Την ευκαιρία να προσεγγίσουν και να συνδεθούν µε έννοιες όπως συµπερίληψη και ενσυναίσθηση, µέσα από το παιχνίδι και την καλλιτεχνική έκφραση, αλλά και να λειτουργήσουν συνεργατικά στο πλαίσιο οµάδων, θα έχουν τα παιδιά που θα συµµετέχουν στο 3ο Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ για Παιδιά και Εφήβους που έχει τίτλο “∆ώσε µου φωνή να ακουστώ” και θα πραγµατοποιηθεί Τρίτη 30 και Τετάρτη 31 Ιουλίου στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα λειτουργήσουν εργαστήρια µουσικοκινητικής µε τη Μάρω Θεοδωράκη, θεάτρου µε τη Μαρία Λεκάκη, χορού µε την Ελτίνα Ταβουλάρη και τραγουδιού µε τη ∆έσποινα ∆ρακάκη.
Μιλώντας στις “διαδροµές” η Μάρω Θεοδωράκη, που µαζί µε τη Μαρία Λεκάκη εµπνεύστηκαν αυτό το Φεστιβάλ πριν 3 χρόνια και το συνδιοργανώνουν µε το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία και τους στόχους του: «Με τη Μαρία Λεκάκη τολµήσαµε να προτείνουµε αυτή τη δράση στον πρόεδρο του Βενιζελείου Ωδείου κ. Γιάννη Αντωνογιαννάκη, ο οποίος το αγκάλιασε από την πρώτη στιγµή. Το Φεστιβάλ αυτό επιχειρεί µέσα από τις τέχνες, δηλαδή το τραγούδι, τη µουσική, τον χορό, το θέατρο και την αφήγηση παραµυθιού, να συνδεθούν τα παιδιά µε έννοιες και αξίες, όπως συµπερίληψη, συµπόρευση, οµαδικότητα, ενσυναίσθηση κ.ά. Πιστεύουµε ότι η τέχνη είναι το καλύτερο µέσο για να µπορέσουν τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες να συνδεθούν µε αξίες και να µάθουν να λειτουργούν συνεργατικά».
ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΩΝ
Συνεχίζοντας η κα Θεοδωράκη τόνισε πως «είναι πολύ σηµαντικό τα παιδιά στη σηµερινή εποχή να µάθουν να λειτουργούν σε οµάδες, αφού το τάµπλετ, το ίντερνετ, τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ., που δυστυχώς πολλά παιδιά χειρίζονται από πολύ µικρές ηλικίες, αποµονώνουν τον άνθρωπο».
Στην ερώτησή µας αν η τέχνη πλεονεκτεί έναντι άλλων µορφών εκπαίδευσης λόγω της αµεσότητας και της συγκίνησης που προκαλεί η κα Θεοδωράκη απάντησε: «Η τέχνη ζητάει συµµετοχή και διδάσκει υπευθυνότητα, ανάληψη ευθύνης και τόλµη. Συγχρόνως η τέχνη προάγει την έκφραση µέσω της φαντασίας -που κι αυτό είναι κάτι που περιορίζεται µέσα από τους υπολογιστές- αλλά και βοηθάει τα παιδιά να εκφραστούν συναισθηµατικά. Εν ολίγοις µέσω της τέχνης µπορείς να πεις σπουδαία πράγµατα στα παιδιά µέσα από έναν πιο ευχάριστο τρόπο, µέσα από παιχνίδι, δράση και αλληλεπίδραση».
Στην παρατήρησή µας, ότι τα καλλιτεχνικά µαθήµατα έχουν εξοβελιστεί τα τελευταία χρόνια από την εκπαίδευση η κα Θεοδωράκη σχολίασε: «Είναι απίστευτο που στο Λύκειο όπου τα παιδιά βρίσκονται µέσα σε µια πολύ αγχωτική συνθήκη λόγω πανελληνίων κ.λπ., να απουσιάζει η µουσική, ο χορός, η ζωγραφική κ.ά. που θα µπορούσαν να εκτονώσουν τα παιδιά. Σε άλλες χώρες οι τέχνες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι όµως και στην Ελλάδα. Άραγε θέλουµε τα παιδιά µας να γίνουν µόνο τεχνοκράτες; Μας ενδιαφέρει µόνο να καλλιεργούµε τον ανταγωνισµό και το ποιος θα έχει τις µεγαλύτερες επιδόσεις; Αυτό είναι το νόηµα της εκπαίδευσης ή της ζωής;».
«ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ∆ΡΟΜΟΥΣ»
Συνέπεια του εξοβελισµού των καλλιτεχνικών µαθηµάτων από την εκπαίδευση είναι να εµπεδώνεται σταδιακά µία αντίληψη στην κοινωνία ότι οι τέχνες είναι κάτι περιττό ή µία πολυτέλεια: «Κι όχι µόνο αυτό αλλά η τέχνη αντιµετωπίζεται υποτιµητικά, σαν να προορίζεται µόνο για διασκέδαση κι ο καλλιτέχνης είναι απλώς ένας διασκεδαστής. Είναι η ίδια νοοτροπία που θεωρεί ότι αν το παιδί γίνει δικηγόρος ή γιατρός θα είναι ευτυχισµένο. Για παράδειγµα έχω πολλά παιδιά στη σχολή υποκριτικής που διδάσκω που πήραν το πρώτο πτυχίο µόνο και µόνο για τους γονείς τους κι έρχονται στα 30 να γίνουν ηθοποιοί. Θα πρέπει κάποια στιγµή να αντιληφθούµε ότι οι τέχνες ανοίγουν δρόµους για πολλά παιδιά», σηµείωσε η κα Θεοδωράκη.
«ΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙ∆ΙΑ»
Συνεχίζοντας τόνισε ότι θα πρέπει οι γονείς να αφουγκράζονται τις επιθυµίες των παιδιών: «Τα παιδιά µιλάνε. Το θέµα είναι ποιος τα ακούει και τι σηµαίνει ακούω το παιδί µου. Το ρωτάω µόνο αν πήγε καλά στο µάθηµα, αν πρέπει να φάει φαγητό ή αν έβαλε τη ζακέτα του; Συστήνω, λοιπόν, ως γονιός αλλά κι ως µουσικοπαιδαγωγός ας αφήσουµε οι γονείς στην άκρη τα κινητά κι ας διαβάσουµε ένα βιβλίο µαζί µε το παιδί µας. Ας ακούσουµε µαζί µια µουσική, ας πάµε µια βόλτα στο βουνό. Αυτά είναι βασικά πράγµατα, πέρα από τη ζακέτα, το φαγητό κ.λπ.».
Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και λόγω του ό,τι το φετινό πρόγραµµα έχει ως βασικό θέµα την έννοια της συµπερίληψης, το φεστιβάλ έχει ως τίτλο “∆ώσε µου φωνή να ακουστώ”: «Πολλά παιδιά, παιδιά µε δυσλεξία, αυτισµό, ιδιαιτερότητες, παιδικά µονογονεϊκών οικογενειών κ.λπ. θέλουν να ακουστούν αλλά δεν µπορούν. ∆εν τους δίνεται ο χώρος».
«ΕΧΩ ΒΑΘΙΑ ΣΥΝ∆ΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΧΑΝΙΑ»
Καταλήγοντας η κα Θεοδωράκη αναφέρθηκε στη σχέση της µε την Κρήτη και τα Χανιά υπογραµµίζοντας ότι τόσο για προσωπικούς όσο και για καλλιτεχνικούς λόγους θα ήθελε το Φεστιβάλ για Παιδιά και Εφήβους να συνεχιστεί στο µέλλον.
«Χαίροµαι πραγµατικά που κάνουµε αυτό Φεστιβάλ στην Κρήτη για τρίτη συνεχόµενη φορά, γιατί για εµένα η σύνδεση που έχω µε την Κρήτη είναι βαθιά. Έχω περάσει τα παιδικά µου καλοκαίρια στον Γαλατά και η συνεργασία, ως µουσικού, µε το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων είναι για εµένα ιδανική. Χαίροµαι επίσης που οι γονείς ανταποκρίνονται σε αυτή την πρωτοβουλία και κάθε χρόνο έχουµε και περισσότερες συµµετοχές».
Πληροφορίες – εγγραφές
Το 3ο Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ για Παιδιά και Εφήβους “∆ώσε µου φωνή να ακουστώ” θα πραγµατοποιηθεί Τρίτη 30 και Τετάρτη 31 Ιουλίου στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα λειτουργήσουν εργαστήρια µουσικοκινητικής µε τη Μάρω Θεοδωράκη, θεάτρου µε τη Μαρία Λεκάκη, χορού µε την Ελτίνα Ταβουλάρη και τραγουδιού µε τη ∆έσποινα ∆ρακάκη.
Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους από 5 έως 17 ετών και για κάθε ηλικιακή κατηγορία διαµορφώνονται ξεχωριστές οµάδες. Την καλλιτεχνική επιµέλεια του Φεστιβάλ έχει η Μαρία Λεκάκη. Πληροφορίες-εγγραφές 6939243831 – 2821043067.
Στο βιβλιοπωλείο “Σαµιαµύθι”
Την Πέµπτη 1 Αυγούστου στις 19:30 το απόγευµα, η συγγραφέας, µουσικός και µουσικοπαιδαγωγός Μάρω Θεοδωράκη θα βρεθεί στο βιβλιοπωλείο “Σαµιαµύθι” (Αποκορώνου 152 και Εφέδρων Πολεµιστών) όπου θα υπογράψει τα νέα της βιβλία. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: 2821405572.
Σεµινάριο για τη φωνή στη σκηνή
Η Μάρω Θεοδωράκη στις 5 Αυγούστου, 18:00 µε 22:00, στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων θα πραγµατοποιήσει ένα σεµινάριο για τη φωνή στη σκηνή το οποίο απευθύνεται σε ηθοποιούς, αλλά και κάθε ενήλικα που ενδιαφέρεται για την παρουσία πάνω στη σκηνή για τις ανάγκες κάποιας οµιλίας, παρουσίασης κ.λπ.