» Διέξοδο απεξάρτησης προσφέρει το ΚΕΘΕΑ
«Ο τζόγος όσο τον συνεχίζεις σε πάει πιο βαθιά. Εγώ απευθύνθηκα στο ΚΕΘΕΑ όταν έφτασα σε αδιέξοδο. Δεν ήμουν σωστός στη δουλειά, το σπίτι, την οικογένειά μου. Και βέβαια δεν υπάρχει τζογαδόρος που να μην είναι χρεωμένος».
Ο Κωνσταντίνος Ποθητός απέχει από τον τζόγο το τελευταίο εξάμηνο και παρακολουθεί πρόγραμμα απεξάρτησης στο ΚΕΘΕΑ στα Χανιά. Όπως ανέφερε, μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εσπερίδας με θέμα “Η αντιμετώπιση της προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια”, που διοργάνωσε το Πολυδύναμο Κέντρο του ΚΕΘΕΑ “Αριάδνη” στα Χανιά, με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” στην αίθουσα “Σταύρος Σ. Νιάρχος” του Ιδρύματος, ο ίδιος έμπλεξε με τα τυχερά παιχνίδια από νεαρός.
Από τότε υπήρχαν περίοδοι που “βυθίζονταν” στα χαρτιά και στα ζάρια κι άλλες που απείχε.
«Η πρώτη επαφή ήταν στα σχολικά χρόνια. Ίσως κάτι δεν έχεις και προσπαθείς μέσω του τζόγου να το αποκτήσεις. Λάθος κίνηση. Έτσι αρχίζει και μπαίνει στο αίμα σου ο τζόγος», σημείωσε.
Τα προβλήματα που του “φόρτωσε” η εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια ήταν πολλά. Ωστόσο, εδώ και κάποιο καιρό παλεύει να βγει από τη δίνη της εξάρτησης μέσω του ΚΕΘΕΑ.
«Στο ΚΕΘΕΑ ούτε χάπια μας δίνουν ούτε κάτι άλλο. Όλο το θέμα είναι η σκέψη και οι δραστηριότητες που αναπτύσσεις. Προσωπικά γύρισα στο ποδήλατο και το κυριότερο ξανακέρδισα αγάπη και ηρεμία. Βέβαια δεν είναι ένα εύκολο πρόγραμμα, πρέπει να θυσιάσεις ώρες και πολλά άλλα καθώς αλλάζει η ζωή σου. Όμως οι άνθρωποι του ΚΕΘΕΑ είναι δίπλα μας από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο», υπογράμμισε, ενώ τόνισε τη σημαντική συμβολή της οικογένειας προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια απεξάρτησης. «Μέσα από αυτή την προσπάθεια , είπε καταλήγοντας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Ο Κωνσταντίνος δεν είναι βέβαια ο μοναδικός άνθρωπος που έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα με τα τυχερά παιχνίδια. Στα Χανιά η έκταση του προβλήματος είναι μεγάλη, όπως τόνισε η κοινωνική λειτουργός και θεραπευτικό προσωπικό του ΚΕΘΕΑ “Αριάδνη” Σταυρούλα Παπανικολάου.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι κάθε μήνα περίπου 10 άνθρωποι προσεγγίζουν το πρόγραμμα αναζητώντας βοήθεια για να απεξαρτηθούν από τον τζόγο, ενώ άλλα 15 άτομα απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ για δικούς τους ανθρώπους.
«Είναι σταθερά υψηλά τα ποσοστά αιτημάτων για βοήθεια σε σχέση με τα τυχερά παιχνίδια στα Χανιά. Ειδικά τώρα στα “απόνερα” της καραντίνας, βλέπουμε ότι πολλοί άνθρωποι διαδικτυακά ανέπτυξαν κάποια εξάρτηση σε σχέση με αυτό», επεσήμανε.
Ως προς το προφίλ των τζογαδόρων η κα Παπανικολάου τόνισε ότι κυρίως είναι άντρες, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν παίζουν», ενώ φαίνεται ότι η εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια δεν κάνει διάκριση σε ό,τι αφορά την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, το επάγγελμα κ.λπ. Μάλιστα, οι περισσότεροι είναι «πλήρως λειτουργικοί», δηλαδή κοινωνικά και επαγγελματικά ενταγμένοι.
Οι συνέπειες, ωστόσο, του τζόγου υπονομεύουν σοβαρά αυτή τη λειτουργικότητα καθώς τα εξαρτημένα άτομα παρουσιάζουν συχνά ψυχο-κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα: «Βλέπουμε στους εξαρτημένους συμπτώματα κατάθλιψης, μελαγχολίας, εναλλαγές στη διάθεση, άγχος κ.ά. Είναι σημαντικό να πούμε ότι ο τζόγος είναι πρώτος σε θνησιμότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες εξαρτήσεις λόγω αυτοκτονιών και καρδιακών νοσημάτων», είπε καταλήγοντας η κα Παπανικολάου.
Η “ΑΠΑΝΤΗΣΗ” ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ
Ο υπεύθυνος του Πολυδύναμου Κέντρου του ΚΕΘΕΑ “Αριάδνη” στα Χανιά Γιώργος Γαβριλάκης μιλώντας για την “απάντηση” του ΚΕΘΕΑ στο πρόβλημα της εξάρτησης, επεσήμανε ότι το ΚΕΘΕΑ στα Χανιά τα 11 χρόνια που δραστηριοποιείται έχει ασχοληθεί με όλους τους τύπους εξαρτήσεων: «Τα τελευταία 9 χρόνια έχουμε αναλάβει περιπτώσεις εθισμένων στα τυχερά παιχνίδια. Η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που κάνουμε είναι εντυπωσιακά μεγάλη. Η θεραπεία που ακολουθούμε είναι μια ολιστική θεραπεία, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και διαρκεί περίπου 2 χρόνια. Δεν αποκόπτουμε το άτομο που είναι εθισμένο από την κοινωνική, επαγγελματική και οικογενειακή του ζωή, παράλληλα με αυτό γίνεται η θεραπεία και ταυτόχρονα με αυτό συμμετέχει και η οικογένεια του ατόμου στην παρέμβαση», εξήγησε ο κ. Γαβριλάκης.
Να σημειώσουμε ότι το Πολυδύναμο Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης του ΚΕΘΕΑ “Αριάδνη” στα Χανιά βρίσκεται στην οδό Κ. Σφανιανάκη 13 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στο 2821002120 και 2821087040 και μέσω email στο chania@kethea-ariadni.gr