Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Μαθαίνοντας βιωματικά το σινεμά

Την ευκαιρία να μυηθούν σε βασικές τεχνικές της κινηματογραφικής τέχνης αλλά και να γνωρίσουν πτυχές του τοπικού πολιτισμού είχαν 26 έφηβοι και έφηβες από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στο Θερινό Σχολείο Κινηματογράφου που διοργάνωσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
Το Σχολείο ολοκλήρωσε τις εργασίες του το περασμένο Σάββατο, με την προβολή των ταινιών που δημιούργησαν οι μαθητευόμενοι και οι μαθητευόμενες κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ).

«Το Θερινό Σχολείο έγινε για δεύτερη χρονιά μετά την πανδημία και βασίζεται σε μια ιδέα που συνδυάζει την επιμόρφωση των παιδιών ως προς τις αρχές της οπτικοακουστικής και κινηματογραφικής παιδείας με στοιχεία της τοπικής παράδοσης και πολιτισμού, προκειμένου να υπάρξει μια βιωματική προσέγγιση της Κρήτης με άξονα τον αγροτουρισμό, την κρητική διατροφή, την πολιτιστική κληρονομιά κ.ά.», εξήγησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ματθαίος Φραντζεσκάκης και πρόσθεσε ότι μέσα από την επαφή των παιδιών με τον πολιτισμό της Κρήτης προκύπτουν και οι θεματικές των ντοκιμαντέρ που δημιουργούν στο πλαίσιο των σεμιναρίων.
Στο φετινό Σχολείο συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου, από την Αμαλιάδα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, την Κρήτη και τον Πύργο. Τα παιδιά παρακολούθησαν εργαστήρια για 3D Animation από τον Σπύρο Σιάκα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), από τους υπεύθυνους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων Χαρά Ανδρεάδου και Σπύρο Γρόσδιο, τον Γιώργο Σαλτάρη, ο οποίος τους μίλησε για τη μουσική στον κινηματογράφο, συμμετείχαν σε καλλιτεχνικά εργαστήρια όπως για παράδειγμα κατασκευής κούκλας με ανακυκλώσιμα υλικά που έκαναν με την Ιρίνα Μπόικο κ.ά.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των βιωματικών δράσεων πολιτισμού, τα παιδιά έφτιαξαν ψωμί με τον σεφ Γιάννη Αποστολάκη, επισκέφθηκαν το Βοτανικό Πάρκο – Κήποι Κρήτης στον Πλατανιά και γεύτηκαν την κρητική κουζίνα, περιηγήθηκαν στην παλιά πόλη κ.ά.
Κατά τη διάρκεια των επιμορφώσεων οι εκπαιδευόμενοι δημιούργησαν 3 ντοκιμαντέρ, ένα για την ιστορική συνοικία της Χαλέπας, ένα για την τέχνη που αξιοποιεί ανακυκλώσιμα υλικά κι ένα για το ΜΑΙΧ που τα φιλοξένησε ως ένα εκπαιδευτικό κέντρο συνάντησης ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτισμούς.
Μιλώντας στα “Χ.ν.”, η σκηνοθέτις Ιρίνα Μπόικο, η οποία συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου επί 5 χρόνια, αναφέρθηκε στα οφέλη τα οποία αποκομίζουν τα παιδιά από το Θερινό Σχολείο: «Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να πάρουν μία γεύση από πολλές τέχνες, όπως είναι η μουσική στον κινηματογράφο, το ντοκιμαντέρ, το θέατρο κούκλας κ.ά. αλλά και να γνωρίσουν την κρητική φύση, την τοπική αρχιτεκτονική κ.λπ.».
Συνεχίζοντας τόνισε ότι το σημαντικότερο στοιχείο που πήραν τα παιδιά μέσα από την εμπειρία του Θερινού Σχολείου είναι το στοιχείο της δημιουργίας: «Αυτό που θέλω να κρατήσουν είναι οι αξίες της συνεργασίας, της έμπνευσης, της δημιουργίας. Επίσης, πιστεύω ότι πήραν πολλά ερεθίσματα για να εμβαθύνουν σε πράγματα που τους αρέσουν».
Η 17χρονη Ιάνθη Χρονάκη από το Ηράκλειο, ήταν η δεύτερη χρονιά που συμμετείχε στο Θερινό Σχολείο και δήλωσε ενθουσιασμένη. «Ήταν κάτι πολύ ωραίο», σχολίασε, ενώ τόνισε ότι μετά και την περυσινή εμπειρία που είχε από το Σχολείο έχει αποφασίσει να σπουδάσει κινηματογράφο. «Αυτό που κρατάω περισσότερο είναι η ομαδικότητα. Ο κινηματογράφος δεν έχει να κάνει με το πόσα χρήματα έχει κανείς, τι εξοπλισμό διαθέτει κλπ. Το σημαντικότερο είναι να μπορείς να συνεργαστείς με την ομάδα σου και να υπάρχει καλή επικοινωνία», πρόσθεσε.
Ο 16χρονος Νίκος – Θεόφιλος Τσιρώνης από τη Θεσσαλονίκη στάθηκε περισσότερο στο ανθρώπινο κομμάτι του Θερινού Σχολείου: «Αυτό που θα μου μείνει περισσότερο είναι οι άνθρωποι. Άνθρωποι υπέροχοι, καλοπροαίρετοι, που αν τους δείξεις ότι αγαπάς αυτό που κάνετε θα σε εκτιμήσουν και θα σε βοηθήσουν». Ο ίδιος επεσήμανε ότι μέσα από τα εργαστήρια του Σχολείου ξεκαθάρισε μέσα του ότι θέλει να ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία, ενώ υπογράμμισε ότι η επαφή με ανθρώπους – γνώστες του χώρου προσφέρει στα παιδιά πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες. «Έμαθα πολλά καινούρια πράγματα και βέβαια έμαθα ότι ο κινηματογράφος είναι μια συλλογική υπόθεση», συμπλήρωσε.
Να σημειώσουμε τέλος ότι υποστηρικτές του Θερινού Σχολείου Κινηματογράφου είναι η Περιφέρεια Κρήτης, οι Δήμοι Χανίων και Πλατανιά, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, ο εκπαιδευτικός φορέας “Πλοηγός”, το ΜΑΙΧ και η ΔΕΔΙΣΑ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα