∆ιεθνές και κορυφαίο αίτηµα, οµόθυµο, σαφές και αµετάβλητο των Ελλήνων από εποχής Μελίνας Μερκούρη, παραµένει η διεθνοποίηση και επιστροφή των λεηλατηθέντων από τον Λόρδο Έλγιν γλυπτών του Παρθενώνα, πράγµα που γίνεται ζήτηµα ηθικής τάξεως. Το χειρότερο, ότι κατάντησαν ν’ αποκαλούνται αυτά τα αριστουργήµατα της παγκόσµιας πολιτιστικής κληρονοµιάς, «Ελγίνεια Μάρµαρα», έναντι του ορθού «Γλυπτά του Παρθενώνα».
Αν γίνονται συνεννοήσεις κάτω απ’ το τραπέζι µε το Βρετανικό Μουσείο, να µας δανείσει τα µάρµαρα και το δεχθούµε, θα είναι απαράδεκτη και ολέθρια επιλογή. Ποτέ δεν δανείζει κάποιος κάτι που δεν του ανήκει. Αν δεχθούµε το δανεισµό, αναγνωρίζουµε de facto την ιδιοκτησία τους.
Βαφτίζεται ο δανεισµός «επαναπατρισµός», ό,τι αδιανόητο, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι µια τέτοια επιστροφή χαρακτηρίζεται «επικοινωνιακό παιχνίδι». Είναι προτιµότερο να παραµείνει και να σέρνεται ως έχει το θέµα σήµερα, γιατί αλλιώς εννοείται ότι οι ιδιοκτήτες δανείστηκαν τους θησαυρούς τους απ’ αυτούς που τους έκλεψαν. Είναι σαν να σου ‘κλεψε κάποιος το ρολόι και του λες να στο επιστρέψει και αυτός σου απαντά «στο δανείζω για λίγο και µετά µου το ξαναδίνεις.
Εάν η κυβέρνηση συµφωνούσε στον δανεισµό των γλυπτών εκ περιτροπής σε αντιστάθµισµα να πάρουν άλλα αρχαία δικά µας για ορισµένο χρόνο, που θα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, αυτό θα ισοδυναµούσε µε αναγνώριση του ”ιδιοκτησιακού” καθεστώτος του εν λόγω µουσείου, ανατρέποντας τη µέχρι σήµερα ακολουθούµενη εθνική τοποθέτηση.
Οι Βρετανοί θέλουν κάποιο συµβιβασµό, που οι όροι του να είναι υπέρ αυτών. ∆εν υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίσουν ότι οι θησαυροί αυτοί αποτελούν προϊόν κλοπής και δεν πρόκειται να δεχθούν τον επαναπατρισµό τους, γιατί πιστεύουν ότι δεν θα ξαναγυρίσουν στο Λονδίνο. Ας συµβιβαστούµε λοιπόν έστω στην περίπτωση του δανεισµού, χωρίς παροχή ανταλλάγµατος άλλων αρχαίων, γιατί έτσι κι αλλιώς αν επιστρέψουν εδώ θα ισχύσει η φράση «δανεικά κι αγύριστα».
Ο Έλγιν, που κατηγορήθηκε για βανδαλισµό και ο λόρδος Βύρων τον αποκάλεσε «κατάρα των Αθηνών», κατάφερε να µεταφέρει τα µάρµαρα ατµοπλοϊκώς στην Αγγλία και τα φύλαξε στο υπόγειο του µεγάρου του. Λέγεται ότι ένα πλοίο βούλιαξε µε άγνωστο περιεχόµενο. Τα κλεµµένα, ο Έλγιν πούλησε στο Βρετανικό ∆ηµόσιο έναντι 35.000 λιρών και από το 1816 εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο. Πρόκειται για τµήµα της µετώπης του Παρθενώνα, µία Καρυάτιδα, ένα κίονα απ’ το Ερέχθειον και γλυπτά απ’ το ναό της Απτέρου Νίκης.
Εµείς υφιστάµεθα τη νοοτροπία της Βρετανικής αποικιοκρατικής συµπεριφοράς, ότι τα µάρµαρα ”απεκόπησαν’ και δεν λέµε την ακριβώς ιστορική λέξη, ότι εκλάπησαν από τον Έλγιν.