάνε για αυτό το μουσείο, για την ιστορία και τον πολιτισμό των Χανίων και για την ανάγκη όλων να προστατεύουμε την πολιτιστική κληρονομιά για να μπορούμε μετά να την δίνουμε ως κληρονομιά στα παιδιά μας. Πιστεύω ότι οι νέοι και τα παιδιά, που σε αυτούς απευθυνόμαστε πρώτα από όλα, αύριο θα είναι δίπλα μας για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

• Υπήρξε μια αντιπαράθεση μεταξύ εσάς και του ΥΠΠΟΑ σχετικά με το νέο Μουσείο.

Όλα ξεκίνησαν από μια δήλωση μου με την οποία ευχαριστούσα τους ανθρώπους της αρχαιολογικής υπηρεσίας και τους συμπολίτες μας, αναφερόμενη σε ένα όραμα ζωής που θα έπρεπε να μείνει έξω από κάθε κομματική εκμετάλλευση. Αυτό ίσως ενόχλησε. Επίσης δόθηκε μια υπερπροβολή στην Συλλογή Μητσοτάκη. Αντί να προβάλλεται το Μουσείο και η Έκθεση προβαλλόταν περισσότερο το πώς αποκτήθηκε αυτή η Συλλογή. Ενόχλησε το γεγονός ότι ήρθε στη δημοσιότητα η παλιά υπόθεση.

• Γιατί δεν ήσασταν εκεί κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού;

Δεν ήμουν γιατί δεν ήξερε κανείς ότι θα γίνει έτσι η όλη διαδικασία. Αν είχα προσκληθεί βεβαίως και θα ήμουν εκεί. Οι Χανιώτες άρχισαν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και νομίζω ότι αυτό ενόχλησε ακόμη περισσότερο. Νομίζω ότι είναι λάθος να τονίζονται όλα αυτά και να γίνεται επίθεση στο πρόσωπο μου, διότι φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα