» Αύξηση εισαγγελικών παραγγελιών προς τις Υπηρεσίες καταγράφεται τα τελευταία χρόνια
Ραγδαία αύξηση των εισαγγελικών παραγγελιών για περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων καταγράφονται τα τελευταία δύο χρόνια σύμφωνα με τις Κοινωνικές Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων. Την ίδια στιγμή, το παράδειγμα που δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους παραμένει το ισχυρότερο όπλο στη μάχη κατά της αναπαραγωγής βίαιων συμπεριφορών από τα παιδιά.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε ημερίδα, με θέμα “Η βία διδάσκεται από τους γονείς στα παιδιά: οι συνέπειες της συναισθηματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας, που μπορεί να υπάρχουν σε μια οικογένεια και τις πιθανές επιπτώσεις στα παιδιά”, που διοργάνωσε το πρωί του Σαββάτου ο Δήμος Χανίων και η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ.) στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”.
Ειδικότερα αναφερόμενη σε πτυχές του θέματος σε τοπικό επίπεδο, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελένη Ζερβουδάκη επεσήμανε ότι το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής μέσα από το Κέντρο Κοινότητας διαθέτει κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους οι οποίοι παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις κακοποίησης – παραμέλησης ανηλίκων. «Έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση εισαγγελικών παραγγελιών για κακοποίηση ανηλίκων και η υπηρεσία παρεμβαίνει άμεσα σε τέτοιες περιπτώσεις που μας γνωστοποιούνται είτε μέσω απλών καταγγελιών από πολίτες είτε μέσω εισαγγελικής παραγγελίας», σημείωσε η κα Ζερβουδάκη.
Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η οικογενειακή σύμβουλος – συγγραφέας, Τένια Μακρή, η οποία μίλησε για τη σημασία του παραδείγματος μέσα στην οικογένεια.
«Οι γονείς θα πρέπει να αντιληφθούν τι σημαίνει η δική τους η σχέση, πως αυτή αποτυπώνεται στα παιδιά τους και πως μετατρέπεται σε μια καταναγκαστική επανάληψη καθώς τα παιδιά επαναλαμβάνουν τα πατρόν συμπεριφοράς που βλέπουν από τους γονείς τους. Συνεπώς από τη στιγμή που οι γονείς είναι αυτοί που απεικονίζουν την πραγματικότητα στα μάτια των παιδιών και τα βοηθούν να δομήσουν την προσωπικότητά τους, τα παιδιά τις συμπεριφορές των γονιών τους τις θεωρούν φυσιολογικές και τις αναπαραγάγουν στη δική τους ζωή», σημείωσε η κα Μακρή και υπογράμμισε ότι το οικογενειακό παράδειγμα είναι αναμφισβήτητα το πιο ισχυρό μέσο για να γαλουχηθούν τα παιδιά με σωστά πρότυπα.
Συνεχίζοντας η κα Μακρή επεσήμανε ότι η συναισθηματική, λεκτική και ψυχολογική βία είναι εκείνη που αφήνει τα πιο σκληρά αποτυπώματα στον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών γιατί είναι μια μορφή βίας που επαναλαμβάνεται καθημερινά. «Βεβαίως αν έχουμε γονείς εξαρτημένους από το αλκοόλ ή άλλες ουσίες μπορεί και η σωματική βία να είναι συχνά επαναλαμβανόμενη», πρόσθεσε η κα Μακρή.
Ερωτηθείσα για την κουλτούρα βίας που έρχονται σε επαφή τα παιδιά μέσα από τηλεοπτικά προγράμματα, βίντεο γκέιμς αλλά και είδη μουσικής όπως η τραπ, τόνισε ότι ο βαθμός επηρεασμού των παιδιών από αυτά τα ερεθίσματα εξαρτάται από το πόσο ευάλωτα μπορεί να είναι τα παιδιά μεγαλώνοντας σε ένα προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον.
«Τα παιδιά που έχουν μια καλή επικοινωνία με τους γονείς τους κι έχουν μια σχέση εμπιστοσύνης με αυτούς, ναι μεν μπορούν να μιμηθούν κάποιες συμπεριφορές (που έρχονται “απ’ έξω”) αλλά δεν τους κάνουν τρόπο ζωής τους. Τα ευάλωτα όμως παιδιά, που είναι συναισθηματικά παραμελημένα θα ψάξουν να βρουν τη θαλπωρή της “αγκαλιάς” σε όποιον τους το υποσχεθεί. Όταν δηλαδή το παιδί δεν αγαπηθεί μέσα στην οικογένεια θα βρεθεί κάποιος άλλος που θα το αγαπήσει με τον δικό του τρόπο. Γιατί το παιδί θέλει να πάρει παραδοχή, να νιώσει ότι είναι σημαντικό. Κι αν αυτό δεν το κάνει ο γονιός του αναμφίβολα θα το ζητήσει από κάπου αλλού», ανέφερε η κα Μακρή.