Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Μάρκος Κλωνιζάκης

Αναπληρωτής καθηγητής κλινικής και αγγειακής φυσιολογίας στο πανεπιστήμιο Sheffield Hallam

Εδώ και 25 χρόνια ζει στο εξωτερικό, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια ηγείται της ερευνητικής ομάδας LENI (lifestyle Exercise Nutrition Improvement) που ασχολείται με το πως οι αλλαγές σε καθημερινές συνήθειες και πρακτικές μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε σοβαρές ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.
O λόγος για τον Χανιώτη Μάρκο Κλωνιζάκη που εργάζεται ως αναπληρωτής καθηγητής κλινικής και αγγειακής φυσιολογίας στο πανεπιστήμιο Sheffield Hallam στη Μεγάλη Βρετανία.
Στο μικροσκόπιο του ενδιαφέροντος της ερευνητικής ομάδας LENI βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το πως επιδρά η άσκηση, η διατροφή και το κάπνισμα ή και το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην κλινική εικόνα των ανθρώπων.
Στο πλαίσιο αυτό, η έρευνα έχει καταδείξει τα πολλαπλά ευεργετικά οφέλη της κρητικής διατροφής ως μέρος της μεσογειακής διατροφής.

“ΚΛΕΙΔΙ” Η ΠΡΟΛΗΨΗ
Σε ό,τι αφορά τη διατροφή ο κ. Κλωνιζάκης επεσήμανε ότι οι έρευνες έχουν καταδείξει ότι κάποιος, ο οποίος ασκείται δύο φορές την εβδομάδα και ακολουθεί το μεσογειακό πρότυπο, έχει μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσει κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα σε σύγκριση με κάποιον που μόνο ασκείται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες της LENI πραγματοποιούνται σε πραγματικές συνθήκες, με σταδιακές αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα των ατόμων που συμμετέχουν. Έτσι, σταδιακά αντικαθίστανται από το τραπέζι τους κάποια άλλα φαγητά από όσπρια, λαχανικά κ.λπ. καθώς και κάποια συστατικά από κάποια άλλα. Το ίδιο συμβαίνει και με την άσκηση.
«Το αξιοσημείωτο είναι ότι πάνω από το 90% εκείνων που ακολούθησαν το πρόγραμμα μετά από 6 μήνες συνέχισαν να το ακολουθούν υιοθετώντας αυτό το μοντέλο διατροφής και άσκησης καθώς είδαν τα ευεργετικά οφέλη που είχαν», σημείωσε ο κ. Κλωνιζάκης και πρόσθεσε ότι συνολικά τα συστήματα Υγείας που διαθέτουν περιορισμένους πόρους θα πρέπει να επενδύσουν στην πρόληψη: «Πρόληψη, βέβαια, δεν σημαίνει ένα σποτάκι στην τηλεόραση ή μια προτροπή από τον υπουργό Υγείας. Είναι να παρέχεις στο άτομο επιλογές, προγράμματα διατροφής και προγράμματα άσκησης προσιτά και προσβάσιμα από όλους. Αυτά δυστυχώς, δεν υπάρχουν κι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Αγγλία. Κι όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι πολύ πιο εύκολο και στοιχίζει πολύ λιγότερο να τραβήξεις πίσω κάποιον που είναι προδιαβητικός και ετοιμάζεται να πέσει στο “πηγάδι” του διαβήτη από το να τον βγάλεις όταν θα πέσει μέσα».

ΔΕΙΝΟΠΑΘΕΙ Η… ΕΡΕΥΝΑ
Ο Μάρκος Κλωνιζάκης ανήκει στους χιλιάδες νέους επιστήμονες που αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό, καθώς στην Ελλάδα οι ερευνητές… δεινοπαθούν χωρίς να τους παρέχεται στοιχειώδης υποστήριξη: «Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι που δουλεύουν στην Ελλάδα αλλά δεν υπάρχουν πόροι για έρευνα κι όταν υπάρχουν δεν κατανέμονται αξιοκρατικά. Από εκεί και πέρα, επειδή είχα την ευκαιρία να κάνουμε ένα πρόγραμμα μαζί με το ΑΠΘ, αυτό που διαπίστωσα είναι ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα έλλειψης υποδομών. Ελλείψεις σοκαριστικές».

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Σε ό,τι αφορά την πανδημία ο Χανιώτης ερευνητής ερχόμενος από την Αγγλία μια χώρα που δοκιμάστηκε σκληρά λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης Τζόνσον, τόνισε ότι δυστυχώς δεν έχουν γίνει ακόμα αντιληπτές οι σοβαρές συνέπειες της κατάστασης.
«Εχουμε περιορίσει το θέμα κορωνοϊός στους θανάτους. Ωστόσο, αυτοί είναι μόνο μια πτυχή του θέματος, γιατί ο κορωνοϊός αφήνει πολλά “κουσούρια”. “Κουσούρια” που αφορούν νευρολογικά, υπατικά, αναπνευστικά προβλήματα που δεν φεύγουν μέσα σε 1 ή 2 εβδομάδες. Και σε αυτό το επίπεδο η Αγγλία παρότι χτυπήθηκε πολύ από τον κορωνοϊό, έκανε κάτι σημαντικό: έδωσε πολλά χρήματα για έρευνα. Οχι μόνο για τα εμβόλια, αλλά και για τις συνέπειες του κορωνοϊού σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα, εμείς μελετάμε πως επηρεάζει η φυσική κατάσταση ενός ατόμου την εξέλιξη της νόσου σε αυτό», ανέφερε ο κ. Κλωνιζάκης.

“ΑΝΟΙΧΤΗ” Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συζήτησή μας ρωτήσαμε τον Χανιώτη ερευνητή αν επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα: «Φυσικά αγαπώ την Ελλάδα και την Κρήτη. Δεν έφυγα ούτε λόγω πολέμου ούτε κυνηγημένος. Ωστόσο, παρότι έκανα μια προσπάθεια κατά το παρελθόν να γυρίσω πίσω δεν έγινε κάτι. Όπως με άλλες προσπάθειες που έκανα πάντα υπήρχε ένας σκόπελος στη μέση. Από την άλλη όσο μεγαλώνεις και κάνεις οικογένεια τόσο πιο δύσκολο γίνεται να γυρίσεις. Κάποια στιγμή πάντως θα γυρίσουμε. Αν θα είναι στη σύνταξη ή νωρίτερα δεν το γνωρίζω!».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα