Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Μάθε και επένδυσε: Ζητήµατα διαχείρισης και υποβολή αιτήσεων

Με το τελευταίο αυτό σηµείωµα της σειράς «Μάθε και επένδυσε» ολοκληρώνουµε µερικές βασικές έννοιες που πρέπει να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στον τόπο τους. Οι έννοιες αυτές και οι εν γένει παρεµβάσεις του προϋπολογισµού της ΕΕ περιγράφονται µε σαφήνεια στον Ο∆ΗΓΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (Ο∆ΗΓΟΣ) που ήδη αναφέραµε ως ηµεροµηνία πρώτης κυκλοφορίας του την 13η Μαρτίου 2024. Ολοκληρώνουµε λοιπόν την προσπάθειά µας µε ορισµένα σηµεία ακόµη που αφορούν την επιµερισµένη διαχείριση, την έµµεση διαχείριση και τη διενέργεια υποβολής αιτήσεως κοινοτικής συνδροµής
σον αφορά τις Επιµερισµένη διαχείριση, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και εθνικές αρχές στα κράτη µέλη, όπως υπουργεία και δηµόσιοι οργανισµοί, είναι υπεύθυνες για την υλοποίηση ενός συγκεκριµένου προγράµµατος. Περίπου το 70 % των προγραµµάτων της ΕΕ υλοποιούνται µε αυτόν τον τρόπο.
Για παράδειγµα, εάν είστε γεωργός οπουδήποτε στην ΕΕ και έχετε ένα έργο που αφορά την έναρξη καλλιέργειας βιολογικής τοµάτας, θα είστε επιλέξιµοι να υποβάλετε αίτηση για κονδύλια στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ). Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε µε το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας σας ή µε έναν αντίστοιχο οργανισµό, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των κονδυλίων για το έργο σας για λογαριασµό της ΕΕ.
Οι διοικήσεις των κρατών µελών (σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο) επιλέγουν τα έργα προς χρηµατοδότηση. Οι κανόνες είναι κοινοί και αφορούν 8 ταµεία, όπως το Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο,
Όσον αφορά την Έµµεση διαχείριση, αυτή αφορά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων που έχει αναπτύξει ο συγκεκριµένος εταίρος υλοποίησης, ο οποίος θα ενεργεί ως αναθέτουσα αρχή. Θα πρέπει να ελέγξει τον ιστότοπο του εταίρου υλοποίησης τις ειδικές απαιτήσεις για τη διαδικασία υποβολής αίτησης. Στην ουσία πρόκειται για ένα πλαίσιο αυτού του τρόπου διαχείρισης, στο οποίο η Επιτροπή αναθέτει καθήκοντα εκτέλεσης του προϋπολογισµού σε διαφορετικούς τύπους εταίρων υλοποίησης.
Όσον αφορά τη ∆ιενέργεια υποβολής αιτήσεως κοινοτικής συνδροµής οι αρχές και οι κανόνες που διέπουν τη χρηµατοδότηση και τους διαγωνισµούς της ΕΕ έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι όλοι έχουν ισότιµη πρόσβαση στη χρηµατοδότηση και ότι τα κονδύλια δαπανώνται σωστά. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι επιχειρήσεις, οι οργανισµοί ή οι µη κυβερνητικοί οργανισµοί, ανεξαρτήτως του τόπου της έδρας τους, υπό την προϋπόθεση ότι είναι οικονοµικά βιώσιµοι και ικανοί να εκτελέσουν τις εργασίες που περιγράφονται στο προτεινόµενο σχέδιο. Να σηµειωθεί ότι πρέπει να υπάρχουν τα ανάλογα έγγραφα που µπορούν να χρησιµοποιηθούν ως αποδείξεις της επιχειρησιακής και οικονοµικής τους βιωσιµότητας για την εκτέλεση εργασιών στο πλαίσιο της πρότασης. Έτσι οι φορείς αυτοί µπορούν να είναι εταίροι σε ένα σχέδιο που υποβάλλεται προς χρηµατοδότηση.
Και έτσι φθάνουµε στο τελικό ερώτηµα για όλη την προσπάθεια «Ποιοι είναι οι Επιλέξιµοι φορείς για χρηµατοδότηση» µε την ακόλουθη απάντηση: Από τα Προγράµµατα χρηµατοδότησης επωφελούνται άµεσα ή έµµεσα, όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες και πολλοί πολίτες από άλλες περιοχές του κόσµου. Ο µηχανισµός αναφοράς είναι ο ετήσιος προϋπολογισµός της ΕΕ, που βοηθά εκατοµµύρια φοιτητές, χιλιάδες ερευνητές και πολλές πόλεις, περιφέρειες και µη κερδοσκοπικούς οργανισµούς. Όλοι οι πολίτες της ΕΕ µπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηµατοδότηση από την ΕΕ. Η ΕΕ διαθέτει διάφορα χρηµατοδοτικά προγράµµατα που αναλύονται στα 15 κεφάλαια του παρόντος Ο∆ΗΓΟΥ. Ανάλογα µε τη φύση της επιχειρηµατικής δραστηριότητας ή του έργου του ενδιαφερόµενου µπορεί να υποβληθεί αίτηση. Σηµειώνεται ότι ευκαιρίες χρηµατοδότησης διατίθενται επίσης µέσω προγραµµάτων που θα υλοποιηθούν απευθείας από τα κράτη µέλη, όπως ο µηχανισµός ανάκαµψης και ανθεκτικότητας ή το Ταµείο ∆ίκαιης Μετάβασης. Απαραίτητη ενέργεια πριν υποβληθεί αίτηση για χρηµατοδότηση, θα πρέπει ο ενδιαφερόµενος να συµβουλευθεί τις κατευθυντήριες γραµµές της πρόσκλησης για να διαπιστώσει αν είναι επιλέξιµος.
Ανεξάρτητοι εµπειρογνώµονες, θα αξιολογήσουν την πρόταση και θα την βαθµολογήσουν µε βάση τα κριτήρια επιλογής και ανάθεσης. Επιλέξιµοι λοιπόν είναι:
Οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν ειδικά προγράµµατα στήριξης .
Η έρευνα και η καινοτοµία είναι τόσο σηµαντικές για τη µακροπρόθεσµη στρατηγική της ΕΕ που ειδικά προγράµµατα και άλλες πηγές στήριξης διατίθενται σε ερευνητές σε όλη την Ευρώπη, ( πρόγραµµα «Ορίζων Ευρώπη»).
Οι γεωργοί ή διαχειριστές γης, που µπορεί να είναι επιλέξιµοι για να λάβουν άµεσες πληρωµές στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.
Η ΕΕ χορηγεί χρηµατοδότηση σε επιχειρήσεις κάθε µεγέθους και κλάδου, καθώς και σε επιχειρηµατίες, νεοφυείς επιχειρήσεις, πολύ µικρές επιχειρήσεις, µικροµεσαίες και µεγαλύτερες επιχειρήσεις. ∆ηµόσιοι φορείς πόλεις και περιφέρειες (σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο) µπορούν να αξιοποιήσουν πολυάριθµες δυνατότητες χρηµατοδότησης από την ΕΕ, συµπεριλαµβανοµένων επενδύσεων για την ανάπτυξη θεσµικής ικανότητας και αποτελεσµατικότητας, καθώς και τοπικών έργων υποδοµών. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών είναι επιλέξιµες.
Αλλά υπάρχουν και άλλες πρόσθετες περιπτώσεις επιλεξιµότητας για χρηµατοδότηση στα πλαίσια άσκησης των πολιτικών της ΕΕ, όπως η Προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει το Μηχανισµό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ II) επενδύει στο µέλλον των υποψήφιων χωρών της ΕΕ και της ίδιας της ΕΕ.

 

1 https://commission.europa.eu/funding-tenders/how-apply_el

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα