Επισημάνσεις στην παρουσίαση του βιβλίου «Λύτρωση» του Γ. Γιαννουδάκη
Το δικό του ταξίδι προς τη «λύτρωση» από την εξάρτηση του τζόγου μέσα από τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» και με τη στήριξη οικογένειας και φίλων, περιγράφει στο ομώνυμο βιβλίου ο Γιώργος Γιαννουδάκης. Το βιβλίο παρουσιάστηκε χθες στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας και έχει εκδοθεί με έξοδα της εταιρείας ΜΟΒΙΑΚ στην μνήμη του ιδρυτή της, Μανώλη Σβουράκη.
Στο πρόβλημα του ηλεκτρονικού τζόγου που αφορά όλο και νεώτερες ηλικίες στην χώρα μας, αναφέρθηκε ο Χάρης Μπίσιας, καθηγητής Πολιτικών επιστημών: «To πρόβλημα θα είναι πολύ πιο έντονο στο μέλλον, ειδικά λόγω του ηλεκτρονικού τζόγου. Στην Ελλάδα, το 2010 ο ηλεκτρονικός τζόγος είχε 400.000 χρήστες, σήμερα έχει 800.000 και η ηλικιακή ομάδα που έχει την μεγαλύτερη αύξηση την τελευταία 10ετία είναι οι νέοι άνθρωποι μεταξύ 14 και 20 ετών. Οπότε, καταλαβαίνετε τι προβλέπεται για το μέλλον» τόνισε και σημείωσε πως το ζητούμενο είναι «να κάνουμε πρόληψη, δηλαδή να κάνουμε πολιτική πριν έρθει το πρόβλημα και το βιβλίο είναι πολύ σημαντικό ακριβώς γι’ αυτό, γιατί βοηθά στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας γύρω από ένα πρόβλημα που θα το δούμε στο μέλλον».
«Αυτό το βιβλίο είναι η κατάθεση ψυχής, η πίστη και ο αγώνας που έδωσα για 3,5 χρόνια στο ΚΕΘΕΑ» τόνισε ο συγγραφέας του βιβλίου, Γιώργος Γιαννουδάκης και εξιστόρησε:
«Παραμονή των Χριστουγέννων του 2016 πήρα τηλέφωνο την κόρη μου κλαίγοντας και της λέω, μη μου φωνάξεις, έχω πρόβλημα» σημειώνοντας πως «για να φτάσεις στο σημείο να ζητήσεις δεν θα πω ότι πρέπει να φτάσεις στην απόλυτη εξαθλίωση αλλά πρέπει να φτάσεις στο τελευταίο υπόγειο.
Στις τεράστιες οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που είχε στην οικογένεια η εξάρτηση του πατέρα της, αναφέρθηκε η κόρη του συγγραφέα, Αργυρώ Γιαννουδάκη, Δημοσιογράφος
«Το βιβλίο που έγραψε ο πατέρας μου το πήρα στα χέρια μου λίγο μετά που ολοκληρώθηκε. Μου είχε ζητήσει να το διορθώσω. Στις πρώτες σελίδες είναι αλήθεια πως η ζωντανή γραφή του με συνεπήρε. Οι περιγραφές του για το πώς μπήκε στο λούκι του τζόγου είναι συναρπαστικές για να τις διαβάσει κάποιος που δεν γνωρίζει. Όταν όμως έφτασα στο σημείο που οι περιπέτειες του πρωταγωνιστή ταυτίζονταν με τις δικές μου αναμνήσεις, δεν μπόρεσα να συνεχίσω. Το βιβλίο αυτό είναι για τον πατέρα μου μια δύσκολη εξομολόγηση που τον οδήγηση στην λύτρωση για να γλιτώσει από τη μάστιγα του τζόγου σε προχωρημένη ηλικία κι αυτό από μόνο του είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για τους ανθρώπους που παλεύουν με τις εξαρτήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΤΟ ΚΕΘΕΑ
Στο έργο του ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» αναφέρθηκε ο υπεύθυνος του κέντρου, Γιώργος Γαβριλάκης: «Ξεκινήσαμε το 2010 να αντιμετωπίζουμε προβλήματα εθισμού από παράνομες ουσίες, κυρίως ηρωίνη και κάνναβη ενώ ακολούθησαν πάμπολα αιτήματα για αλκοόλ. Από το 2011 ξεκινήσαμε να βλέπουμε πιλοτικά ανθρώπους που είχαν πρόβλημα με το τζόγο ενώ από το 2017 πια έχουμε μετονομαστεί σε ένα πολυδύναμο κέντρο συμβουλευτικής και θεραπείας εξαρτήσεων» τόνισε και παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει το κέντρο.
Η έκδοση του βιβλίου έγινε με έξοδα της εταιρείας ΜΟΒΙΑΚ στην μνήμη του ιδρυτή της, Μανώλη Σβουράκη ενώ μέρος των εσόδων θα διατεθούν για το ΚΕΘΕΑ.