Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Μάστιγα ο διαβήτης και στα Χανιά

» Αυξηµένα περιστατικά και σε παιδιά

 

Αυξηµένα είναι τα περιστατικά παιδικού διαβήτη τύπου 1 στα Χανιά και γενικότερα στην Κρήτη, γεγονός που επισηµάνθηκε σε χθεσινή επιστηµονική εκδήλωση στο Νοσοκοµείο Χανίων.

Η  εκδήλωση είχε θέµα τον ζαχαρώδη διαβήτη, τις συνέπειες και τις παρενέργειες του στην καθηµερινότητα των ασθενών και πραγµατοποιήθηκε χθες το απόγευµα στο αµφιθέατρο “Κώστας Νικηφοράκης” στο Γενικό Νοσοκοµείο Χανίων, από το ∆ιαβητολογικό Ιατρείο του νοσοκοµείου.

Η Ελένη Ιωαννίδου παθολόγος, λοιµωξιολόγος, επιστηµονικά υπεύθυνη της κλινικής Ασκληπιός στο Ρέθυµνο, τόνισε πως ο ∆ιαβήτης που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα και την Ελλάδα, είναι µία επιδηµία και µε αφορµή την παγκόσµια ηµέρα για τον Ζαχαρώδη ∆ιαβήτη «είναι πολύ σηµαντικό να  επικοινωνηθούν στον κόσµο κάποια πράγµατα τα οποία δεν προλαβαίνουµε στα ιατρεία µας να τα πούµε. Επιβάλλεται µία παραγωγική συζήτηση για τον τρόπο τον οποίο πρέπει να αντιµετωπίζουµε το διαβήτη αλλά και για τα εµβόλια, τα οποία χρειάζεται να κάνει ένα διαβητικός όπως και για τις επιπλοκές που µπορεί να υπάρξουν από τη συγκεκριµένη ασθένεια».

Υπάρχει µία τάση αδιαφορίας των ασθενών Ζαχαρώδη ∆ιαβήτη και σε οδηγίες των ιατρών διότι όπως ανέφερε η κα Ιωαννίδου: «Προτιµούν να πάρουν φάρµακα παρά να αλλάξουν τρόπο ζωής, δηλαδή να αντιµετωπίζουν µε πιο φυσικό τρόπο το πρόβληµα αυτό. Όλες οι οδηγίες οι διεθνείς ξεκινάνε από την αλλαγή τρόπου ζωής, διατροφή και άσκηση». Υπάρχει όµως και ένα σηµαντικό κοµµάτι που έχει να κάνει µε τη θωράκιση του διαβητικού απέναντι στις λοιµώξεις. «Όλοι έχουν στραφεί στην θεραπεία µε τα φάρµακα και αφήνουν τα βασικά που είναι η αρχή για να χτίσεις πάνω εκεί. Είναι σηµαντική η θωράκιση του οργανισµού. Ένας διαβητικός ενήλικας πρέπει να κάνει 9 εµβόλια και οι περισσότεροι δεν έχουνε κάνει ούτε τρία. Οι διαβητικοί µεγαλύτερες ηλικίας άνω των εξήντα, πρέπει να έχουν κάνει 13 εµβόλια για να µπορεί να θωρακιστούν από τις λοιµώξεις, ώστε να µην φτάνουν σε σηµείο να µπουν στο νοσοκοµείο  ή να κάνουν δύσκολες θεραπείες”. Επιβεβαίωσε η κα Ιωαννίδου ότι οι εµβολιασµοί, διαφεύγουν και από τους γιατρούς “δηλαδή το θεωρούµε 2ης γραµµής, ενώ είναι πάρα πολύ σηµαντικός ο εµβολιασµός».

Εξήγησε επίσης  ότι «ένας διαβητικός για να µπορέσει να µπει στην διαδικασία, του να καταλάβει τι είναι ο διαβήτης του, θέλει πάρα πολλές ώρες κάτι που δυστυχώς το ∆ηµόσιο Σύστηµα Υγείας είναι πολύ δύσκολο να το προσφέρει».

Ένα από τα πολύ δύσκολα που µπορεί να βιώσει ένας διαβητικός αφορά στη νεφροπάθεια, µία από τις πιο συχνές και πιο σηµαντικές επιπλοκές του Ζαχαρώδη ∆ιαβήτη ιδίως του Τύπου 2 που είναι η πρώτη αιτία χρόνιας νόσου τελικού σταδίου. Όπως είπε η Νεφρολόγος Τόνια Παπαδάκη διευθύντρια ΕΣΥ στη Νεφρολογική Κλινική και Μονάδα Τεχνιτού Νεφρού, υπάρχει ανάγκη εκτεταµένης ενηµέρωσης των ασθενών για το τι µπορούν να κάνουν προκειµένου να µειώσουν την πιθανότητα να εµφανίσουν Νεφροπάθεια, νόσηµα µε πανδηµικές διαστάσεις. «Υπάρχουν νέα φάρµακα, νέες θεραπείες οι οποίες δίνουν αισιοδοξία για το µέλλον». Σχετικά µε την ποιότητα ζωής που µπορούν να έχουν οι διαβητικοί, η κα

Παπαδάκη είπε ότι: «Φυσικά και µπορούν και αυτός είναι ο στόχος, να έχουµε όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής και  οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι ασθενείς, δεν είναι πάρα πολύ δεσµευτικές είναι όµως ουσιαστικές για την εξέλιξη του νοσήµατος και σίγουρα µε τις νεότερες θεραπείες τα πράγµατα είναι πολύ καλύτερα από ότι παλιότερα».  Υπερτόνισε την ανάγκη συνεχούς ενηµέρωσης δεδοµένου όπως είπε ότι υπάρχουν πρωτόκολλα θεραπείας τα οποία βοηθούν στη µάχη εναντίον του διαβήτη. «∆εν είναι µία χαµένη µάχη, είναι ένας πόλεµος όπου ευελπιστούµε στο τέλος θα τον κερδίσουµε».

Τα άτοµα µε Ζαχαρώδη ∆ιαβήτη πρέπει να γνωρίζουν πως η σωµατική υγεία είναι εξίσου σηµαντική µε την ψυχική υγεία. Πρόκειται για ισορροπία στους διαβητικούς ασθενείς, στους οποίους η Παθολόγος και ∆ιευθύντρια ΕΣΥ µε εξειδίκευση στη ∆ιαβητολογία, υπεύθυνη του ∆ιαβητολογικού Ιατρείου Ενηλίκων Νοσοκοµείου Χανίων Αργυρώ Γκόγκου επισηµαίνει πως: «Τίποτα δεν είναι ανέφικτο, µε απλά βήµατα, µε καλή συνεργασία µε τους θεράποντες γιατρούς, µε πίστη, βοήθεια φίλων και οικογένειας και µε την ελπίδα για ένα καλό ΕΣΥ που θα ευνοεί και θα προάγει την ισότητα στην υγεία, τότε όλα µπορούν να γίνουν σωστά σε όσα αφορούν το Ζαχαρώδη ∆ιαβήτη”. Όπως δήλωσε η κατάσταση στα Χανιά σχετικά µε τον ∆ιαβήτη δυστυχώς στον τύπου 1 µε δεδοµένα του 2019. “…έχουµε πολύ µεγάλα ποσοστά στο νοµό Χανίων και Ηρακλείου, γενικά στην Κρήτη, σε σχέση µε την υπόλοιπη Ελλάδα. Είµαστε λίγο καλύτερα στα ποσοστά Ζαχαρώδη ∆ιαβήτη τύπου 2.  Ο επιπολασµός του διαβήτη στην Ελλάδα 2019 2021 ήταν 9,6 από καταγραφή της ∆ιεθνούς Οργάνωσης ∆ιαβήτη, αλλά τελευταίες µελέτες δείχνουν ότι το ποσοστό έχει ανέβει στο 14% και είναι πολύ ανησυχητικό».

Η κα Γκόγκου κάνει λόγο για µάστιγα, επειδή ο διαβήτης δεν πονάει µέχρι να δώσει επιπλοκές. «Γιατροί και ασθενείς αδιαφορούν λίγο, δεν είµαστε τόσο ενεργοί όσο θα έπρεπε στο θέµα της θεραπείας και της αντιµετώπισης. Πρέπει να λάβουµε υπόψη ότι στα υψηλά ποσοστά τύπου 1 στην Κρήτη µιλάµε για ∆ιαβήτη Παιδικής Ηλικίας ή  νέων, εφήβων. Αυτό είναι σαφώς ανησυχητικό και  η αύξηση αφορά και τις δύο κατηγορίες του διαβήτη 1 και 2. Ο διαβήτης τύπου 2 στα παιδιά αφορά στην παχυσαρκία η οποία στην Ελλάδα έχει αυξηµένα ποσοστά και είναι άλλο θέµα ο διαβήτης τύπου 1 στα παιδιά όπου είναι θέµα αυτόανοσίας. ∆υστυχώς δεν υπάρχει κάτι που να µπορούµε να το προβλέψουµε, όπως στον Ζαχαρώδη ∆ιαβήτη τύπου 2 των ενηλίκων που υπάρχουν ενδείξεις και µπορούµε να κάνουµε κάτι για να προλάβουµε».

Ο διοικητής του Νοσοκοµείου Χανίων Γιώργος Μπέας, τόνισε το πόσο σηµαντικό είναι να γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις µε οµιλίες και γιαυτό «στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του νοσοκοµείου που είναι ανοιχτό στην κοινωνία, οφείλουµε να διδάξουµε τον κόσµο, να περάσουµε µηνύµατα στην κοινότητα πρόληψης, ελπίδας, αντοχής σε µια σκληρή καθηµερινότητα. Είµαι περήφανος και χαρούµενος ως διοικητής µε τόσους αξιόλογους συνεργάτες στο νοσοκοµείο µας που θα συνεχίσουµε τη δραστηριότητα ενηµέρωσης της τοπικής κοινότητας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα