Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

“Μαρινάρισµα” των θέσεων στα όργανα της ΕΕ

‘‘Μαρινάρισµα’’ είναι η διαδικασία της εµβάπτισης τροφίµων σε συχνά όξινο υγρό µε µπαχαρικά πριν το µαγείρεµα. Αυτό επιδιώκει και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, µετά την παταγώδη αποτυχία του στις εκλογές του ευρωκοινοβουλίου.

Να δούµε την εξέλιξη και ποιοι τελικώς θα κληθούν να αναλάβουν τις καίριες θέσεις στις Βρυξέλλες. Θέσεις που είναι το Άλφα και το Ωµέγα των αποφάσεων που λαµβάνονται στις Βρυξέλλες για τους πολίτες της ΕΕ. Και κυρίως για να δούµε πόσο θα εξακολουθήσει να πληρώνουµε εµείς τη ρωσο-ουκρανική διένεξη, ή τι πολιτική θα εφαρµοστεί πλέον για τη µετανάστευση.

Σε άτυπη διαδικασία συνήλθε το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο την ώρα σύνταξης του παρόντος, προκειµένου να προτείνουν, συζητήσουν και τελικώς να αποφασίσουν ποιοι θα πάρουν τις καίριες θέσεις των βασικών οργάνων της ΕΕ. Οι αποφάσεις αυτές παίζουν απόλυτο ρόλο για την πρόταση και στη συνέχεια για την αποδοχή και εφαρµογή όλων των τοµέων πολιτικής στο σύνολο των πολιτών και των κρατών µελών της ΕΕ. Μέχρι σήµερα συνηθιζόταν να τοποθετούνται επικεφαλής των βασικών οργάνων της ΕΕ άτοµα κοινής επιλογής του άξονα Παρίσι – Βερολίνο, που όµως τώρα, έπαθε ένα εκπληκτικά σηµαντικό «στραπάτσο» από την επιλογή της ψήφου των Ευρωπαίων πολιτών στα πλαίσια εκλογής των αντιπροσώπων της Ευρώπης στο υπερεθνικό κοινοβούλιό της.

Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ακουστεί ονόµατα που είχαν δήθεν «κλειδώσει» στις θέσεις αυτές όπως της νυν προέδρου φον ντερ Λάϊεν για δεύτερη θητεία στην Κοµισιόν, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα (António Costa) για τη θέση του προέδρου του Συµβουλίου. Ταυτόχρονα ε΄χαν ήδη «περάσει» στον τύπο τα ονόµατα της Μαλτέζας Ροµπέρτας Μέτσολα (Roberta Metsola) για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Εσθονή Κάγια Κάλλας (Kaja Kallas) νυν πρωθυπουργός της Εσθονίας ως επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής.

Οι άλλοι εταίροι του άξονα Παρίσι – Βερολίνο φαίνεται ότι κατάλαβαν νωρίς το λάθος του Μακρόν και βρήκαν έναν «έξυπνο» τρόπο να µην ληφθεί τώρα απόφαση για τη διαδοχή των βασικών οργάνων της ΕΕ και πρότεινε να διαχωριστεί η θέση του προέδρου του Συµβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση οι ηγέτες της ΕΕ απέτυχαν να υποστηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για άλλη µια θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το βράδυ της ∆ευτέρας (17/6/24), παρά τις διαβεβαιώσεις του Γάλλου Εµανουέλ Μακρόν και του Όλαφ Σολτς της Γερµανίας τις τελευταίες ηµέρες ότι πλησιάζουν σε συµφωνία, δήλωσαν τρεις διπλωµάτες της ΕΕ στο POLITICO.

«∆εν υπάρχει συµφωνία απόψε», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Σαρλ Μισέλ στους δηµοσιογράφους αργά το βράδυ της ∆ευτέρας µετά το δείπνο των ηγετών.
Στο όλο σκηνικό η πρωθυπουργός της Ιταλίας Μελόνι, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της από τη διαφαινόµενη πρόθεση του άξονα να την αφήσουν απέξω στις προτάσεις για την ονοµατολογία των επικεφαλής των βασικών οργάνων της ΕΕ. Και δε θα πρέπει να ξεχνιέται ότι, µεταξύ των ηγετών, η Μελόνι ήταν ένας από τους λίγους νικητές στις ευρωεκλογές, µαζί µε τον Ντόναλντ Τουσκ της Πολωνίας.
Για να δούµε όµως την όλη κατάσταση, ακόµη και στην ηγέτιδα της ΕΕ Γαλλία, φαίνεται ότι και ο πρωθυπουργός της χώρας Αττάλ, ζήτησε από τον Μακρόν να είναι διακριτικός µέχρι τις βουλευτικές εκλογές της χώρας, όπως και πολλοί υποψήφιοί του, που αρνούνται να εκτυπώσουν στις αφίσες τους τη µορφή του προέδρου.

Σε µια προσπάθεια να επεξηγηθεί η λήψη τελικής απόφασης για τα άτοµα αυτά οφείλεται στο ότι φοβούνται οι ηγέτες αυτοί τι θα γίνει µε το µέλλον δυο θεµάτων, ήτοι της µετανάστευσης και των χρηµάτων που στέλνονται στην Ουκρανία.
Κανείς όµως, δε φαίνεται να διαβλέπει ότι και τα δυο αυτά θέµατα τις πλέον αδύναµες χώρες οι οποίες βλέπουν να µειώνονται και σε µερικές περιπτώσεις, µάλιστα, εξαιρετικά δυναµικά, οι γλίσχρες εκταµιεύσεις πόρων που έχουν δοθεί ως αντάλλαγµα στις χώρες αυτές, για να εφαρµόζουν τις αρχές του κοινοτικού κεκτηµένου. Εκεί ανήκει και η χώρα µας και πρέπει να µας απασχολήσει ιδιαίτερα αυτό το θέµα. Και θα πρέπει να περιµένουµε πολλές αντιδράσεις τουλάχιστον από εκείνους που το διαλαλούν, ότι δε θα ενδώσουν εύκολα να εξακολουθήσουν µια αντι-ευρωπαϊκή πολιτική τουλάχιστον µε µια πρόεδρο της Κοµισιόν, πρώην υπουργό άµυνας της Γερµανίας και περιφερόµενου υποστηρικτή του Ζελένσκι σε όλα τα µήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

Τα θέµατα αυτά όµως, δεν είναι δυνατόν να αγνοούνται εξακολουθητικά, εφ όσον µέχρι στιγµής έχουν δηµιουργήσει ένα νέο κύµα φτώχειας στους πληθυσµούς της ΕΕ και οδήγησαν (τουλάχιστον στη φάση αυτή) σε αποχή από τις κάλπες. ∆εν πρέπει να αφεθεί η ευκαιρία αυτή να πάει χαµένη για να διορθωθούν τα σηµεία που πονούν σήµερα και ίσως είναι ώρα να αφήσουµε να µαριναριστούν οι υποψηφιότητες για τα βασικά όργανα και να εξωτερικευτούν οι ενδείξεις που οδηγούν στη δηµιουργία πλειοψηφιών.
Το ζητούµενο είναι να διαφανεί τρόπος διακυβέρνησης της ΕΕ που να είναι κοινά αποδεκτός από τα κράτη µέλη, µε βάση τις αρχές που περιγράφονται στις Συνθήκες.

¹https://www.politico.eu/article/leaders-fail-to-agree-on-von-der-leyens-second-term/?utm_source=email&utm_medium=alert&utm_campaign=Leaders%20fail%20to%20agree%20on%20von%20der%20Leyen%E2%80%99s%20second%20term%C2%A0
² https://www.europe1.fr/politique/legislatives-la-colere-sourde-de-la-majorite-contre-emmanuel-macron-4253302


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα