Η παγκόσμια κρίση με τον κορωνοϊό έρχεται να διαλύσει τις ψευδαισθήσεις παντοδυναμίας του ανθρώπου και κυριαρχίας του πάνω στη φύση. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε όλο τον πλανήτη μας υπενθυμίζει πόσο αλληλένδετη είναι η ζωή του ανθρώπου με την οικολογική ισορροπία.
Όπως πλέον πάμπολλες επιστημονικές έρευνες τονίζουν, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η ατμοσφαιρική ρύπανση έρχεται να συμπληρωθεί με την καταστροφή της φύσης κι ιδιαίτερα των τροπικών δασικών οικοσυστημάτων, είτε για ξυλεία είτε για εξορύξεις ή γεωργική χρήση. Έτσι απελευθερώνονται άγνωστοι μέχρι τώρα ιοί και οδηγούμαστε σε αλλεπάλληλες επιδημίες με άγνωστες ως τώρα αρρώστιες.
Η καταστροφή της φύσης και ιδιαίτερα των τροπικών δασών οδηγεί στην εξαφάνιση πολλών ειδών ζώων και φυτών μειώνοντας τη βιοποικιλότητα, μια βιοποικιλότητα που μπορεί να κρύβει πολύτιμα φάρμακα μεταξύ άλλων. Από την άλλη μεριά, οδηγεί στη μετανάστευση άγριων ειδών ζώων πιο κοντά στους ανθρώπους, αφού οι βιότοποί τους καταστρέφονται, φέρνοντας μαζί τους ιούς που μπορεί να επηρεάζουν τη δική μας υγεία, ενώ τα ζώα έχουν προσαρμοστεί σε αυτούς.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που σχετίζεται με την καταστροφή της φύσης είναι το νόμιμο και παράνομο εμπόριο άγριων ειδών ζώων σε υπαίθριες αγορές όπως αυτή της Γουχάν στην Κίνα, από όπου εκτιμάται ότι προέκυψε ο ιός αυτός που έχει στοιχίσει τόσες ανθρώπινες ζωές, ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως δείχνουν πανεπιστημιακές μελέτες σε ΗΠΑ και Ιταλία, μιας και η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας και αυξάνει τη θνησιμότητα από τον κορωνοϊό..
Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας από την άλλη και η διασύνδεση των χωρών του πλανήτη με τακτικές αεροπορικές πτήσεις, βοηθάει στην ταχύτατη διάδοση ασθενειών κι επιδημιών όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε.
Όλα αυτά τα φαινόμενα που σήμερα βιώνουμε, κινδυνεύουμε να γίνουν η νέα «κανονικότητα» της ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη μας εξαιτίας της εντεινόμενης κλιματικής κρίσης. Η κλιματική κρίση προκαλεί και διευκολύνει την μετάδοση κι εξάπλωση νέων ασθενειών κι επιδημιών, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της καταστροφής των τροπικών δασών.
Και πρέπει εδώ να τονίσουμε γι’ άλλη μια φορά ότι η κλιματική κρίση, όπως ομόφωνα πλέον σχεδόν όλοι οι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν, εντείνεται εξαιτίας της χρήσης ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου, άνθρακα, φυσικού αερίου) και της καταστροφής των δασών.
Απέναντι σε όλα αυτά, η λύση είναι οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος κι όχι κυρίαρχο είδος που δεν επηρεάζεται από τίποτα. Κι ακόμη, ότι η κλιματική κρίση, η καταστροφή της βιοποικιλότητας, των δασών και των άγριων ανεκμετάλλευτων φυσικών περιοχών έχει συνέπειες στην υγεία μας, στην οικονομία, στις κοινωνικές μας σχέσεις κι εν τέλει και στην ίδια την επιβίωσή μας.
Καιρός να αλλάξουμε πορεία, να εγκαταλείψουμε τα ορυκτά καύσιμα και τα σχέδια για εξορύξεις, να προστατέψουμε τα δάση και τη βιοποικιλότητα, να σταματήσουμε το εμπόριο άγριων ζώων, να στηρίξουμε τη δημόσια υγεία και τους πλέον αδύναμους επιδεικνύοντας αλληλεγγύη, να στηριζόμαστε για τη διατροφή μας αλλά και για την ενέργεια στην τοπική παραγωγή με τρόπους που δεν καταστρέφουν το περιβάλλον.
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων