Τα χρώματα του Φθινοπώρου
Το κίτρινο, το καφέ, το πορτοκαλί και το κόκκινο χρώμα των φύλλων, χαρακτηριστικό της φθινοπωρινής εποχής, οφείλεται σε κάποιες χρωστικές ουσίες που υπάρχουν στα φύλλα, οι οποίες έχουν μεγάλη σημασία για την λειτουργία τους, όχι μόνο στο φθινόπωρο, αλλά και στις υπόλοιπες εποχές και σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του φυτού.
Tα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή δίνουν το πορτοκαλί και το κίτρινο χρώμα, ενώ οι ανθοκυανίνες δίνουν το κόκκινο χρώμα.
Την άνοιξη και το καλοκαίρι που το φυτό φωτοσυνθέτει και παράγονται μεγάλες ποσότητες χλωροφύλλης, το πράσινο χρώμα της χλωροφύλλης υπερισχύει του κίτρινου και του πορτοκαλί των φλαβονοειδών και των καροτενοειδών, ενώ το φθινόπωρο, όταν η παραγωγή της χλωροφύλλης μειώνεται, φαίνονται περισσότερο τα κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα των φύλλων.
Οι ανθοκυανίνες, που δίνουν στο φύλλωμα το κόκκινο χρώμα, δεν υπάρχουν στο φυτό όλο τον χρόνο, όπως τα καροτενοειδή, αλλά παράγονται μόνο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου από τα σάκχαρα που συγκεντρώνονται στα φύλλα, ιδιαίτερα σε κλιματικές συνθήκες που περιλαμβάνουν ξηρές ημέρες με ηλιοφάνεια και κρύες νύκτες.
Το φθινόπωρο μπορούμε να παρατηρήσουμε τα κίτρινα και τα κόκκινα φυλλώματα αλλά και τις εντυπωσιακές καρποφορίες με κόκκινους και πορτοκαλί καρπούς των διαφορετικών ειδών που φυτρώνουν στους δρόμους και στους κήπους των Χανίων, όπως για παράδειγμα:
Parthenocissus quinquefolia (εικ.1)
Οικογένεια: Vitaceae
Κοινό όνομα: Αμπέλοψις – Παρθενόκισσος
Γεωγραφική προέλευση: Βόρεια Αμερική
Liriodendron tulipifera (εικ.2)
Οικογένεια: Magnoliaceae
Κοινό όνομα: Λιριόδεντρο
Γεωγραφική προέλευση: Βόρεια Αμερική
Crataegus monogyna (εικ.4)
Οικογένεια: Rosaceae
Κοινό όνομα: Κράταιγος
Γεωγραφική εξάπλωση: Ευρώπη, Ασία, Αμερική
Robinia pseudoacacia
Οικογένεια: Fabaceae
Κοινό όνομα: Ακακία, Ροβίνια, Ψευδοακακία
Γεωγραφική προέλευση: Βόρεια Αμερική
Pyracantha coccinea (εικ.3)
Οικογένεια: Rosaceca
Κοινό όνομα: Πυράκανθος
Γεωγραφική εξάπλωση: Ευρώπη, Ασία
Smilax aspera (εικ.5)
Οικογένεια: Smilacaceae
Κοινό όνομα: Αρκουδόβατος
Γεωγραφική εξάπλωση: Ευρώπη, Αφρική, Ασία
Για περισσότερες πληροφορίες και για επικοινωνία μπορείτε να επισκεφτείτε
την ιστοσελίδα www.chlorisflora.wordpress.com