Στις 50 μονάδες έκλεισε τον πρώτο μήνα του 2016 ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) –ένας σύνθετος δείκτης ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας.
Καταγράφοντας τιμή χαμηλότερη από τις 50,2 μονάδες του Δεκεμβρίου, ο δείκτης υπέδειξε σταθεροποίηση στον τομέα, έχοντας υποστεί απότομη κάμψη κατά τη διάρκεια του 2015.
Ο Samuel Agass, οικονομολόγος της Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI ανέφερε: «Η πρώτη έρευνα του 2016 για τον Δείκτη PMI υπέδειξε ότι οι λειτουργικές συνθήκες στις εταιρείες μεταποίησης στην Ελλάδα παρέμειναν αμετάβλητες. Οι παραγωγοί αγαθών ανέφεραν μεγαλύτερη σταθερότητα στο περιβάλλον εργασίας τους κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, υποδεικνύοντας μια κατά κάποιο τρόπο στροφή από την κρίση στην οποία βυθίστηκε ο κλάδος το 2015. Ενθαρρυντικό, για τις επιχειρήσεις, είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2007, ενώ οι τιμές εισροών μειώθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα ενός έτους. Ωστόσο, οι όγκοι των εισερχόμενων νέων παραγγελιών εξακολούθησαν να παραμένουν σε πλαίσια συρρίκνωσης. Αντίστοιχα, η παραγωγή κατέγραψε και πάλι μείωση, ενώ περιορίστηκαν περαιτέρω οι όγκοι αδιεκπεραίωτων εργασιών. Αν δεν υπάρξουν σημάδια ουσιαστικής βελτίωσης στους προαναφερόμενους τομείς, είναι απίθανο να σημειωθεί οποιαδήποτε έντονη οικονομική ανάπτυξη τους προσεχείς μήνες».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών ανέφεραν οριακή υποχώρηση των επιπέδων παραγωγής κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι η μείωση της παραγωγής αποδόθηκε στην έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Η συρρίκνωση της παραγωγής ήταν αποτέλεσμα της περιορισμένης ποσότητας αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων που διατηρούν οι κατασκευαστές.
Οι νέες παραγγελίες που έλαβαν οι εταιρείες μεταποίησης στην Ελλάδα, μειώθηκαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε από τον Δεκέμβριο του 2015 παραμένοντας, ωστόσο, μέτριος σε γενικές γραμμές. Οι όγκοι νέων εργασιών υποχωρούν κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2014. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών συρρικνώθηκαν επίσης στο ξεκίνημα του έτους. Ωστόσο, ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκαν οι νέες εργασίες από το εξωτερικό εξασθένησε στον ηπιότερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα 15 περιόδων της έρευνας.
Δεδομένου ότι τα επίπεδα νέων παραγγελιών υποχώρησαν περαιτέρω, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών εξακολούθησαν να μειώνουν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα.
Η αγοραστική δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας περιορίστηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο. Ως εκ τούτου, τα αποθέματα προμηθειών μειώθηκαν. Τα επίπεδα αποθεμάτων αγορών υποχωρούν κάθε περίοδο της έρευνας από τον Αύγουστο του 2008.
Για πρώτη φορά σε διάστημα ενός έτους, οι τιμές εισροών υποχώρησαν στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας. Ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκε η μέση επιβάρυνση κόστους επιταχύνθηκε στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2009. Δεδομένου ότι το κόστος εισροών υποχώρησε, οι παραγωγοί αγαθών έκαναν περαιτέρω περικοπές στις μέσες τιμές χρέωσης. Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης ήταν σταθερός.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.