Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Μαρτύριο… της σταγόνας στην κοιλάδα του Ταυρωνίτη

» Χωριά χωρίς νερό για µέρες όλο το καλοκαίρι!

 

Το µαρτύριο της… σταγόνας υποµένουν κάτοικοι των χωριών στην κοιλάδα του Ταυρωνίτη καθώς η παροχή νερού από τα µέσα καλοκαιριού µέχρι και σήµερα είναι  προβληµατική. Χρυσαυγή (Μούλετε), Καλλιθέα, Πολεµάρχι αντιµετωπίζουν σοβαρό πρόβληµα ακόµα και στο νερό ύδρευσης!

Στη Χρυσαυγή συναντάµε την κ. Αλεξάνδρα Μπρουντζίνσκα ( Aleksandra Brudzinska) και τον σύζυγο  της Τόµας Τερλέκι ( Tomasz Terlecki), από την Πολωνία,  που εδώ και 6 χρόνια ζουν το µεγαλύτερο µέρος του χρόνου στο χωριό. Μάλιστα η κ. Brudzinska έχει γράψει και ένα βιβλίο στα Πολωνικά για την Κρητική κουζίνα!

«Ζούµε 6 χρόνια και δεν είχαµε ποτέ πρόβληµα ύδρευσης, φέτος η κατάσταση είναι απίστευτη και φέρει ευθύνη η ∆ΕΥΑΒΑ» µας λένε και η κ. Αλεξάνδρα εξηγεί: «Από τις  18 Ιουλίου  αντιµετωπίζουµε τεράστια προβλήµατα. Κόπηκε το  νερό για 24 ώρες χωρίς να έχουµε καµία ενηµέρωση!  Απλά για 24 ώρες δεν είχαµε νερό και όταν ήλθε πάλι η πίεση ήταν πολύ χαµηλή. Αυτό συνεχίσθηκε για µέρες!  Μέσα στον Ιούλιο είχαµε ένα   πανηγύρι στο χωριό ήλθε ο ∆ήµαρχος και είπε ότι από µικροφώνου ότι “υπάρχει πρόβληµα µε  νερό, όλοι πρέπει να το προσέχουµε”. Να το κάνουµε! Αλλά την ίδια στιγµή υπάρχουν τα   ντουζ σε Ταυρωνίτη, Κολυµπάρι, Πλατανιά που λειτουργούν όλη µέρα ,  βλέπουµε τους ανθρώπους στον  Πλατανιά να πλένουν τα πεζοδρόµια τους και την ίδια στιγµή εµείς να µην έχουµε νερό ούτε για να πιούµε!».

Η συνοµιλήτρια µας συνεχίζει την εξιστόρηση των γεγονότων. «Όλο το καλοκαίρι είχαµε προβλήµατα και  την Παρασκευή στις 6 Σεπτεµβρίου  κόπηκε τελείως το νερό και  δεν είχαµε   ούτε το Σάββατο, ούτε την Κυριακή. Έβαλαν κάποιες αφίσες µε ενηµέρωση ότι η δεξαµενή στη Λαχιανά έχει λίγο νερό  και πρέπει να είµαστε όλοι προσεκτικοί. Έχουµε ένα τεπόζιτο που επειδή δεν γεµίζει από το νερό όταν έχει, γιατί η πίεση είναι µικρή, το γεµίζουµε µε πλαστικά µπουκάλια, άλλοι κάτοικοι χρησιµοποιούν αντλίες αλλά και πάλι δεν αρκεί». 

Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο Τόµας µας δίνει µια εικόνα των όσων αντιµετωπίζει καθηµερινά. «Πας  στην τουαλέτα και δεν ξέρεις αν έχεις νερό στο καζανάκι, δεν ξέρουµε αν έχουµε νερό ακόµα και για το µαγείρεµα ή το πλύσιµο των πιάτων και εµείς οκ µπορούµε να αγοράσουµε νερό αλλά οι ηλικιωµένοι κάτοικοι εδώ ;»

Τους ρωτάµε αν απευθύνθηκαν στη ∆ΕΥΑΒΑ ως αρµόδια υπηρεσία. Μας δείχνουν µια σειρά από µηνύµατα στα κοινωνικά δίκτυα για τα οποία όπως είπαν δεν πήραν καµία απάντηση, και ότι πήγαν αρκετές φορές στα γραφεία της δηµοτικής επιχείρισης ύδρευσης αλλά η απάντηση ήταν ότι «πρέπει να κάνουµε οικονοµία στο νερό, αλλά το πρόβληµα είναι πως δεν έχουµε νερό καν, πώς θα κάνουµε οικονοµία; Μας είπαν ότι το νερό που πηγαίνει στον Ταυρωνίτη και στον Πλατανιά είναι από άλλο δίκτυο. Ωραία, δεν µπορεί να υπάρξει  ένας σχεδιασµός και να φέρουν νερό από µια διπλανή περιοχή που υπάρχει µεγαλύτερη επάρκεια; Υπάρχουν τεχνικές που κατασκευάζονται γέφυρες χιλιοµέτρων δεν είναι δύσκολο να φτιάξεις ένα αγωγό  5-6 χιλ. που θα φέρνει νερό.»

Η αίσθηση του ζευγαριού είναι ότι οι αρµόδιοι  «δεν ενδιαφέρονται για τους µόνιµους κατοίκους αλλά για αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του τουρισµού». Η κα  Αλεξάνδρα επισηµαίνει ότι «όλο το χωριό αντιµετωπίζει το ίδιο θέµα και µας λένε να µην µιλήσουµε για να µην έχουµε πρόβληµα. ∆εν φοβόµαστε κανένα, τα ονόµατα µας είναι Αλεξάνδρα και Τόµας και είµαστε εδώ! Είναι 21ος αιώνας, ζούµε στην Ευρώπη, όχι στην Αφρική, θα έπρεπε να υπάρχει προετοιµασία ώστε να εξασφαλιστεί η ύδρευση. Προσωπικά είµαστε  διατεθειµένοι να κάνουµε µήνυση κατά παντός υπευθύνους και να στείλουµε τα έγγραφα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο γιατί πρόκειται για παραβίαση των   ανθρώπινων δικαιωµάτων όταν δεν σου διασφαλίζουν πόσιµο νερό!».

Στο κεντρικό δρόµο της Χρυσαυγής συναντάµε τον κ. Μιχάλη Περακάκη που διατηρεί το παντοπωλείο του. «Φέτος είναι πολύ πιο οξυµένο το πρόβληµα σε σύγκριση µε πέρυσι και πρόπερσι» λέει, συµπληρώνοντας πως «όλοι έχουµε 500αρια και 1000αρια τεπόζιτα για την αποθήκευση νερού γιατί έχουµε και συχνές βλάβες στο δίκτυο.»

Με τον “νερουλά” του χωριού, τον κ. Ευτύχη  Γλυµιδάκη πηγαίνουµε στη δεξαµενή. «Κάθε µέρα την ανοίγω από τις 10 ως τις 2, ώστε να έχει µαζευτεί κάποιο νερό και να δοθεί στην περιοχή» λέει ο κ. Ευτύχης που παρατηρεί πως αν ένα σπίτι έχει µεγάλο τεπόζιτο δεν αντιµετωπίζει µεγάλα προβλήµατα καθώς αποθηκεύει νερό.

 

Τι απαντάει η ∆ΕΥΑΒΑ

Τα “Χ.ν.” απευθύνθηκαν στον πρόεδρο της ∆ΕΥΑΒΑ κ. Ευτύχη Μαυρογένη (φωτ.). «Υπάρχουν προβλήµατα, λόγω της λειψυδρίας, δεν κρυβόµαστε  αλλά υπάρχουν και υπερβολές δεν µπορώ να δεχτώ ότι δεν έχουν νερό να κάνουν ντουζ» απαντάει. Σύµφωνα µε τον κ. Μαυρογένη  εκτός από τη λειψυδρία και του ότι η δεξαµενή των Λεχιανών από την οποία υδρεύεται η κοιλάδα του Ταυρωνίτη δεν έχει µεγάλες ποσότητες νερού υπάρχει και άλλα ζήτηµα.

«Το  δίκτυο είναι µεικτό χρησιµοποιείται δηλαδή για ύδρευση και άρδευση. Νερό έρχεται σε επάρκεια αλλά όταν κάποιοι δεν υπακούν στον νεροφύλακα και αρδεύουν ασύστολα πώς θα φτάσει; Η ελιά είναι ξηρική καλλιέργεια δεν µπορεί να ποτίζεται κάθε µέρα, όλη την εβδοµάδα! Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται στο χωριό από τα Χανιά ανοίγουν τις βάνες γυρίζουν στα Χανιά και τρέχει το νερό µια εβδοµάδα».

Σύµφωνα µε τον κ. Μαυρογένη για να ενισχυθεί η παροχή νερού η ∆ΕΥΑΒΑ επισπεύδει µια γεώτρηση που σχεδιάζει στις Βουκολιές.

Εκτιµάει πως του χρόνου θα µπορεί να δοθεί από εκεί νερό ώστε να ενισχυθεί το δίκτυο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα