Μια ωραία βιωματική δράση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χθες το πρωί οι μαθητές των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων Μαυροματάκη – Μητέρα, που αφορούσε την ζωή των κατοίκων στα χωριά μα και των κτηνοτρόφων περασμένων χρόνων, ενώ προηγήθηκε ενημέρωση από τον συνταξιούχο δάσκαλο και λαογράφο Σταμάτη Αποστολάκη ο οποίος εξήγησε στα παιδιά τι ήταν η κουρά, πόσα είδη κουράς κάνανε στα ζώα, τι γινόταν το μαλλί από τα πρόβατα και τι οι τρίχες από τις κατσίκες και πως άρμεγαν τα ζώα για να παρασκευάσουν τυροκομικά προϊόντα όπως είναι το γιαούρτι.
«Δύσκολη μα όμορφη η ζωή τα παλιά χρόνια στα χωριά με τα νοικοκυριά ν’ ασχολούνται με όλες τις εργασίες και το κάθε σπίτι να είναι μια μικρή βιοτεχνία. Το έθιμο λοιπόν, της κουράς με κάλεσαν να πω στα παιδιά», λέει ο κ. Σταμάτης Αποστολάκης και συνεχίζοντας επισημαίνει: «Τα πρόβατα τα κούρευαν με τρεις τρόπους και το μαλλί τους ήταν χρήσιμο για τις νοικοκυρές, όπως και οι τρίχες από το κούρεμα που γινόταν στις κατσίκες. Στην υφαντική με το μαλλί των προβάτων φτιάχνανε στον αργαλειό τις προίκες των κοριτσιών, ενώ με τις τρίχες από τις κατσίκες φτιάχνανε άλλα είδη που χρησιμοποιούσαν σε δουλειές όπως για παράδειγμα είναι οι ντορμπάδες στα ελαιουργεία. Τα παλιά χρόνια από την κουρά είχαν και εισόδημα οι άνθρωποι του χωριού γιατί αγόραζαν το μαλλί οι βιομηχανίες».
Για την δράση αυτή, μας είπε ο διευθυντής του σχολείου Κώστας Μανωλάκης ότι « είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε σήμερα ένα βιωματικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα που αφορά τις κτηνοτροφικές συνθήκες του τόπου μας και κουρέψαμε πρόβατα που μας έφερε ένας φίλος. Αρμέξαμε κιόλας και θα τυροκομήσουμε παρασκευάζοντας γιαούρτι. Με την δράση αυτή θα πάρουν μια ιδέα τα παιδιά για το τι σημαίνει τυροκομική και τι κτηνοτροφία».