8.4 C
Chania
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025

“Μάστιγα” τα τροχαία ατυχήματα για την Κρήτη

Kύρια και βασική αιτία θανάτου των νέων ανθρώπων στην Κρήτη συνεχίζουν να αποτελούν τα τροχαία ατυχήματα, μια μάστιγα που πρέπει να εκλείψει.
Aυτό μεταξύ άλλων επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Κρήτης κ. Γιάννης Λιονάκης σε χθεσινή του ομιλία στην Κίσσαμο.
Ο κ. Λιονάκης παρουσίασε στοιχεία των τροχαίων ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια και κάλεσε ειδικά τους γονείς να είναι αυτοί που να δίνουν το παράδειγμα στα παιδιά τους παίρνοντας μέτρα ασφαλείας (ζώνη, κράνος) αλλά και οδηγώντας σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικης Κυκλοφορίας.
«Τη χρονιά που πέρασε είχαμε στην Κρήτη 58 νεκρούς. Ήταν μια κακή χρονιά, βέβαια είχαμε και χειρότερες όπως το 2002 που είχαμε 124 νεκρούς. Αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό να μην εξοικειωθούμε ως κοινωνία με την έννοια του θανάτου στα τροχαία γιατί δυστυχώς αυτό γίνεται. Είναι απαράδεκτο να εξοικειωνόμαστε με το θάνατο του τροχαίου. Υπάρχουν χώρες όπως η Σουηδία που θεωρεί μη αποδεκτό θάνατο το θάνατο από τροχαίο. Υπάρχουν άλλοι λόγοι για να πεθάνει κάνεις, και κυρίως από τα γηρατειά όχι όμως από τα τροχαία», είπε ο κ. Λιονάκης.
Στη συνέχεια παρέθεσε μια σειρά από στοιχεία για να δείξει το μέγεθος του προβλήματος.
«Το 2017 στη Μ. Βρετανία ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων είχαμε 27 νεκρούς σε τροχαία, στη Σουηδία 28, στην Ολλανδία 31, στην Ελλάδα 84 νεκρούς. Στην Κρήτη η αναλογία για 1 εκατομμύριο κατοίκους είναι πάνω από 90 νεκροί! Το θανατηφόρο τροχαίο εστιάζεται κυρίως στις ηλικίες κάτω των 26 ετών και πάνω από τα 55.
Η βασική αιτία που κινδυνεύουν τα παιδιά σας, τα παιδιά όλων μας είναι το τροχαίο. Και σας παρακαλώ να βάλετε καλά στο μυαλό σας πως κανένα τροχαίο δεν είναι τυχαίο. Όλα έχουν κάποιο λόγο. Τα αυτοκίνητα είναι μηχανές και θέλουν η δική μας οδηγική συμπεριφορά να είναι η καλύτερη δυνατή, να προσέχουμε τους εαυτούς μας και τους απέναντι», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρόληψης.
Στη συνέχεια ο κ. Λιονάκης αναφέρθηκε διεξοδικά σε πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας δίνοντας ξεχωριστή σημασία στη χρήση της ζώνης. «Όταν ένα παιδί μάθει από μικρό ότι μπαίνοντας στο αυτοκίνητο πρέπε να βάζει τη ζώνη του, θα το κάνει και ενήλικος και ως οδηγός. Για να το μάθει το παιδί όμως πρέπει να του το διδάξουμε εμείς οι μεγαλύτεροι, οι γονείς, οι παππούδες, τα μεγάλα αδέλφια».
Η ομιλία έγινε στο Αμυγδαλοκεφάλι Κισσάμου, με την ευκαιρία της κοπής πίτας του Πολιτιστικού συλλόγου του χωριού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα