Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

“Μάθημα” λαογραφίας για τους 3 μαθητές της ακριτικής Γαύδου (φωτ.)

 

“Μάθημα” λαογραφίας αλλά και ιστορίας για τους 3 μικρούς μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της ακριτικής Γαύδου που προχθες παρουσίασαν στο χώρο του σχολείου τους λαογραφική έκθεση για τα Παλαιά Επαγγέλματα, τις Παλαιές Ασχολίες και τα Παλαιά Αντικείμενα του νησιού.
Στο δημοτικό σχολείο που βρίσκεται κοντά στο Καστρί, φέτος, φοιτούν 3 μαθητές: ο Νικόλας, η Κέλυ μαθητές της Β’ τάξης και η Ιωάννα μαθήτρια της Στ’ τάξης.
Πρόκειται για μια εργασία που εντάσσεται στο πλαίσιο του μαθήματος της “Γλώσσας” της Β’ Δημοτικού που λέγεται “Μες το Μουσείο” και προτείνει την δημιουργία μια λαογραφικής έκθεσης στην τάξη, όπως μας εξήγησε η Κλεονίκη Π., δασκάλα στο σχολείο της ακριτικής Γαύδου τα τελευταία δύο χρόνια.
«Τα παιδιά φέρανε από τα σπίτια τους αντικείμενα ενώ πήγαμε και σε κατοίκους του νησιού και ζητήσαμε εάν είχαν αντικείμενα άλλων εποχών. Έτσι στήσαμε τρεις πάγκους μέσα στο σχολείο με αντικείμενα που βρήκαμε. Στον έναν πάγκο παρουσιάζονται εργαλεία από γεωργικές εργασίες, στον δεύτερο πάγκο αντικείμενα της καθημερινής ζωής, φωτογραφίες και ο δεύτερος πάγκος έχει παλιά όπλα (σε αχρηστεία), θραύσματα από σφαίρες».
Μεταξύ των εκθεμάτων μπορούσε να δει κανείς: παραδοσιακές ενδυμασίες, εργόχειρα υφαντά, κιλίμια, κεντήματα, παλιά γεωργικά εργαλεία, ψαλίδια, δρεπάνια, παλιά μαγειρικά σκεύη, λίχνους, κλειδιά, σύνεργα επεξεργασίας νήματος και υφαντικής, παλιές φωτογραφίες από τη ζωή στο ακριτικό νησί μέχρι παλιά όπλα, μεταξύ των οποίων μια ξιφολόγχη!
«Σκοπός ήταν να ασχοληθούν τα παιδιά με ιστορικά λαογραφικά στοιχεία και ταυτόχρονα να μάθουν να γράφουν τις σκέψεις τους, τις προσκλήσεις και τις λεζάντες της έκθεσης κάνοντας χρήση του μαθήματος της Γλώσσας» όπως μας είπε η δασκάλα του σχολείου και πρόσθεσε: « Η Ιωάννα που είναι μαθήτρια της έκτης Δημοτικού έκανε μια εργασία για τα παλιότερα επαγγέλματα που δεν υπάρχουν πια. Ουσιαστικά, ήταν ένα μικρό πρότζεκτ για τα παιδιά που ανταποκρίθηκαν με πολύ ενθουσιασμό ».
«Τους άρεσε πάρα πολύ, το βρήκαν πολύ ενδιαφέρον, γιατί ακούσαμε ιστορίες για την χρήση του κάθε παλιού αντικειμένου. Μάθανε πράγματα για τις παλιές γεωργικές εργασίες στο νησί, το όργωμα, το αλώνισμα κ.α » ανέφερε η δασκάλα στο δημοτικό σχολείο Γαύδου, εξηγώντας ότι « Θέλαμε να δώσουμε στα παιδιά την αίσθηση του πως μπορεί να είναι ένα λαογραφικό Μουσείο, τι είναι έκθεμα, τι παρουσιάζει μια έκθεση».
Μια αξιόλογη πρωτοβουλία που κρατά τη λαογραφία ζωντανή στο ακριτικό νησί και ταυτόχρονα φέρνει τα παιδιά κοντά στην μακραίωνη ιστορία του νησιού τους.

 

(Το φωτογραφικό υλικό παραχωρήθηκε από την δασκάλα του δημοτικού σχολείου Γαύδου)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα