Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Μάστιγα η εμπορία ανθρώπων στην Ελλάδα

Ως ένα έγκλημα ταχύτατα αναπτυσσόμενο, ανάμεσα στα τρία γρηγορότερα εξελισσόμενα μαζί με των όπλων και των ναρκωτικών, το οποίο αφορά αρκετά την Ελλάδα ως χώρα προορισμού αλλά και διέλευσης, περιέγραψαν την εμπορία ανθρώπων ή αλλιώς human trafficking οι ομιλητές της εσπερίδας που διοργάνωσε χθες το απόγευμα η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων / Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Χανίων και η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων.

ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΡΦΗ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

«Αποτελεί μια σύγχρονη μορφή δουλείας που δυστυχώς συχνά μένει στην αφάνεια, με μεγάλα ποσοστά ατιμωρησίας, ενώ είναι κι ιδιαίτερα επικερδές για τους διακινητές» όπως ανέφερε μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” η κα Μαρίνα Ντονοπούλου, διευθύντρια στην Α21. Σύμφωνα με την ίδια, η Ελλάδα, λόγω της ζήτησης για φθηνά εργατικά χέρια αλλά και σεξουαλικές υπηρεσίες, αποτελεί μια χώρα προορισμού για τα θύματα, ενώ η γεωγραφική της θέση την κάνει συχνά χώρα διέλευσης για ευάλωτους πληθυσμούς που πέφτουν θύματα εμπορίας. Ερωτηθείσα αν η εισροή μεταναστών και προσφύγων στην χώρα την τελευταία δεκαετία έχει εντείνει το φαινόμενο, απαντά πως αυτό έχει συμβεί πράγματι καθώς η εμπορία ανθρώπων έχει ένα ιδιαίτερο κοινό χαρακτηριστικό, την ευαλωτότητα των πιθανών θυμάτων. «Οι μετανάστες/πρόσφυγες βρίσκονται σε τρομερά ευάλωτη θέση, λόγω οικονομικών δυσχερειών αλλά και λόγω μη υποστήριξης από το περιβάλλον τους, οπότε συχνά γίνονται “εύκολα” θύματα» σχολιάζει σχετικά. Τρομάζουν οι αριθμοί και στην χώρα μας, καθώς τα περιστατικά που καταγράφηκαν για το 2022 σύμφωνα με την έκθεση σχετικά με την εμπορία ανθρώπων είναι περίπου 300. Σύμφωνα με την κα Ντονοπούλου, παρόλο που δεν υπάρχουν ξεχωριστά στοιχεία για την Κρήτη, γυναίκες που έχουν διασωθεί και βρίσκονταν παλαιότερα σε οίκους ανοχής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν καταγγείλει πως τις έφερναν στο νησί διακινητές τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης ζήτησης από τον τουρισμό.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΗΜΑ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σημαντικό πρώτο βήμα η ενημέρωση κι η αφύπνιση, καθώς «πρώτα πρέπει να αναγνωρίσουμε τι είναι το trafficking, να αρχίσουμε να είμαστε λίγο πιο παρατηρητικοί στην ίδια μας τη γειτονιά, βλέποντας για παράδειγμα πως ένα ταξί έρχεται να παραλάβει και να ξαναγυρίσει το ίδιο άτομο στην οικία του. Στην γραμμή 1109 λαμβάνουμε ανώνυμες κλήσεις από πολίτες που παρατηρούν και θέλουν να κάνουν κάτι για αυτό και οι κλήσεις αυτές αριθμούν τις 80-100 περίπου εβδομαδιαίως» αναφέρει η ίδια, τονίζοντας πως παρόλο που υπάρχουν εξειδικευμένες αστυνομικές ομάδες σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, συνεχίζουν τις εκπαιδεύσεις, όπως για παράδειγμα αύριο Παρασκευή θα γίνει κάτι αντίστοιχο στο Ηράκλειο για όλη την Κρήτη. Τη σημασία δράσεων με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο τονίζει ο κ. Ιωάννης Τζώτζης, καθηγητής ιατρικών εργαστηρίων στο εσπερινό ΕΠΑΛ Χανίων. «Γνώμη μας είναι ότι εκτός από την μετάδοση της γνώσης, οφείλουμε σαν ίδρυμα στο οποίο φοιτούν χιλιάδες μαθητών κάθε χρόνο, να ασχοληθούμε με καίριας σημασίας κοινωνικά φαινόμενα». Με αυτόν τον γνώμονα λοιπόν όλη τη χρονιά διοργάνωσαν διάφορες δράσεις και αποφάσισαν να κλείσουν τη σχολική χρονιά με ένα πολύ σημαντικό θέμα, όπως είναι η εμπορία ανθρώπων. Οι μαθητές, σύμφωνα με τον ίδιο, ως ενήλικες είναι αρκετά συνειδητοποιημένοι ενώ φαίνεται πως ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους ζητήματα καθώς πολλές φορές προτιμούν στην τάξη κάποια αντίστοιχη ομιλία παρά μάθημα με την παραδοσιακή μορφή. «Τα νέα παιδιά πλέον έχουν το θάρρος και μιλούν για όσα βλέπουν και αυτό το βλέπουμε παντού, στους δρόμους, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.» αναφέρει σχετικά. Οι μαθήτριες του τομέα Υγείας του ΕΠΑΛ, Ράνια και Μαρία, που παρακολούθησαν την εσπερίδα μαζί με συμμαθητές τους επεσήμαναν τη σημασία της ενημέρωσης σε τέτοια ζητήματα λέγοντας πως «η εμπορία ανθρώπων είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο. Είναι κάτι που μας αφορά όλους και θα πρέπει να ενημερωνόμαστε διαρκώς γιατί έχει πάρει τραγικές διαστάσεις το τελευταίο διάστημα» ενώ κι οι δύο εξήραν την πρωτοβουλία του σχολείου στη συνδιοργάνωση της δράσης, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα σχολείο και καθηγητές που κάνουν εξαιρετική δουλειά.

 

ΣΤΟΧΟΣ Η “ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ” ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

 

«Μιλάμε για ένα θέμα που πολλές φορές πιστεύουμε ότι είναι μακριά μας αλλά τελικά είναι πολύ πιο κοντά» σχολιάζει η κα Νίκη Ηλιού, σύμβουλος ψυχικής υγείας κι υπεύθυνη ταυτοποίησης στον οργανισμό Α21, για την εμπορία ανθρώπων, επισημαίνοντας πως βρέθηκαν στα Χανιά και την Κρήτη γενικά προκειμένου να επισκεφτούν αρχές και φορείς για να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την ταυτοποίηση των θυμάτων. Η ίδια τονίζει τη δύναμη που έχει ο καθένας μας για να συμβάλει στο έργο των αρχών. Τη ρωτάμε για την εικόνα που έχει ως σύμβουλος ψυχικής υγείας, με την ίδια να σχολιάζει πως συνήθως έρχονται αντιμέτωποι με περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών από χώρες του ανατολικού μπλοκ αλλά και της κεντρικής Αφρικής που έρχονται στην Ελλάδα για εργασία, οικογένεια κι ένα καλύτερο μέλλον. «Τις εξαπατούν, τις απομονώνουν και “κόβουν” οποιαδήποτε ευκαιρία απόδρασης κι επικοινωνίας για να μη ζητήσουν βοήθεια. Για αυτό είναι σημαντικό οι πολίτες κι επαγγελματίες να συμβάλουμε όσο περισσότερο μπορούμε» δηλώνει η κα Ηλιού, επισημαίνοντας πως το ταξίδι για την αποκατάσταση και το αίσθημα ασφάλειας των θυμάτων είναι δύσκολο και μακρύ. Σύμφωνα με την κα Ηλιού, τέλος, σημαντική είναι επίσης η ψυχοκοινωνική υποστήριξη, τα εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά κι η εύρεση εργασίας για να μπορέσουν να πάρουν και πάλι τη ζωή στα χέρια τους. «Στόχος μας να δούμε τους ανθρώπους να είναι και πάλι ελεύθεροι και να στέκονται στα πόδια τους ατενίζοντας με ελπίδα το μέλλον» επισημαίνει η σύμβουλος ψυχικής υγείας, σχολιάζοντας πως κυρίως τα θύματα είναι γυναίκες, αλλά δυστυχώς υπάρχουν κι ανήλικα άτομα όπως κι άντρες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα